ΤΟΠΙΚΑ

Δύο φορές σημαντική η τήρηση των μέτρων σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών

δύο-φορές-σημαντική-η-τήρηση-των-μέτρω-154200

Με την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ η παρακολούθηση των προγραμμάτων της μονάδας του ΟΚΑΝΑ Βόλου και του ΚΕΘΕΑ Πιλότος

Δίπλα στους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, που δίνουν αγώνα για την απεξάρτηση, βρίσκεται η μονάδα Μαγνησίας του ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ Πιλότος, παρά την επιδημία του κορονοϊού και τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της μετάδοσης και της διασποράς του φονικού ιού.

Το επιστημονικό προσωπικό των δομών συνεχίζει επί 24ωρης βάσης την κοινή μάχη για την απεξάρτηση και συμβουλεύει τους χρήστες ουσιών να είναι σχολαστικοί με την τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ, καθώς η φονική πανδημία μπορεί να πλήξει πιο σκληρά ανθρώπους με πρόβλημα χρήσης ή εξάρτησης από ουσίες που αρκετά συχνά αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα υγείας.

Ετσι τους καλεί να συνεχίσουν απαρέγκλιτα το πρόγραμμά τους και να επωφεληθούν των μέτρων περιορισμού που μπορούν να τους βοηθήσουν ακόμη περισσότερο στην απεξάρτηση, καθώς κρατούν μακριά πειρασμούς και προκλήσεις.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας του ΟΚΑΝΑ Μαγνησίας Θεοδόσης Γιαμουστάρης σημειώνει ότι η μονάδα συνεχίζει κανονικά να παρέχει τις υπηρεσίες της στους θεραπευόμενους. «Αυτό που αλλάζει στην παρούσα φάση είναι ότι οι θεραπευόμενοι μας επισκέπτονται λιγότερο συχνά και συγκεκριμένα μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά στις δεκαπέντε μέρες.

Ολο το διάστημα των μέτρων θα καλύπτονται με το υποκατάστατο φάρμακο με δόσεις για το σπίτι και δεν έχουν κανένα πρόβλημα στερητικών συμπτωμάτων ή ανάγκης λήψης άλλων ουσιών», τονίζει.

Παράλληλα το προσωπικό της μονάδας με ένα σύστημα επιμερισμού των παρουσιών φροντίζει να υπάρχουν πάντοτε γιατροί και νοσηλευτές με φυσική παρουσία, ώστε, αν προκύπτει οποιοδήποτε περιστατικό, να το αντιμετωπίζουν έγκαιρα και με τις σωστές διαδικασίες που προβλέπονται.

«Οι θεραπευτές βρισκόμαστε σε τηλεφωνική διαθεσιμότητα όλο το ωράριο εργασίας, έτσι ώστε να δεχόμαστε τα αιτήματα τηλεφωνικά, είτε αυτά αφορούν σε ψυχολογική υποστήριξη είτε σε οποιαδήποτε ανάγκη», τονίζει ο ίδιος.

Με αυτόν τον τρόπο η μονάδα διασφαλίζει ότι θα περιοριστούν έως εκμηδενιστούν οι μη απαραίτητες μετακινήσεις για την προστασία των θεραπευόμενων και του προσωπικού, ενώ οι γιατροί και οι νοσηλευτές παραμένουν στην πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση περιστατικών απεξάρτησης και οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί στηρίζουν τα μέλη μέσω τηλεφώνου.

Τα τηλέφωνα της μονάδας είναι 24210 29410 και 24210 29420.

Το επιστημονικό προσωπικό της μονάδας ελπίζει ότι ο κορονοϊός θα βοηθήσει και τους θεραπευόμενους να μπουν σε μία κατάσταση αυξημένης φροντίδας της προσωπικής τους υγείας που θα τους βοηθήσει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Η μονάδα συνεχίζει να δέχεται κανονικά καινούργια αιτήματα που γίνονται τηλεφωνικά και δίνει οδηγίες για τα βήματα που πρέπει να ακολουθούν, καθώς στο πρώτο στάδιο του προγράμματος απαιτείται φυσική παρουσία.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε λίστα αναμονής. Συνολικά παρακολουθούμε 200 περιστατικά και είναι πολύ σημαντικό να μειωθούν οι μετακινήσεις δεδομένων των οδηγιών του ΕΟΔΥ αλλά και των μεγάλων αποστάσεων που καλούνται να καλύψουν οι θεραπευόμενοι, αφού πολλοί μας επισκέπτονταν από απομακρυσμένες περιοχές της Μαγνησίας ή όμορους νομούς της Θεσσαλίας», τονίζει ο ίδιος.

Νέα νίκη στον πόλεμο με τα ναρκωτικά

«Ολα θα πάνε καλά, ενώ και ο ΟΚΑΝΑ συνεχίζει να έχει ανθρώπους που επιστρέφουν κανονικά στη ζωή έχοντας κερδίσει τον αγώνα τους ενάντια στα ναρκωτικά», είναι το μήνα του κ. Γιαμουστάρη.

Προς επίρρωση αναφέρεται σε ζευγάρι Βολιωτών οι οποίοι υλοποιούν με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα και έχουν μεταμορφωθεί.

«Οταν ήρθαν σε εμάς ήταν εντελώς παραμελημένοι με εικόνα αστέγων. Κάνοντας καθημερινά χρήση είχαν πολύ κακή σωματική υγεία, καθώς ζούσαν χωρίς ρεύμα και νερό και με τριτοκοσμικές συνθήκες υγιεινής. Τα νύχτια τους ήταν μακριά και βρώμικα, τα ρούχα τους σκισμένα, ήταν κυριολεκτικά σε άθλια κατάσταση, ενώ από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι αντιμετώπιζαν και ψυχιατρικά προβλήματα.

Αφού πήραμε το ιστορικό ξεκίνησε η κυρίως φάση του προγράμματος, σταμάτησαν τη χρήση ηρωίνης, αντιμετώπισαν τα ψυχιατρικά προβλήματα, με κατάλληλη αγωγή και το σπίτι τους απέκτησε ρεύμα και νερό. Σήμερα έχουν εξαιρετικά επιμελημένη εμφάνιση, είναι συνεργάσιμοι και ευγενικοί. Εχουν μετατραπεί σε ένα συμπαθέστατο ζευγάρι και πλέον συμβουλεύουν άλλους αποθεραπευόμενους και κυρίως αυτούς που είναι ακόμη στη χρήση ότι ακόμη και όταν νομίζουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα, αξίζει να απευθύνουν ένα αίτημα βοήθειας», προσθέτει.

Συνεχής στήριξη από το ΚΕΘΕΑ Πιλότος

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργεί και το ΚΕΘΕΑ Πιλότος στον Βόλο έχοντας πάντοτε φυσική παρουσία στα δύο κτίρια στην οδό Μεταμορφώσεως 27 και στη Γ. Καρτάλη 48. Ο επιστημονικός υπεύθυνος, Γιάννης Μίλτος, λέει ότι το προσωπικό προσπαθεί να ανταποκριθεί όσο γίνεται καλύτερα στα καινούργια ραντεβού. «Μπορεί να γίνει μία πρώτη συνάντηση ή ένα τηλεφωνικό ραντεβού και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα στο πλαίσιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας ή τηλεσυμβουλευτικής μέσω skype με την τήρηση των μέτρων πρόληψης και των οδηγιών του ΕΟΔΥ», τονίζει.

«Είναι σημαντικό να πάρουμε τα μέτρα ασφαλείας. Μένοντας σπίτι απομακρύνονται και όλες οι επικίνδυνες καταστάσεις για τους χρήστες. Η επαφή μας συνεχίζεται μέσω τηλεφώνου ή skype και όποτε παρουσιάζεται ανάγκη με ατομικό ραντεβού», προσθέτει ακόμη.

Το ΚΕΘΕΑ Πιλότος υπογραμμίζει ότι η μακροχρόνια, προβληματική χρήση ουσιών συνδέεται συχνά με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα, λοιμώδη και άλλα νοσήματα που καθιστούν τους ανθρώπους πιο ευπρόσβλητους από τον ιό και την πρόγνωση δυσμενέστερη.

«Επειδή ο κορονοϊός προσβάλλει την αναπνευστική οδό και τους πνεύμονες, παρουσιάζει αυξημένη επικινδυνότητα για τους χρήστες διαφόρων ουσιών. Τα οπιούχα επιβραδύνουν την αναπνοή, και είναι γνωστό ότι τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα αυξάνουν την πιθανότητα θανάτου σε περίπτωση υπερβολικής δόσης. Για τον ίδιο λόγο οι εξαρτημένοι χρήστες οπιούχων που μολύνονται από τον COVID19, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να περιέλθουν σε απειλητική ή μοιραία για τη ζωή τους κατάσταση.

Το ιστορικό χρήσης μεθαμφεταμινών, στις οποίες συγκαταλέγεται και το sisa, αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου, καθώς οι ουσίες αυτές προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας την πιθανότητα πνευμονικής βλάβης και υπέρτασης. Κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών διατρέχουν επίσης όσοι καπνίζουν κάνναβη και έχουν ήδη επιβαρύνει τους πνεύμονές τους.

Επιπλέον, τα εξαρτημένα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρίσκονται στον δρόμο, χωρίς στέγη, ή στη φυλακή. Οι συνθήκες αυτές καθιστούν τον έλεγχο της διάδοσης ιδιαίτερα περίπλοκο και τη φροντίδα της υγείας τους εξαιρετικά δύσκολη. Μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας και υπερκορεσμού των νοσοκομείων, τα εμπόδια για τη φροντίδα της υγείας των εξαρτημένων, οι οποίοι είναι κοινωνικά στιγματισμένοι και έχουν ήδη περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα υγείας, αναμένεται να αυξηθούν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου