ΤΟΠΙΚΑ

Αβεβαιότητα στους Αλβανούς μετανάστες

αβεβαιότητα-στους-αλβανούς-μετανάστ-124534

Σταμάτησαν και οι εργασίες στα χωράφια λόγω του φόβου της μετάδοσης της πανδημίας

Σε καθεστώς ανησυχίας και αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού οι Αλβανοί μετανάστες στον Βόλο και τη Μαγνησία. Μακριά από τους συγγενείς τους αγωνιούν για το αύριο των αγαπημένων τους προσώπων, καθώς ο φονικός ιός έχει πλήξει και την Αλβανία ενώ αντεπεξέρχονται με δυσκολία στα προς το ζην.

Ο πρόεδρος στο Συμβούλιο Ενταξης Μεταναστών στον δήμο Αλμυρού Κούσε Μαλίκ μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Λόγω των μέτρων στις μετακινήσεις δεν μπορούμε να επισκεφθούμε τις οικογένειές μας ούτε και εκείνες μπορούν να επισκεφθούν εμάς», τόνισε.

Μάλιστα επισήμανε ότι ο νέος κορονοϊός εγκλώβισε στην Ελλάδα πολλούς συμπατριώτες τους που έτυχε να βρίσκονται εδώ όταν ξέσπασε η κρίση και δεν πρόλαβαν να γυρίσουν πίσω.

«Ενημερωνόμαστε ότι και στην Αλβανία επικρατεί η ίδια κατάσταση. Εχουν λάβει τα ίδια αυστηρά μέτρα, καθώς η πανδημία θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τα Νοσοκομεία πολύ εύκολα και γρήγορα αν η κατάσταση ξέφευγε του ελέγχου, όπως φοβόμασταν και εδώ. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους μας», επισήμανε.

Οι τρέχουσες κρίσιμες μέρες είναι το ίδιο δύσκολες για τους Αλβανούς μετανάστες. «Δεν μπορούμε να εργαστούμε, καθώς υπάρχει δικαιολογημένος φόβος. Ακόμη και εκείνοι που είχαν σε εξέλιξη εργασίες σταμάτησαν να δουλεύουν. Είτε στην οικοδομή είτε στα χωράφια επικρατεί το ίδιο σκηνικό. Ο άλλος σκέφτεται να σε απασχολήσει διότι φοβάται μη μεταφέρεις τον ιό. Σκέφτεται ότι είναι καλύτερα να περιμένει. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», περιγράφει.

Οι εργασίες στην οικοδομή έχουν παγώσει με την έναρξη της πανδημίας και τα πρώτα μέτρα. Όμως φαίνεται ότι πάνε πίσω και οι αγροτικές εργασίες που απασχολούν επίσης ένα μεγάλο αριθμό Αλβανών. «Αυτό τον καιρό αρκετοί θα δούλευαν στο κλάδεμα των ελιών. Όμως υπάρχει αυτός ο φόβος.

Ακόμη και εκείνοι που είχαν πάντοτε μεροκάματα μένουν αδρανείς ενώ είχαν σίγουρες εργασίες, δεν βρίσκονταν σε αναζήτηση. Είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε να περάσει η κρίσιμη περίοδος. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο. Δεν είναι στο δικό μας χέρι» πρόσθεσε ακόμη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου