ΤΟΠΙΚΑ

Απροστάτευτοι οι αστυνομικοί από τον κορονοϊό

απροστάτευτοι-οι-αστυνομικοί-από-τον-741233

Ζητούν σαφείς οδηγίες και στήριξη από γιατρούς και μέλη της πολιτικής προστασίας

Προβληματισμό προκαλούν τα απανωτά κρούσματα κορονοϊού σε ένστολους. Οι αστυνομικοί λένε ότι είναι απροστάτευτοι απέναντι στον αόρατο εχθρό. Στην Αθήνα έχουν επιβεβαιωθεί 52 περιστατικά μόλυνσης στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ ενώ περίπου 190 έχουν τεθεί σε καθεστώς προληπτικής καραντίνας.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας Αργύρης Διχτάς λέει ότι «είμαστε σίγουροι ότι στο άμεσο μέλλον θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας στα μεγάλα αστικά κέντρα».

Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι τόσο η φυσική ηγεσία όσο και η πολιτική τους έχουν αφήσει απροστάτευτους. Ο κ. Διχτάς εξηγεί ότι «ο αστυνομικός βρίσκεται καθημερινά εκτεθειμένος σε κινδύνους τόσο στην υπηρεσία έξω στον δρόμο όσο και εντός των αστυνομικών τμημάτων στα κρατητήρια όπου δεν υπάρχει καμία μέριμνα τόσο για τους κρατουμένους όσο και για τους αστυνομικούς».

Τα μέτρα ατομικής προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού λαμβάνονται τόσο από τους αστυνομικούς όσο και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας. Υπάρχουν μάσκες, αντισηπτικά, τηρούνται όλα τα μέτρα που προβλέπονται.

Εντούτοις γεννώνται εύλογα ερωτήματα ως προς το τι μέλλει γενέσθαι αν παρουσιαστεί κάποιο θετικό κρούσμα. Ο κ. Διχτάς σημειώνει ότι «δεν υπάρχουν ακόμη ούτε σαφείς κατευθύνσεις ούτε σαφείς εντολές. Ο αστυνομικός δεν είναι γιατρός για να γνωρίζει πως θα αντιμετωπίσει έναν κρατούμενο που είναι θετικός στον κορονοϊό».

«Ζητούμε επιτακτικά να γίνονται τεστ σε όλους τους αστυνομικούς καθώς επίσης και στους κρατουμένους. Θέλουμε σαφείς εντολές και οδηγίες για τη διαχείριση ενός ενδεχόμενου κρούσματος είτε αυτό μπορεί να αφορά σε κρατούμενο είτε σε συνάδελφο. Ζητούμε παρουσία αρμόδιων ιατρών για συμβουλές και παροχή βοήθειας, καθώς επίσης μελών της πολιτικής προστασίας που θα πρέπει να είναι δίπλα μας σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε κάποιο τέτοιο περιστατικό για να προφυλαχθούμε και οι ίδιοι αλλά και οι συμπολίτες μας από οποιαδήποτε διασπορά», τονίζει.

Οι αστυνομικοί έχουν ριχτεί στον πόλεμο με τον κορονοϊό από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της υγειονομικής κρίσης. Σε αυτή τη μάχη αισθάνονται ότι είναι μόνοι. «Ακόμη μία φορά πολεμάμε ένα αόρατο εχθρό χωρίς τη στήριξη κανενός», επισημαίνει ο ίδιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου