ΤΟΠΙΚΑ

Αιχμές Αγοραστού κατά 5ης ΥΠΕ και απάντηση Σερέτη

αιχμές-αγοραστού-κατά-5ης-υπε-και-απάντ-754956

Εντός των ημερών η κατάθεση των τελικών σχεδίων, απαντά ο Φώτης Σερέτης και ενημερώνει για όλες ανεξαιρέτως τις ενέργειες

Σαφείς αιχμές προς την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας ότι άφησε αναξιοποίητα τα χρήματα που εξασφάλισε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ενίσχυση με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και προσλήψεις των Νοσοκομείων της Θεσσαλίας και των Κέντρων Υγείας απέναντι στην πανδημία άφησε χθες στο περιθώριο της συνέντευξή Τύπου για τις συμβάσεις των έργων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Ο κ. Αγοραστός είπε ότι 19 εκατομμύρια ευρώ δεν χρησιμοποιήθηκαν για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και προσλήψεις για θωράκιση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας απέναντι στην πανδημία. Οι δηλώσεις του περιφερειάρχη προκάλεσαν την αντίδραση του διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Θεσσαλίας Φώτη Σερέτη. Ο κ. Σερέτης, απαντώντας, σημειώνει ότι οι τελικές προτάσεις κατατίθενται εντός των επόμενων ημερών και σε εξαιρετικά σύντομο μόλις 2,5 μηνών, ενώ η πρόσκληση λήγει στις 31 Αυγούστου. Οσον αφορά το επικουρικό προσωπικό με το πρόγραμμα των 2,5 εκατ. ευρώ λέει ότι έχει ήδη προσληφθεί από τον Ιούλιο.

Οι δηλώσεις Αγοραστού

Ειδικότερα, ενημερώνοντας για την από εδώ και στο εξής σε καθημερινή βάση ενημέρωση που θα κάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τα αποτελέσματα των δειγμάτων ύποπτων κρουσμάτων για κορονοϊό, ο κ. Αγοραστός έκανε ειδική αναφορά στα μέτρα πρόληψης αλλά και τη θωράκιση απέναντι στον κορονοϊό.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια σε κλίνες στις ΜΕΘ όπου όλα είναι υπό έλεγχο. Ούτε -όπως είπε- έχει παρατηρηθεί πρόβλημα στα δείγματα που αποστέλλονται για τον έλεγχο των κρουσμάτων.

«Βέβαια αν είχαν εγκαίρως όπως τους είχαμε υποδείξει προμηθευτεί τα 7 εκατ. που έχουμε δώσει για δημόσια υγεία και συγκεκριμένα για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και είχαν πάρει τον αναλυτή που είχαμε πει δεν θα συζητάγαμε σήμερα. Δυστυχώς δεν τον έχουν πάρει μέχρι σήμερα. Ομως ποτέ δεν είναι αργά», είπε.

Ο ίδιος επανέλαβε: «Εμείς εξασφαλίσαμε 7 εκατ. ευρώ και πλέον, για να πάρουν όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και 12 εκατ. ευρώ για προσλήψεις προσωπικού για δύο χρόνια πληρωμένο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Από κει και πέρα, την κατανομή την κάνει η 5η ΥΠΕ. Και εδώ χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Ερωτηθείς για ένα ενδεχόμενο lock down τόνισε ότι κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να μην υπάρχει κάτι τέτοιο: «Ομως για να μην υπάρχει πρέπει να προστρέξουμε κι εμείς οι ίδιοι. Αν ένα μαγαζί χρειαστεί να κλείσει, θα γίνει. Η δημόσια υγεία είναι υπεράνω των χρημάτων», είπε.

Νωρίτερα τόνισε ότι «ο δρόμος προς την επιστροφή στην κανονικότητα είναι μακρύς. Και πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι κανείς δεν είναι άτρωτος. Χρειάζονται μέτρα προφύλαξης και η μάσκα είναι απαραίτητη και σύμβολο αλληλεγγύης».

Σχετικά με τα κρούσματα κορονοϊού είπε ότι «περιμέναμε να έχουμε περισσότερα. Στον Βόλο φαίνεται να υπάρχει μία ύφεση. Αυξάνονται τα κρούσματα στη Λάρισα, έχουμε ένα στην Καρδίτσα, κανένα στα Τρίκαλα. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα. Η κινητικότητα που υπάρχει είναι μεγάλη. Χρειάζεται προσοχή, μέτρα προφύλαξης, κοινωνική αποστασιοποίηση», είπε.

Η απάντηση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ

Αναλυτικά, απαντώντας ο κ. Σερέτης, σημειώνει ότι η 5η ΥΠΕ. στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα όσον αφορά στην Πρόσκληση 090 (από 24/4/2020) όπου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι η 31/8/2020 με τίτλο «Ενίσχυση των Υπηρεσιών Υγείας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την επιδημία COVID-19» ύψους 7,5 εκ. € για προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας και 2,5 εκ. € για μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού κτλ). καταθέτει εντός των ημερών τις τελικές προτάσεις. Οπως σημειώνει, οι προτάσεις – τεχνικά δελτία μέσω των Νοσοκομείων της, προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας προέκυψαν μετά από κοστολόγηση, κατηγοριοποίηση και τεκμηρίωση από τις διοικήσεις των Νοσοκομείων και την έγκριση σκοπιμότητας από τον διοικητή της Υ.ΠΕ σε ένα εξαιρετικά σύντομο διάστημα 2,5 μηνών. Οσον αφορά στη μισθοδοσία του επικουρικού προσωπικού, το πρόγραμμα των 2,5 εκ. € σημειώνει ότι είναι σε εξέλιξη και υλοποιείται κανονικά από τον Ιούλιο.

Ο ίδιος ενημερώνοντας για τις υπόλοιπες ενέργειες θωράκισης σημειώνει: «Εξάλλου, τη Δευτέρα 3/8/20 εστάλη από την 5η Υ.ΠΕ προς το Υπουργείο Υγείας για έγκριση σκοπιμότητας η προμήθεια νέου μαγνητικού υπερσύγχρονου τομογράφου για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Λάρισας ύψους 1,8 εκ. € από το ανωτέρω πρόγραμμα.

Στις 20/9/2019, υπεβλήθησαν προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας Δράσεις στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Νήσων Βορείων Σποράδων (Ο.Χ.Ε.Β. Σποράδων) 6 Τεχνικά Δελτία:

-Δελτίο 1: Προμήθεια Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τις ανάγκες των ΚΥ Σκιάθου, Σκοπέλου και ΠΠΙ Αλοννήσου.

-Δελτίο 2: Προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού για τις ανάγκες των ΚΥ Σκιάθου, Σκοπέλου και ΠΠΙ Αλοννήσου.

-Δελτίο 3: Προμήθεια πληροφοριακού και μηχανογραφικού εξοπλισμού για τις ανάγκες των ΚΥ Σκιάθου, Σκοπέλου και ΠΠΙ Αλοννήσου.

-Δελτίο 4: Προμήθεια και εγκατάσταση Η/Μ εξοπλισμού για τις ανάγκες του ΚΥ Σκοπέλου και ΠΠΙ Αλοννήσου.

-Δελτίο 5: Προμήθεια τριών (3) πλωτών ασθενοφόρων και τριών (3) χερσαίων ασθενοφόρων ειδικών διαστάσεων για τις ανάγκες των ΚΥ Σκιάθου, Σκοπέλου και ΠΠΙ Αλοννήσου.

-Δελτίο 6: Εργασίες αποκατάστασης και ενεργειακή αναβάθμιση στις κτιριακές υποδομές και στις στέγες του ΚΥ Σκοπέλου και ΠΠΙ Αλοννήσου.

-Την Τρίτη 4/8/2020, εγκρίθηκε ομόφωνα από το περιφερειακό συμβούλιο το αίτημα που υπέβαλε ο διοικητής της 5ης Υ.Πε. κος Σερέτης Φώτης για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την αποκατάσταση της στέγης του ΚΥ Ζαγοράς από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ύψους 135.000 € έτσι ώστε να δοθεί λύση στο κτιριακό πρόβλημα του Κ.Υ. που εκκρεμούσε περίπου 2,5 χρόνια.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό για την άψογη συνεργασία την οποία έχουμε, με μοναδικό κοινό στόχο, την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου