ΤΟΠΙΚΑ

Σηκώνουν το δικό τους μπαϊράκι… ~ Τούρκοι οδηγοί φορτηγών στο λιμάνι του Βόλου

σηκώνουν-το-δικό-τους-μπαϊράκι-τούρ-156249

Σε αντίθεση με αντίστοιχους άλλων χωρών, δεν λαμβάνουν μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό – «Δεν μπορούμε να συλλάβουμε τους Τούρκους, επειδή δεν φορούν γάντια», λέει η λιμενάρχης Βόλου

Το δικό τους μπαϊράκι… απέναντι στα αυστηρά μέτρα για τον φονικό κορονοϊό σηκώνουν Τούρκοι οδηγοί φορτηγών, που μεταφέρουν εμπορεύματα στο Βόλο για την κάλυψη των αναγκών βιοτεχνιών και βιομηχανιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής, όπως προτρέπει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Εξάλλου, στην Τουρκία μόλις χθες ανακοινώθηκε η απαγόρευση κάθε πολιτιστικής, καλλιτεχνικής ή επιστημονικής εκδήλωσης μέχρι το τέλος του ερχόμενου Απριλίου, αν και ο επίσημος απολογισμός της γείτονας χώρας αριθμεί τέσσερα θύματα του κορονοϊού και 359 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Οι δε τουρκικές αρχές συνέλαβαν 64 χρήστες του διαδικτύου με την κατηγορία ότι μοιράστηκαν «αβάσιμα» ή «προβοκατόρικα» περιεχόμενα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με τον νέο κορονοϊό. Η κίνηση των Τούρκων οδηγών φορτηγών στο λιμάνι σκορπά φόβο και τρόμο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ορισμένοι εμφανίζονται άκρως χαλαροί στην τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, αν και είναι επαγγελματίες. Μάλιστα ειρωνεύονται και κάνουν αστεία με τα μέτρα πρόληψης, που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

Εντούτοις, έρχονται σε επαφή με τους εκτελωνιστές, όταν χρειάζεται να δώσουν χαρτιά για την έγκριση των παραγγελιών τους.

Λιμενάρχης Βόλου: Δεν μπορούμε να τους συλλάβουμε

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, σχετικά με το αν γίνεται έλεγχος. Η λιμενάρχης Βόλου Βασιλική Κωνσταντά ενημέρωσε ότι «δεν μπορούμε να συλλάβουμε Τούρκους οδηγούς, επειδή δεν φορούν γάντια, μάσκα και δεν έχουν αντισηπτικά. Δεν γνωρίζουμε αν είναι άρρωστοι και αν σκοπίμως μεταδίδουν τον ιό».

Οπως είπε, «εμείς μπορούμε να παρέμβουμε είτε με πρόστιμα, είτε με συλλήψεις βάσει των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. Για την προκείμενη περίπτωση δεν έχουμε κάποια οδηγία».

Χρυσούλα Κολημήτρα: Δεν έχουμε τέτοια δικαιοδοσία

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε και με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας Χρυσούλα Κολημήτρα, η οποία είπε επίσης ότι δεν έχει δοθεί κάποια οδηγία στη Διεύθυνση.

«Εμείς εφαρμόζουμε τα μέτρα που ο ΕΟΔΥ μάς λέει. Δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη αρμοδιότητα ως Διεύθυνση Υγείας. Το ότι θα φτάσουν πρόσωπα στο λιμάνι από το εξωτερικό γενικότερα και θα μας δοθούν τα στοιχεία τους, προκειμένου να γίνει τηλεφωνική επικοινωνία για να ενημερωθούμε αν έχουν συμπτώματα που συγκλίνουν προς τη λοίμωξη του κορονοϊού, εντάξει, θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε σε μία τέτοια διαδικασία συνεπικουρικά στον ΕΟΔΥ. Ομως, το να δώσουμε οδηγίες εμείς γιατί δεν φορούν γάντια, μάσκα και δεν έχουν αντισηπτικά, δεν έχουμε τέτοια δικαιοδοσία. Είναι περιορισμένες οι αρμοδιότητές μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται ότι κατά μέσο όρο το λιμάνι του Βόλου επισκέπτονται πέντε Τούρκοι οδηγοί φορτηγών σε ημερήσια βάση και προς το τέλος της εβδομάδας οι αφίξεις αυξάνονται.

Τι λέει ο Σύλλογος Εκτελωνιστών

Με αφορμή αναφορές ότι οι Τούρκοι οδηγοί φορτηγών προκαλούν τρόμο με την ανεύθυνη συμπεριφορά τους εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, εν αντιθέσει με άλλους οδηγούς του εξωτερικού, όπως από την Αλβανία ή τα Σκόπια, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε και στον Σύλλογο Εκτελωνιστών.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Αριστέα Μπλέτσα επιβεβαιώνει την ασυνείδητη συμπεριφορά τους. «Νομίζω ότι κάποιοι από τους συγκεκριμένους οδηγούς, όχι όλοι γενικά, έχουν μία τελείως διαφορετική αντίληψη επί του θέματος, που δεν έχει την ίδια σοβαρότητα με αυτή που το αντιμετωπίζουμε όλοι οι υπόλοιποι. Αυτό είναι πράγματι κάτι που διαπιστώνουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εντούτοις η ίδια σημειώνει ότι οι εκτελωνιστές από την πλευρά τους τηρούν στο ακέραιο όλα τα μέτρα πρόληψης για την ατομική υγιεινή. «Τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας που σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορούν να τηρηθούν όταν πρέπει να δίνεις χαρτιά και τότε απολυμαίνουμε τα χέρια μας ή έχουμε μεριμνήσει να φοράμε γάντια και στη συνέχεια τα πετάμε», ανέφερε.

«Ισως θα πρέπει κατά την είσοδό τους στη χώρα να τους γίνονται συστάσεις. Αλλά και πάλι, όταν προχωρεί κάποιος και απομακρύνεται από το σημείο εισόδου, εναπόκειται και πάλι στην ατομική του ευθύνη να τηρήσει τα μέτρα», προσθέτει η ίδια.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου