ΤΟΠΙΚΑ

Κάλεσμα ζωής και αγάπης στον συνάνθρωπο

κάλεσμα-ζωής-και-αγάπης-στον-συνάνθρω-751159

Από τη Μονάδα Αιμοδοσίας του Αχιλλοπούλειου επισημαίνεται ότι το αίμα σώζει ζωές

«Δώστε μία μονάδα αίμα πριν τις διακοπές». Πρόκειται για μήνυμα που μεταφέρει η Μονάδα Αιμοδοσίας του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Βόλου, σημειώνοντας ότι πέντε λεπτά μπορούν να σώσουν μία ζωή.

Η Μονάδα Αιμοδοσίας έχει επάρκεια σε αίμα, καθώς σε πρόσφατη αιμοδοσία στη Σκιάθο υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση. Ομως ο Αύγουστος είναι πάντοτε απρόβλεπτος μήνας, λόγω των τροχαίων ατυχημάτων, σε συνδυασμό με τα χρόνια περιστατικά που καλύπτει η Μονάδα.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου ίσως να μην υπάρχει επάρκεια σε αίμα αν σταματήσει η κίνηση στη Μονάδα, με τις διακοπές του καλοκαιριού.

«Μην ξεχάσετε να δώσετε μία φιάλη αίματος για τις ανάγκες του καλοκαιριού», προτρέπει η προϊσταμένη του Τμήματος Αιμοδοσίας, Αθανασία Καλαϊτζίδου.

Η Μονάδα Αιμοδοσίας τηρεί το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και έχει λάβει όλα τα μέτρα προστασίας από τον νέο κορονοϊό. Επιπλέον, είναι μία «καθαρή» μονάδα, καθώς δεν φιλοξενεί ασθενείς. Δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος ανησυχίας, ώστε να φοβάται κανείς να μεταβεί για να δώσει μία μονάδα αίμα. Αντίθετα, θα κάνει μία μοναδική πράξη ανθρωπιάς και θα αποδείξει έμπρακτα την αγάπη του για τον συνάνθρωπο που βρίσκεται σε δυσμενή θέση.

«Λαμβάνουμε ιστορικό απ’ όλους τους αιμοδότες κανονικά, όπως προβλέπεται και από κει και πέρα προτρέπουμε όλους τους εθελοντές να φορούν τις μάσκες τους και να κρατούν τις αποστάσεις ασφαλείας. Το αίμα είναι πολύτιμο και πρέπει να το θυμούνται για αιμοδοσία. Οι ανάγκες δεν σταματούν ποτέ, αντίθετα τα χρόνια περιστατικά αυξάνονται κάθε χρόνο», επισημαίνει η ίδια.

«Ελπίζουμε το καλοκαίρι να εξελιχθεί ομαλά και να μην προκύψουν απρόβλεπτες ανάγκες», επισημαίνει από την πλευρά της η γιατρός της Μονάδας Στέλλα Μπέργιου.

Η προσφορά σε αίμα σώζει ζωές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι συνάνθρωπός μας μπορεί να βρίσκεται σε θέση ανάγκης. «Οι πολίτες δεν θα πρέπει να ξεχνούν την αιμοδοσία. Φέτος είναι ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι. Πέραν των διακοπών έχουμε και τους αποκλεισμούς λόγω της πανδημίας και αυτό δυσχεραίνει ακόμη πιο πολύ την κατάσταση», επισημαίνει η ίδια.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου