ΤΟΠΙΚΑ

Απάτη με e- mailμε πρόσχημα τον κορονοϊό

απάτη-με-e-mailμε-πρόσχημα-τον-κορονοϊό-146823

Προσπαθούν να κλέψουν στοιχεία επιχειρήσεων, που επιθυμούν την αναστολή της λειτουργίας τους λόγω της φονικής πανδημίας

Νέο τρόπο για να ψαρεύουν στοιχεία χρηστών του διαδικτύου και να τους εξαπατούν βρήκαν εν μέσω κορονοϊού επιτήδειοι. Αποστέλλουν μαζικά e-mail σε επιχειρήσεις και τις καλούν να επικοινωνήσουν μαζί τους εάν θέλουν να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω της φονικής πανδημίας. Μάλιστα, για να πείσουν και να κλέψουν τα δεδομένα τους παρουσιάζουν σαν αποστολέα το υπουργείο Υγείας.

Στην Ενωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας έχει σημάνει συναγερμός. Στον Βόλο υπήρξαν διαμαρτυρίες από δύο επαγγελματίες. Ο πρόεδρος της Ενωσης, Αλέκος Κουτσελίνης, εκτιμά ότι οι παραλήπτες των μηνυμάτων είναι πάρα πολλοί, καθώς η αποστολή τους έγινε μαζικά.

«Οι παραλήπτες δεν θα πρέπει να ανοίγουν τα επισυναπτόμενα αρχεία ούτε να παραπέμπονται στα link που προτρέπουν τα μηνύματα. Δεν θα πρέπει να εμπιστεύονται τα e-mails. Οι αποστολείς τους στοχεύουν να κλέψουν τους κωδικούς λογαριασμών τους και να αρπάξουν τα προσωπικά δεδομένα τους», επισημαίνει, τονίζοντας ότι χρησιμοποιούν το υπουργείο Υγείας ως αποστολέα των μηνυμάτων για να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό και να προβούν σε παράνομες ενέργειες σε βάρος των παραληπτών των μηνυμάτων.

Τα εν λόγω μηνύματα – απάτη έχουν τίτλο «Γενική ειδοποίηση χρονοδιαγράμματος εργασίας στο COVID-19».

«Να είστε βέβαιοι ότι κανένας νόμιμος δημόσιος οργανισμός (ή ακόμη και ιδιωτική εταιρεία) δεν θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει από μια διεύθυνση που τελειώνει σε @gmail.com ή οποιαδήποτε άλλη δωρεάν υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας», επισημαίνει η Ενωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου