ΤΟΠΙΚΑ

«Μάγνητες Τυφλοί»: Εγιναν άλματα στον Βόλο, αλλά…

μάγνητες-τυφλοί-εγιναν-άλματα-στον-753067

Η… κουλτούρα εμπόδιο στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες

Εγιναν άλματα από τότε που ιδρύθηκε το Σωματείο «Μάγνητες Τυφλοί» το 2006. Ατομα με αναπηρίες της όρασης βγήκαν έξω από το σπίτι. Ενώθηκαν και διεκδίκησαν από κοινού ισότιμη πρόσβαση. Ο Βόλος άλλαξε στα χρόνια που ακολούθησαν. Σήμερα έχει καταφέρει να επεκτείνει τους ηχητικούς σηματοδότες στο 70%. Ομως, εκείνο που δεν μπόρεσε να βελτιώσει είναι τη νοοτροπία των ανθρώπων του.

Εχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ο νόμος προβλέπει τα δέντρα να κλαδεύονται πάνω από τα 2,20 μέτρα; Εχετε φαντασθεί πόσο δύσκολο είναι να βρει κανείς δίοδο ανάμεσα σε μηχανάκια με αναπηρικό μπαστούνι; Η ζωή στην πόλη δεν είναι εύκολη για άτομα με αναπηρίες, όταν υπάρχουν εμπόδια στους δρόμους και πολύ περισσότερο για τους τυφλούς.

Μπορούν εύκολα να χάσουν εύκολα τον προσανατολισμό τους αν «τρακάρουν» σε ένα κλαδί δέντρου, αν χτυπήσουν σε μία χαμηλή τέντα, αν δεν μπορούν να περάσουν από το πεζοδρόμιο γιατί υπάρχουν δίκυκλα ή ποδήλατα ή τραπεζοκαθίσματα. Δεν μπορούν να πάρουν το λεωφορείο, αν μπροστά από τη στάση υπάρχει σταθμευμένο ΙΧ.

Ο ιδρυτής του Σωματείου, Λάμπρος Παρασκευάς, λέει ότι υπάρχουν προβλήματα και για τους άλλους πολίτες, όταν υπάρχουν κατειλημμένοι πεζόδρομοι, αδιάβατα πεζοδρόμια, αποκλεισμένες ράμπες, αλλά ένα παραπάνω για τους τυφλούς.

«Η ζωή δεν είναι πιο δύσκολη σε σχέση με άλλες πόλεις. Σε όλες υπάρχουν τα εμπόδια στους δρόμους ενώ ο τυφλός προσπαθεί να σιγουρέψει το περπάτημά του με το μπαστούνι στο έδαφος. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια ο Βόλος έχει βελτιωθεί πολύ, καθώς υπάρχουν παρεμβάσεις από τον δήμο, όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια. Κλάδευαν τα κλαδιά των δέντρων πάνω από το 2,20, όπως προβλέπεται από το νόμο. Εχουν ηχητικούς σηματοδότες σε μεγάλο μέρος της πόλης» τόνισε.

Εντούτοις, το πιο σημαντικό θέμα τελικά είναι να αποκτήσει ο κόσμος συνείδηση. «Η τυφλότητα δεν είναι μία εύκολη αναπηρία. Καμία αναπηρία δεν είναι. Αλλά παρόλα αυτά ο τυφλός είναι εύκολο να χάσει το σημείο του που βρίσκεται ακριβώς και αν χάσει τον προσανατολισμό είναι δύσκολο να βρει τη θέση του ξανά και να ξεκινήσει ξανά από την αρχή», επισημαίνει.

Οι «Μάγνητες Τυφλοί» αναγνωρίζουν τα βήματα προόδου που έχουν γίνει για να γίνει η πόλη ανθρώπινη. Κατανοούν ότι δεν είναι εύκολο να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη. «Πρέπει να υπάρχει θέληση και συνείδηση από τους πολίτες, ευαισθησία. Δεν είναι μόνο οι τυφλοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Είναι και η μητέρα με το καροτσάκι, ο παππούς με το αναπηρικό Π, ένα άνθρωπος με σπασμένο πόδι, μία έγκυος. Το θέμα είναι να είναι ελεύθερα τα πεζοδρόμια και να είναι ανοιχτή η πρόσβαση σε όλους, είτε σε πεζοδρόμιο ή σκάλες είτε σε στάση», είπε.

Οι Μάγνητες Τυφλοί

Το Σωματείο ιδρύθηκε το 2006 με σκοπό να εντοπίζει τα προβλήματα των μελών του και να προωθεί λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Για παράδειγμα αυτή την περίοδο υπάρχει προβληματισμός για τους κυκλικούς κόμβους. Ο κ. Παρασκευάς λέει ότι υπάρχουν πολλά μέλη που διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να κινηθούν. Ισως να χρειάζεται να τοποθετηθούν κι εκεί ηχητικά φανάρια.

Ο πρώτος ηχητικός σηματοδότης που τοποθετήθηκε στην πόλη ήταν δώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μετά, ανέλαβε η δημοτική αρχή Βόλου να δημιουργήσει δίκτυο. Πριν την ίδρυσή του υπήρχαν πολλά προβλήματα. Πραγματικά δύσκολες εποχές. Ο ταμίας του Σωματείου Σταμάτιος Αλεξάνογλου θυμάται ότι «ένα παιδί είχε να βγει έξω από το σπίτι για πολλά χρόνια ίσως και έξι. Πήγαμε, τον πήραμε και τον βοηθήσαμε. Ηταν 35 ετών τότε. Υπήρχαν πολλά άτομα με αναπηρίες που για διαφόρους λόγους ήταν αποκλεισμένα κοινωνικά», σημειώνει.

Σήμερα, το Σωματείο μετράει 230 μέλη στον Βόλο, το Πήλιο, ολόκληρη τη Μαγνησία και τη νησιωτική. Οι Μάγνητες Τυφλοί χαίρουν μία σειρά από δραστηριότητες ιδιαίτερα στη λέσχη τους στην οδό Εθνικών Αγώνων με Ισιδώρου. Στον πολυχώρο τους διοργανώνονται μαθήματα κομπιούτερ, γραφής braille, αλλά και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, με αντικείμενο τη μουσική, τις κατασκευές με πηλό. Επίσης, πραγματοποιεί πολλές εκδηλώσεις.

Το Σωματείο

Το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Όρασης Ν. Μαγνησίας «Μάγνητες Τυφλοί» ιδρύθηκε με Αριθμ. Απόφασης Πρωτοδικείου Βόλου: 201/2007. Διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και ελέγχεται από τριμελή Ελεγκτική Επιτροπή.

Σκοποί του είναι η οργάνωση και η συσπείρωση γύρω από το Σωματείο όλων των ατόμων με προβλήματα όρασης που κατοικούν στην περιφέρεια του Νομού Μαγνησίας, η καταγραφή, η μελέτη, η προβολή και επίλυση θεμάτων των ατόμων με προβλήματα όρασης τοπικού ή εθνικού χαρακτήρα και η με κάθε πρόσφορο τρόπο προώθηση και προαγωγή των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων τους.

Ακόμη στους στόχους του είναι η προώθηση και προαγωγή της συλλογικής δράσης και της συναδελφικής αλληλεγγύης μεταξύ των ατόμων και η συνεργασία με τους συγγενείς φορείς, που λειτουργούν και εδρεύουν εντός του νομού Μαγνησίας.

Η συμβολή του Σωματείου στη διαμόρφωση, συμπλήρωση και τροποποίηση της νομοθεσίας, που αφορά τα άτομα με προβλήματα όρασης, είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό θέμα.

Ακόμη, η προώθηση και η ανάπτυξη δομών και αναλόγων δράσεων για την επαγγελματική αποκατάσταση και την απασχόληση των ατόμων με προβλήματα όρασης, καθώς και η πνευματική, ηθική και κοινωνική εξύψωση. Η διακήρυξη ότι η αναπηρία δεν αποτελεί επάγγελμα και για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η εξεύρεση αξιοπρεπών επαγγελματικών διεξόδων για τα άτομα με προβλήματα όρασης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου