ΤΟΠΙΚΑ

Εκστρατεία ενημέρωσης στον Βόλο για τις υποχρεώσεις των ποδηλατών

εκστρατεία-ενημέρωσης-στον-βόλο-για-τ-755515

Από τη Δημοτική Αστυνομία μετά από καταγγελίες για ανεύθυνη οδική συμπεριφορά

Εκστρατεία ενημέρωσης για τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την κίνηση στην πόλη με ποδήλατο ξεκίνησε η Δημοτική Αστυνομία του δήμου Βόλου. Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για ανεύθυνη συμπεριφορά που σκορπάει τρόμο στην πόλη. Σκοπός της δημοτικής αρχής είναι να ενθαρρύνει περαιτέρω τη μετακίνηση με ποδήλατο. Όμως η κίνηση στο οδόστρωμα συνεπάγεται και υποχρεώσεις..

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει πρόστιμα για την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότηση, την κίνηση εκτός ποδηλατολωρίδας, τη χρήση του ποδηλάτου χωρίς φώτα τη νύχτα και άλλες παραβάσεις. Ο ποδηλάτης οφείλει να σέβεται τους κανόνες, σε αντίθετη περίπτωση απειλείται με πρόστιμα.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας Τριαντάφυλλος Γκογκινούδης είπε ότι «η Δημοτική Αστυνομία θα προχωρήσει και σε διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων. Η επιβολή προστίμων είναι το έσχατο μέσο. Στόχος είναι οι ποδηλάτες να σέβονται τις υποχρεώσεις τους».

Ο ίδιος επισήμανε με έμφαση: «Το τελευταίο διάστημα έχουμε πολλές καταγγελίες για μη καλή οδική συμπεριφορά ιδίως στους πεζόδρομους. Πολίτες καταγγέλλουν ότι παρασέρνουν πεζούς. Γονείς φοβούνται για τα παιδιά τους. Στον πεζόδρομο απαγορεύεται να κινείσαι με ποδήλατο. Πρέπει να σταματάς και να το παίρνεις στα χέρια».

Τα προβλεπόμενα πρόστιμα είναι τσουχτερά. «Ο ποδηλάτης δεν πρέπει να κινείται στο οδόστρωμα όταν υπάρχει χώρος χαρακτηρισμένος ως ποδηλατόδρομος. Απαιτείται να λαμβάνει μέριμνα και να έχει στο ποδήλατό του μπρος και πίσω φώτα. Να έχει κουδούνι.

Καλό είναι το ποδήλατο για την υγεία, το περιβάλλον, την οικονομία, ενώ προσφέρεται στην πόλη. Ομως τίθενται και θέματα οδικής ασφάλειας τόσο των ιδίων των ποδηλατών όσο και των υπόλοιπων χρηστών του οδικού δικτύου», είπε ακόμη.

Τι προβλέπει ο ΚΟΚ

Οι ποδηλάτες, λοιπόν, πρέπει να γνωρίζουν ότι η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη κοστίζει 700 ευρώ. Η ανάποδη κίνηση σε ποδηλατόδρομο μονής κατεύθυνσης ή σε οδό μονής κατεύθυνσης έχει πρόστιμο 200 ευρώ. Η κίνηση εκτός ποδηλατολωρίδας, όταν αυτή υπάρχει, είναι 80 ευρώ. Η κίνηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος έχει πρόστιμο από 200-2.000 ευρώ ανάλογα με τη συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα. Η δε κίνηση τη νύχτα με το ποδήλατο χωρίς τη χρήση φώτων έχει πρόστιμο 40 ευρώ και η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση ποδηλάτου 150 ευρώ.

Ο οδηγός ποδηλάτου είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει και να εφαρμόζει τον ΚΟΚ. Οι οδηγοί άλλων οχημάτων είναι υποχρεωμένοι να αναγνωρίζουν και να σέβονται το χρήστη ποδηλάτου στους δρόμους, καθώς ο ΚΟΚ αναγνωρίζει το ποδήλατο ως όχημα που επιτρέπεται να κινείται στο οδόστρωμα.

Επίσης, οι ποδηλάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις ενδείξεις των ειδικών για αυτούς φωτεινών σηματοδοτών, εκτός αν η ρύθμιση της κυκλοφορίας γίνεται από τροχονόμους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου