ΤΟΠΙΚΑ

Δικαίωση η ένταξη σε αποζημίωση για τουριστικά λεωφορεία και γραφεία

δικαίωση-η-ένταξη-σε-αποζημίωση-για-το-758441

Τραγική η κατάσταση των επαγγελματιών του τουρισμού από την πανδημία του κορονοϊού

Δικαίωση συνιστά για τα τουριστικά λεωφορεία και γραφεία της Μαγνησίας η ένταξή τους στο καθεστώς επιδότησης – αποζημίωσης λόγω του μειωμένου έργου και της περιορισμένης πληρότητας με την οποία κυκλοφορούν, που εγκρίθηκε στο πλαίσιο ψήφισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Τουριστικών Λεωφορείων και Γραφείων Μαγνησίας Χρήστος Κορωναίος ενημέρωσε ότι «τις επιδοτήσεις αυτές παλέψαμε για να τις πάρουμε εδώ και πολύ καιρό από την έναρξη του lock dοwn».

«Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες ενίσχυσαν τα τουριστικά γραφεία ενώ εμάς δεν μας έδωσε κανείς τίποτα πέραν της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ. Τελικά το αποτέλεσμα ήρθε μετά από άσκηση πολύμηνης πίεσης από την Ομοσπονδία μας και τα τοπικά Σωματεία», εξήγησε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «οι επαγγελματίες του τουρισμού δεν γνωρίζουν ακόμη ποιο θα είναι το ύψος της επιδότησης, όμως η έγκριση της ένταξής τους στο μέτρο είναι πολύ σημαντική, καθώς βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού και προσπαθούμε να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας και να έχουμε βιωσιμότητα».

Ο Ιούλιος μήνας δεν κινήθηκε ικανοποιητικά για τα τουριστικά λεωφορεία και γραφεία. Ούτε και ο Ιούνιος που παραδοσιακά δίνει το στίγμα όλου του καλοκαιρού δούλεψε.

«Σήμερα οι περισσότεροι έχουν πάρει άδειες και έχουν φύγει με επιστροφή μετά το α’ δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Εχουν επιλέξει να μετακινηθούν μεμονωμένα και όχι να κάνουν κρατήσεις στα οργανωμένα πακέτα που παρέχουμε εμείς», εξηγεί ο ίδιος.

Τα τουριστικά λεωφορεία στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι ακινητοποιημένα. «Τα υπόλοιπα με πολύ λίγα μικρά δρομολόγια σε τοπικό επίπεδο είναι με ελάχιστα άτομα οπότε δεν υπάρχει κέρδος από αυτές τις μετακινήσεις. Απλώς τις κάνουμε για να υπάρχουμε και να δηλώσουμε ότι «κι εμείς είμαστε εδώ». Όμως αυτά κινούνται εντός των ορίων του νομού. Για το εξωτερικό δεν συζητάμε. Οι πιο μακριές εκδρομές φθάνουν Λάρισα και Εύβοια, ενώ γίνονται και κάποιες μονοήμερες στη Σκιάθο», εξηγεί ο ίδιος.

Στους υπόλοιπους προορισμούς της Ελλάδας παρατηρείται το εξής πρόβλημα. Λόγω της περιορισμένης πληρότητας σε πλοία σε εφαρμογή των μέτρων αποτροπής διασποράς της νόσου COVID-19, όπως λέει ο κ. Κορωναίος, δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα εισιτήρια για να ταξιδέψει κανείς για Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Μύκονο, Τήνο.

Επισημαίνεται ότι σε εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων οι όποιες εκδρομές γίνονται με τουριστικά λεωφορεία έχουν περιορισμό στην πληρότητα στο 65% για τα μεγάλα πούλμαν και στο 60% για τα μικρότερα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου