ΤΟΠΙΚΑ

Δεν έκαναν την ανατροπή οι εκπτώσεις

δεν-έκαναν-την-ανατροπή-οι-εκπτώσεις-741835

Δύο εβδομάδες απομένουν πλέον για προσφορές, με τους εμπόρους να μετρούν και πάλι ζημιές

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη των θερινών εκπτώσεων στις 5 Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο εμπορικός κόσμος δεν ανακάμπτει οικονομικά. Το σύνολο των κλάδων μετρά απώλειες σε σχέση με πέρυσι, με το λιανεμπόριο εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

«Δεν μπορέσαμε να ξεφύγουμε από τα αποτελέσματα της έρευνας της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για το πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων που μέτρησε απώλειες για εφτά στις δέκα επιχειρήσεις», λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος.

Οπως όλοι οι κλάδοι της οικονομίας έτσι και ο κλάδος του εμπορίου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. «Πλέον απομένουν μόνο δύο εβδομάδες, όμως δεν βλέπουμε σημαντική διαφορά», τονίζει ο ίδιος.

Ο εμπορικός κόσμος συνεχίζει να διεκδικεί την ενίσχυση της ρευστότητάς του. «Ζητούμε να μη χαθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων και να μειωθούν τα ενοίκια με αντισταθμιστικά οφέλη για τους ιδιοκτήτες, όπως συνέβη και στην εστίαση», τονίζει ο ίδιος.

Οι έμποροι δεν είναι ικανοποιημένοι από την εκπτωτική περίοδο, η οποία κινείται τώρα με ποσοστά πάνω του 50%.

«Κανονικά τα καταστήματα έκαναν μεγάλες προσφορές από τις 11 Μαΐου με τα ανοιξιάτικα και στην πορεία ξεκίνησαν τις εκπτώσεις με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα λόγω της κατάστασης για να μπορέσουν να κινηθούν», επισημαίνει από την πλευρά του ο έμπορος Απόστολος Νάσιος.

«Ακόμη πιο ισχυρό πλήγμα δέχτηκαν τα εμπορικά καταστήματα που δουλεύουν με γάμους και βαπτίσεις με τους περιορισμούς που μπήκαν στις δεξιώσεις, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα και τις ακυρώσεις πολλών τελετών. Δεν νομίζω πραγματικά να έχει δει κανείς αύξηση. Υπάρχει μείωση στους τζίρους τουλάχιστον 20% – 30%», επισημαίνει.

Υπό άλλες συνθήκες η αγορά θα έπαιρνε βαθιά ανάσα καθώς το καλοκαίρι είναι ευνοϊκή περίοδος για τα μαγαζιά. Τώρα θα άρχιζε να ετοιμάζεται και για τη Λευκή Νύχτα στα τέλη Αυγούστου, η οποία εξελισσόταν σε δυναμικό θεσμό, αλλά φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ενώ άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι με το Επιχειρηματικό Πανόραμα.

Το ευτύχημα μέσα σε όλα τα δεινά είναι ότι η αγορά εναρμονίστηκε άμεσα με τα μέτρα πρόληψης, όπως και οι καταναλωτές που λαμβάνουν επίσης τα μέτρα τους και επισκέπτονται την αγορά προφυλασσόμενοι από τους κινδύνους. Εξάλλου στα καταστήματα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι, οι οποίοι διασφαλίζουν την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου