ΤΟΠΙΚΑ

Φωτιά πήραν τα τηλέφωνα των λογιστών στη Μαγνησία

φωτιά-πήραν-τα-τηλέφωνα-των-λογιστών-σ-144327

Σε αναμονή διευκρινιστικών οδηγιών βρίσκονται οι οικονομολόγοι για αρκετές από τις ανακοινώσεις

Φωτιά έχουν πάρει τα τηλέφωνα των λογιστών για την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ για εργαζόμενους και επιχειρήσεις μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Οι λογιστές προσπαθούν να καθοδηγήσουν με κάθε τρόπο τους φορολογούμενους, όμως επισημαίνουν ότι παραμένουν ακόμη κάποια ζητήματα ανοιχτά.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας Αλέκος Κεχαγιάς, σημειώνει ότι είναι λογικό και κατανοητό να υπάρχουν ορισμένες ασάφειες και κενά, όταν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αποφασίζουν την υλοποίηση τόσων πολλών αποφάσεων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Τονίζει όμως, ότι πρέπει να δοθούν άμεσα διευκρινίσεις.

Οπως ενημερώνει αυτή τη στιγμή έχουμε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και υπουργικές αποφάσεις τη δυνατότητα πρόσβασης στο «ΕΡΓΑΝΗ» μόνο για τους εργοδότες δύο κατηγοριών. Αυτούς που έκλεισαν οι επιχειρήσεις τους όπως είναι για παράδειγμα τα τσιπουράδικα και τα φροντιστήρια (α’ κατηγορία) και εκείνους που οι επιχειρήσεις του έχουν πληγεί και συμπεριλαμβάνονται στις λίστες των ΚΑΔ για ενίσχυση (κατηγορία β’).

«Οι εργοδότες της α’ κατηγορίας πρέπει να μπουν στο πληροφοριακό σύστημα μέχρι 31 Μαρτίου και να υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση που θα ενημερώνει για τους εκμισθωτές τους και τα ενοίκια καθώς και για τους εργαζόμενούς τους που η σύμβασή τους έχει ανασταλεί.

Στους εργοδότες της β’ κατηγορίας που οι επιχειρήσεις τους έχουν πληγεί αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν η πλατφόρμα αφήνει τη δυνατότητα για συμπλήρωση του ενοικίου κάτι όμως που δεν έχει νομοθετηθεί και θα δηλώσουν κι αυτοί για ποιούς από τους εργαζόμενούς τους η σύμβασή τους έχει ανασταλεί.

Ο κ. Κεχαγιάς λέει ότι οι εργοδότες της β’ κατηγορίας μπορούν να κάνουν επανειλημμένες υποβολές δηλώσεων καθώς δεν έχουν κάποια προθεσμία που να λήγει.

Αφού κάνουν την υπεύθυνη δήλωση και πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου θα τη στείλουν στους εργαζόμενους για να μπουν κι εκείνοι σε άλλη πλατφόρμα που όμως δεν έχει ανοίξει ακόμη για να δηλώσουν ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους, την ημερομηνία που συνέβη αυτό και τον αριθμό λογαριασμού τους για να τύχουν της οικονομικής ενίσχυσης ανεξαρτήτως των ωρών εργασίας τους.

Ομως προχθές το «ΕΡΓΑΝΗ» ανάρτησε ανακοίνωση που λέει ότι και όσοι δεν είναι εργοδότες και είναι στη λίστα των πληγέντων με επιχειρηματική δραστηριότητα και ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ ή ατομικών επιχειρήσεων μπορούν να υποβάλουν αίτηση.

Ο κ. Κεχαγιάς λέει ότι καλό είναι όλοι όσοι έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους να υποβάλουν τις δηλώσεις μέσα στον Μάρτιο. Βέβαια σημειώνει ότι υπάρχουν τεράστια θέματα για την υποβολή και προτρέπει τους φορολογούμενους να μην συμβουλευτούν μόνο λογιστές αλλά και δικηγόρους καθώς άλλες ανακοινώσεις είναι νομοθετημένες και άλλες μη νομοθετημένες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου