ΤΟΠΙΚΑ

Επεσε το πρώτο πρόστιμο για φωτιά στην Μαγνησία

επεσε-το-πρώτο-πρόστιμο-για-φωτιά-στην-751143

Ο 45χρονος, που συνελήφθη για πυρκαγιά από αμέλεια μετά από ψήσιμο, θα πληρώσει πρόστιμο 220 ευρώ

Επεσε το πρώτο διοικητικό πρόστιμο για παραβίαση της πυροσβεστικής διάταξης για την πυροπροστασία. Στον 45χρονο που συνελήφθη την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι για πυρκαγιά στην Αργαλαστή δεν σχηματίστηκε μόνο δικογραφία για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια, αλλά επιβλήθηκε και διοικητικό πρόστιμο 220 ευρώ.

Ο 45χρονος, ο οποίος κρατήθηκε και αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή εισαγγελέα, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να μην έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα για το σβήσιμο της φωτιάς και άφησε ψησταριά με αναμμένα κάρβουνα σε πιλοτή, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά, η οποία επεκτάθηκε σε παρακείμενο χωράφι.

Πρόκειται για το πρώτο πρόστιμο στη Μαγνησία με αυτό το αντικείμενο. Μέχρι πρότινος η παραβίαση της πυροσβεστικής διάταξης θεωρούταν πταίσμα. Με την εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα καταργήθηκαν τα πταίσματα και οι πράξεις τους τιμωρούνται ως διοικητικές παραβάσεις.

Ετσι οι πυροσβέστες αποκτούν δικαιοδοσία βεβαίωσης παραβάσεων όπως οι τροχονόμοι με τις κλήσεις. Το ύψος του προστίμου συσχετίζεται με τον βαθμό επικινδυνότητας που υπάρχει τον χρόνο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας της Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος διαμορφώνει και το τελικό το ύψος.

Η 19η πυροσβεστική διάταξη τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούνιο. Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας Νικόλαος Μητσιογιάννης επισημαίνει ότι οι πυροσβεστικές αρχές πέραν των δικογραφιών που σχηματίζουν για το ποινικό σκέλος των πυρκαγιών θα επιβάλλουν και διοικητικά πρόστιμα σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις.

Οταν δεν λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα, η διάταξη προβλέπει πρόστιμα ύψους 150 ευρώ για άναμμα φωτιάς, απόρριψη αναμμένου τσιγάρου- σπίρτων και άλλων υλών σε ξηρά χόρτα και για εκτέλεση θερμών εργασιών σε υπαίθριους ή ημιυπαίθριους χώρους, 200 ευρώ για άναμμα φωτιάς για λόγους εστίασης σε οργανωμένους χώρους, για άναμμα και διατήρηση φωτιάς εντός κατοικιών, ξενοδοχείων, εργαστηρίων, καλυβιών ποιμνιοστασίων, σκηνών, αυλών και περιφραγμένων χώρων καθώς και για καύση σιτοκαλαμιών και άλλων γεωργικών υπολειμμάτων και μεταξύ άλλων 300 ευρώ για καύση αγροτικών εκτάσεων.

Επισημαίνεται ότι με βάση τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδεται καθημερινά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στα προαναφερόμενα ποσά προστίμου θα υπάρχει προσαύξηση με συντελεστή βαρύτητας. Σε περίπτωση διαπίστωσης όμοιας παράβασης εντός ενός έτους, το επιβαλλόμενο πρόστιμο διπλασιάζεται. Το ελάχιστο επιβαλλόμενο διοικητικό πρόστιμο είναι 200 ευρώ και το μέγιστο 5.000 ευρώ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου