ΤΟΠΙΚΑ

Πικρό το καλοκαίρι για τους οδηγούς ταξί

πικρό-το-καλοκαίρι-για-τους-οδηγούς-τα-740466

Ανάγκη για στήριξη του κλάδου στο διάστημα της παρατεταμένης κρίσης

Πικρή γεύση αφήνει το καλοκαίρι στους οδηγούς ταξί. Η αύξηση στην κίνηση που παρουσιάστηκε δειλά τον Ιούλιο με την επαναλειτουργία της εστίασης εκμηδενίστηκε με τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στον Βόλο ήδη από τις αρχές Αυγούστου. Οι επαγγελματίες είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για τον χειμώνα που έρχεται και ανασφαλείς με τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις που σύντομα θα ξεκινήσουν να τρέχουν.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Volos Taxi», Ευδόκιμος Πασχαλίδης, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί, λέει ότι στον κλάδο υπάρχει διάχυτη αβεβαιότητα. Οι επαγγελματίες μετρούν μείωση στους τζίρους τους το καλοκαίρι σε σχέση με πέρυσι της τάξεως του 60%.

«Το καλοκαίρι τελείωσε για εμάς πολύ γρήγορα με τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στον Βόλο στις αρχές Αυγούστου παρά τα μέτρα που λαμβάνουμε από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, τις μάσκες, τον αερισμό της καμπίνας, την απολύμανση των σημείων επαφής», τονίζει χαρακτηριστικά. Οπως περιγράφει, ο φόβος του κόσμου για τον ιό είναι τέτοιος που δεν μπαίνει στο ταξί και προτιμάει για τη μετακίνησή του ιδιωτικά μέσα, ποδήλατο ακόμη και τα πόδια, ειδικά τώρα που βοηθάει και ο καιρός.

Την ίδια στιγμή στα ταξί εξακολουθεί να υπάρχει περιορισμός στην επιβίβαση για 3 άτομα συν 1 ανήλικο ή τέσσερα άτομα εφόσον είναι οικογένεια.

Ο κ. Πασχαλίδης επισημαίνει ότι σήμερα υπάρχουν ταξί που είναι ακινητοποιημένα, καθώς λόγω του περιορισμού της κίνησης δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος για τις μετακινήσεις τους.

«Ολοι είμαστε απαισιόδοξοι, καθώς το καλοκαίρι, η καλύτερη εποχή όλου του χρόνου για εμάς μετά τις γιορτές, δεν δούλεψε και από εδώ και πέρα νομίζουμε ότι θα δούμε χειρότερα πράγματα.

Ο χειμώνας περιορίζει τον κόσμο και δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει περαιτέρω έξαρση του ιού, ενώ παύουν οι αναστολές πληρωμών για τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις», σημειώνει.

Επισημαίνεται ότι στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου κινούνται 240 ταξί και τα 200 από αυτά είναι μέλη του Συνεταιρισμού «Volos Taxi».

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία οι επαγγελματίες ζητούν να είναι δίπλα τους η πολιτεία και το κράτος και να μην τους αφήσουν μόνους. «Εμείς πήραμε από την κυβέρνηση μόνο το ποσό των 800 ευρώ και λίγοι συνάδελφοι και την επιστρεπτέα προκαταβολή. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρχει βοήθεια γιατί βρισκόμαστε σε παρατεταμένη κρίση. Ζητούμε να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, να μειωθεί η προκαταβολή φόρου της επόμενης χρονιάς, να παραταθεί η αναστολή των πληρωμών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και ο ΦΠΑ να παραμείνει οριστικά στο 13%.

Πιστεύουμε σύντομα να υπάρξει αλλαγή στην οικονομία και να μπορέσουμε κι εμείς να πατήσουμε ξανά στα πόδια μας και να μη στηριζόμαστε σε επιδόματα», κατέληξε ο ίδιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου