ΤΟΠΙΚΑ

«Εσπασαν» τα τηλέφωνα στο 100 λόγω των μέτρων του κορονοϊού

εσπασαν-τα-τηλέφωνα-στο-100-λόγω-των-μέ-130220

Βροχή καταγγελιών για ύποπτα κρούσματα στην Αστυνομία – Στη δίνη του κορονοϊού βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες το Κέντρο Επιχειρήσεων

Πήραν φωτιά τα τηλέφωνα του 100 εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ο φόβος για ενδεχόμενα κρούσματα και η ανησυχία για τη μη τήρηση των μέτρων έχουν οδηγήσει εκατοντάδες πολίτες να απευθύνονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Από την επίσκεψη στην εξοχική κατοικία ή τις εργασίες στα χωράφια, μέχρι τον ευσεβή πόθο να ανάψει κανείς το καντηλάκι αγαπημένου του προσώπου και την απίστευτη επιμονή εγκύου να μετακινηθεί για να καταναλώσει κάτι που δεν υπήρχε στο χωριό της όλα ήταν έκτακτες ανάγκες. Ο υπαστυνόμος α’, προϊστάμενος του Κέντρου Επιχειρήσεων, Κώστας Βαΐτσης μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Οπως περιγράφει, στις 2,5 εβδομάδες των αυστηρών μέτρων τα τηλέφωνα τόσο στην πρωινή βάρδια, όσο και στην απογευματινή ανήλθαν σε πάνω από 500 και αστυνομικοί είδαν τα αιτήματα των πολιτών να αλλάζουν ραγδαία. Τα τηλέφωνα για τις διαταράξεις περιορίστηκαν, ίσως επειδή οι άνθρωποι ήρθαν πιο κοντά, σοβαρό επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας δεν απασχόλησε παρά τον φόβο που υπήρχε αρχικώς για ενδεχόμενη έξαρση, όμως οι πολίτες είναι ανήσυχοι και προβληματισμένοι, κάτι που είναι περισσότερο από αισθητό στην Αστυνομία. Ιδιαίτερα από τις 22 Μαρτίου, οπότε τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων για τον περιορισμό της μετάδοσης του νέου κορονοϊού, η κατάσταση που επικρατεί είναι χαοτική.

«Πίστευαν ότι με κάποιο μαγικό τρόπο η Αστυνομία θα τους έδινε ένα χαρτί και θα μπορούσαν να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά όπως και πριν από την πανδημία. Δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι άλλαξε η καθημερινότητα», περιγράφει ο ίδιος.

Το 100 λάμβανε συνεχώς τηλεφωνήματα από τους πολίτες που ζητούσαν να ενημερωθούν πώς μπορούν να μεταβούν στο εξοχικό τους, ενώ απαγορεύεται, πώς θα πάνε στα χωράφια τους για αγροτικές εργασίες, αν και δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Ιδιαίτερη αίσθηση και συνάμα συγκίνηση προκάλεσαν τα τηλεφωνήματα από πολίτες που ήθελαν να επισκεφθούν το νεκροταφείο για να ανάψουν το καντηλάκι στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Δυστυχώς, τα μέτρα προβλέπουν μόνο τελετές σε στενό οικογενειακό κύκλο. «Επρεπε να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι απαγορεύεται να πάνε στο νεκροταφείο», περιγράφει ο ίδιος.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων όμως ήρθε αντιμέτωπο και με απίστευτα αιτήματα. Οι αστυνομικοί δεν θα ξεχάσουν έγκυο που ήθελε να μετακινηθεί εκτός του χωριού της, διότι λιγουρεύτηκε κάτι να φάει και δεν υπήρχε στην περιοχή. «Ηταν ένα αίτημα έκτακτης ανάγκης», είπε ο προϊστάμενος του Κέντρου Επιχειρήσεων.

Δεκάδες ήταν τα τηλέφωνα και από τους Ρομά που ζητούσαν ενημέρωση για το πού μπορούν να απευθυνθούν για να βρουν τις βεβαιώσεις και τελικά τους δόθηκε κατεύθυνση να απευθύνονται στον Δήμο και τις δομές εάν για κάποιο λόγο βρίσκονταν σε κίνδυνο. Νωρίτερα όταν έκλεισαν τα πανεπιστήμια και έπρεπε να επιστρέψουν οι φοιτητές, για έναν περίεργο λόγο όλοι ήθελαν να μετακινηθούν ολόκληρες οι οικογένειές τους για να πάρουν τα παιδιά. «Να υπενθυμίσουμε ότι επιτρεπόταν σε κάθε φοιτητή να μετακινηθεί μία και μόνο φορά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εν αντιθέσει με την ευσεβή επιθυμία των γονιών οι οποίοι δικαιολογημένα ήταν αναστατωμένοι», είπε ακόμη.

Ολο αυτό το διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του 100 συνεργάστηκε και συνεργάζεται άριστα με το ΕΚΑΒ όταν απαιτείται διακομιδή στο Νοσοκομείο και χρειάζεται να ληφθούν μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού.

Οι καταγγελίες

Βροχή οι καταγγελίες στο 100 για την τήρηση των μέτρων πρόληψης. Αν ήταν τόσες οι για ύποπτες κινήσεις ατόμων, ίσως να μην υπήρχε εγκληματικότητα! Οταν άρχισε να μεταφέρεται η πανδημία στην Ευρώπη οι πολίτες άρχισαν να ανησυχούν. Τηλεφωνούσαν συνεχώς για να ενημερώσουν ποια παιδιά επέστρεψαν από το εξωτερικό, ποιοι αλλοδαποί πήγαν στα εξοχικά τους σπίτια στο Πήλιο. «Επρόκειτο για υπερβολικές αναφορές. Δεν είχαν ξεκινήσει καν τα μέτρα», αναφέρει ο ίδιος. Μετά το κλείσιμο των σχολείων άρχισαν να αναφέρουν και τις συναθροίσεις πολλών ατόμων σε πάρκα, πλατείες. Πληρώματα περιπολικών της Αστυνομίας είναι σε διαρκή κίνηση για να ενημερώνουν σχετικώς τους πολίτες.

Το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες για όσους επέστρεφαν από το εξωτερικό περιορίστηκαν. Η Αστυνομία ελέγχει ούτως ή άλλως τις μετακινήσεις. «Μόνο όταν ακούγεται κρούσμα στο Νοσοκομείο σπεύδουν να ενημερώσουν ότι έμαθαν ότι πήγε στην τάδε περιοχή, ήρθε σε επαφή με εκείνους τους ανθρώπους ή είχε καλέσει σπίτι στο κόσμο ή πήγε στο μάρκετ βοηθώντας στην ιχνηλάτηση των επαφών», περιγράφει. Επίσης, συμμορφώθηκαν και οι πολίτες με την τήρηση των μέτρου απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων.

Μειώθηκαν οι διαταράξεις

Τα τηλέφωνα στο 100 παίρνουν φωτιά, αλλά τα έκτακτα περιστατικά για διαταράξεις έχουν μειωθεί αισθητά.

Δεν τηλεφωνούν πλέον πολίτες για συστάσεις για τη μουσική γενικότερα θορύβους, ενοχλήσεις από ζώα. «Δεν ξέρουμε πώς συνέβη αυτό. Ισως ο κόσμος να ήρθε πιο κοντά με τα μέτρα», λέει ο προϊστάμενος του Κέντρου Επιχειρήσεων.

Επίσης, ενημερώνει ότι ούτε τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας παρουσίασαν αύξηση πέραν των φραστικών επεισοδίων, ενώ υπογραμμίζει ότι περιορίστηκαν και τα περιστατικά για ακούσιο εγκλεισμό. «Δύο περιστατικά σε δεκαπέντε μέρες δεν είναι σοβαρός αριθμός», εξηγεί ο ίδιος.

Η εργασία στο 100

Επισημαίνεται ότι οι άδειες των αστυνομικών έχουν ανασταλεί στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης. Πέραν εκείνων που πήραν άδειες ειδικού σκοπού, όλοι οι αστυνομικοί βρίσκονται στις θέσεις εργασίας τους. Στο 100 δουλεύουν δύο άτομα σε κάθε βάρδια ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός. Ολοι οι υπάλληλοι λαμβάνουν τα μέτρα προστασίας και ατομικής υγιεινής. Επιπλέον ο χώρος του κέντρου απολυμαίνεται συνεχώς.

Οι περιπολίες της Αστυνομίας έχουν ενταθεί σε 24ωρη βάση για την τήρηση των μέτρων, αλλά και την εμπέδωση της ασφάλειας στον πολίτη, ενώ οι αστυνομικοί συνδράμουν στο έργο του ΕΟΔΥ με την τήρηση της καραντίνας όπου και όταν αποφασιστεί αλλά και την ιχνηλάτηση των επαφών. Οι αστυνομικοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή με τον πόλεμο του αόρατου εχθρού και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου