ΤΟΠΙΚΑ

Καταπέλτης ο εισαγγελέας για το γλέντι

καταπέλτης-ο-εισαγγελέας-για-το-γλέντ-740366

Ζήτησε καταδίκη του 71χρονου για απαράδεκτη συμπεριφορά – Ο γιος του κατηγορούμενου Ρομά, 41 ετών, ανέλαβε την ευθύνη της διοργάνωσης – Αθώωση του κατηγορούμενου και έρευνα για τις ποινικές ευθύνες του 41χρονου

Αστραψε και βρόντηξε χθες ο εισαγγελέας του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου για το γλέντι αρραβώνων 16χρονου Ρομά με τους 150 καλεσμένους στις 17 Αυγούστου στο Αλιβέρι. Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του 71χρονου παππού του ανήλικου γαμπρού, που συνελήφθη ως διοργανωτής του γλεντιού, τονίζοντας ότι όπου δεν πίπτει ο λόγος υπάρχει ο πέλεκυς του νομοθέτη που απαιτεί να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη. Ωστόσο, την ευθύνη για τη διοργάνωση ανέλαβε στο δικαστήριο ο γιος του 71χρονου ηλικίας 41 ετών. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε και τελικά αποφάσισε να αθωώσει τον ηλικιωμένο και να ζητήσει από την Εισαγγελία Βόλου να διερευνήσει ποινικές ευθύνες σε βάρος του γιου του.

Ο 71χρονος κάθισε χθες στο εδώλιο κατηγορούμενος για παραβίαση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που περιορίζει τον αριθμό των προσκεκλημένων σε γάμους και δεξιώσεις στους 50 στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού. Επιπλέον, κατηγορούταν για διατάραξη κοινής ειρήνης, καθώς το γλέντι των αρραβώνων διήρκεσε μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης μέρας με τη μουσική στη διαπασών.

Οι αστυνομικοί προσέγγισαν εκείνο το βράδυ τρεις φορές το σπίτι του κατηγορούμενου μετά από πολλαπλές καταγγελίες περίοικων. Οποτε επενέβαιναν δέχονταν επίθεση από πέτρες και μπουκάλια. Ο αστυνομικός που εξετάστηκε ως μάρτυρας στο δικαστήριο είπε ότι η σύλληψη του 71χρονου έγινε την επομένη τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν προέκυψε ότι είναι ο ιδιοκτήτης της οικίας και η Υπηρεσία έστειλε αστυνομικούς στο σπίτι του και έκανε λόγο για ένα ιδιότυπο γκέτο στο Αλιβέρι. Ερωτηθείς για τις εικόνες που συνάντησε όταν κλήθηκε σε διατεταγμένη υπηρεσία, είπε ότι είχε κλείσει ο δρόμος μπροστά από την οικία από τη μία πλευρά υπήρχαν αγροτικά και τουλάχιστον 150 καλεσμένοι, καθισμένοι και όρθιοι, χωρίς να φορούν μάσκες, χωρίς να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας, ενώ επικρατούσε απόλυτος συνωστισμός.

Ανέλαβε την ευθύνη ο γιος

Ο γιος του κατηγορούμενου εξεταζόμενος ως μάρτυρας είπε ότι έφερε ο ίδιος την ευθύνη της διοργάνωσης των αρραβώνων του γιου του και όχι ο πατέρας του και παππούς του παιδιού. Προς επίρρωση επισήμανε ότι ο ίδιος κάλυπτε τα έξοδα, ενώ ο πατέρας του δεν θα ήταν σε θέση. Για τον μεγάλο αριθμό ατόμων που εντοπίστηκαν είπε ότι εκείνος είχε προκαλέσει μόνο 55, αλλά –όπως υποστήριξε- συγκεντρώθηκε κόσμος και από τα γύρω σπίτια χωρίς δική του υπαιτιότητα και τόνισε ότι δεν μπορούσε να τους διώξει. Σε ερώτηση γιατί δεν ανέβαλε το γλέντι είπε ότι «αυτό δεν μπορούσε να γίνει γιατί είχαμε καλεσμένους από την Κύπρο. Εγώ είχα ένα έθιμο για τους αρραβώνες του γιου μου και το έκανα», είπε. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι στο γλέντι οι καλεσμένοι δεν φορούσαν προστατευτικές μάσκες, ενώ ισχυρίστηκε ότι αν κάποιος άλλος είχε τη μουσική στη διαπασών μέχρι πρωίας θα το σεβόταν αν υπήρχε ένα έθιμο που το πρόσταζε. «Μας έχουν στο μάτι», υποστήριξε τέλος για τις αλλεπάλληλες καταγγελίες στην Αστυνομία.

Αρνήθηκε ανάμειξη ο 71χρονος

«Εγώ πήγα στο γλέντι μόνο για δύο ώρες. Στη συνέχεια πήγα και κοιμήθηκα». Αυτό ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο κατηγορούμενος κληθείς από το δικαστήριο να δικαιολογηθεί για τις πράξεις του. Ο 71χρονος είπε ότι ο γιος του τα κανόνισε όλα. Σημείωσε ότι είχε προσκαλέσει να έρθουν 50 άτομα και να κάθονται σε κάθε τραπέζι 4. Επέμεινε ότι ο ίδιος δεν έχει κανένα εισόδημα ούτε σύνταξη για να έχει ανάμειξη. Τέλος επισήμανε ότι «όταν οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα και κρατήθηκε έλεγε ότι ο ίδιος δεν είχε καμία ευθύνη και δεν τον άκουγαν».

«Καταπέλτης» ο εισαγγελέας

Κάνοντας πρόταση στο δικαστήριο ο εισαγγελέας ζήτησε ενοχή του κατηγορούμενου παρά το γεγονός ότι ο γιος του είχε αναλάβει την ευθύνη. «Τα ποινικά δικαστήρια του Βόλου φημολογούνται για δύο πράγματα: Την επιείκεια όταν έχουν να αντιμετωπίσουν φιλότιμο και τις αυστηρές ποινές, καθώς όπου δεν πίπτει ο λόγος υπάρχει ο πέλεκυς του νομοθέτη που απαιτεί την τήρηση του νόμου», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο εισαγγελέας σημείωσε ότι «υπάρχει ισονομία. Είναι αδιάφορο αν προσδιορίζεται ο κατηγορούμενος Ρομά. Ολοι οι πολίτες είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο προκειμένου να υπάρχει αρμονική συμβίωση και να μη γίνουμε ζούγκλα».

Ο εισαγγελέας διερωτήθηκε: «Ποιος είναι ο σεβασμός που υποδείχτηκε; Ολόκληρη η οικουμένη υφίσταται μία πρωτόγνωρη πανδημία. Το έρμο κράτος προσπαθεί να βάλει κανόνες και επαφίεται στο φιλότιμο του καθενός. Ποιο φιλότιμο υπήρξε εν προκειμένω; Κανένα. Υπήρξε παντελής αδιαφορία».

Διερωτήθηκε ακόμη αν τα έκανε ο ίδιος όλα αυτά τι αντιμετώπιση θα είχε. «Ο κατηγορούμενος έπεσε στην παγίδα. Προσδιορίστηκε ως Ρομά κι επικαλέστηκε το έθιμο για τους αρραβώνες. Θα επικαλεστώ κι εγώ το έθιμο του πρεσβύτερου και του σοφότερου. Ο κατηγορούμενος ως ο παππούς και αρχηγός ολόκληρης της οικογένειας έπρεπε να απαιτήσει να μη γίνει το γλέντι και να τον υπακούσουν όλοι. Εκεί που βολεύει υπάρχει έθιμο και εκεί που δεν βολεύει δεν υπάρχει; Η μουσική που έπαιζε ήταν εκκωφαντική. Οι αστυνομικοί πήγαν τρεις φορές με κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους και δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν», επισήμανε και ζήτησε καταδίκη και για τις δύο πράξεις. Υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε απαράδεκτη και αντικοινωνική συμπεριφορά, ζήτησε ενοχή επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε πράξη επιδέχεται κολασμό πρέπει να στοχεύει σε ειδική και γενική πρόληψη.

Ενστάσεις από τη συνήγορο

Παίρνοντας τον λόγο η συνήγορος υπεράσπισης επισήμανε ότι σήμερα το έργο της Δικαιοσύνης είναι δύσκολο. Όμως, σημείωσε, ότι δεν πρέπει για το γενικό σύνολο ο πέλεκυς να πέσει βαρύς. Επικαλέστηκε τον φιλόσοφο Σωκράτη και είπε ότι η απόλυτη δικαιοσύνη είναι αυστηρή δικαιοσύνη. Υπογράμμισε ότι αν ο νομοθέτης ήθελε γενικές απαγορεύσεις, θα απαγόρευε οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση γάμου ή αρραβώνων.

Τόνισε ότι ο κατηγορούμενος δεν ευθύνεται για το γλέντι, σημείωσε ότι αν αναβάλλονταν οι αρραβώνες τότε θα αναβαλλόταν και η ζωή, ενώ επισήμανε ότι «εάν θέλαμε να εφαρμοστούν αυστηρά τα μέτρα, τότε θα ήμασταν όλοι κατηγορούμενοι». Ακόμη, είπε ότι ο κατηγορούμενος έχει λευκό ποινικό μητρώο και ζήτησε από το δικαστήριο να μην αποφασίσει ελαφρά τη καρδία.

Η απόφαση

Το Δικαστήριο επιφυλάχτηκε για να αποφασίσει και μετά από διακοπή ο πρόεδρος έκρινε αθώο τον κατηγορούμενο και ανακοίνωσε τη διαβίβαση της δικογραφίας στην Εισαγγελία Βόλου για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών σε βάρος του 41χρονου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου