ΤΟΠΙΚΑ

Αναστέλλονται οι άδειες των κρατουμένων στις φυλακές Βόλου και Κασσαβέτειας

αναστέλλονται-οι-άδειες-των-κρατουμέ-157343

Νέες οδηγίες έδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νέα αυστηρά μέτρα πρόληψης για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού έλαβε για τις φυλακές το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Με έγγραφό του που απεστάλη στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου και στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας ενημερώνει ότι αναστέλλονται επ’ αόριστον οι άδειες των κρατουμένων.

Το μέτρο εφαρμόζεται στο πλαίσιο των οδηγιών του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη κατά του νέου κορονοϊού. Οι φυλακισμένοι θεωρείται αυτή τη στιγμή ότι είναι μία προστατευμένη κοινότητα από τον φονικό ιό.

Οι κρατούμενοι θα μπορούσαν να εκτεθούν σε κίνδυνο από τον έξω κόσμο των φυλακών, τα επισκεπτήρια και τους υπαλλήλους των σωφρονιστικών καταστημάτων αν δεν τηρούν τα μέτρα του περιορισμού και της ατομικής υγιεινής.

Θα μπορούσαν να εκτεθούν σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια μίας μεταγωγής και γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα εκδικάζονται μόνο οι υποθέσεις που έχουν τα Δικαστήρια εάν και εφόσον αυτές είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, απειλούνται με παραγραφή ή οι κρατούμενοι έχουν συμπληρώσει το 18μηνο κράτησης.

Στο ίδιο πνεύμα και μία άδεια θα μπορούσε να εκθέσει τους κρατούμενους σε αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τον ιό. Αυτό ακριβώς θέλει να αποτρέψει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς ένα ενδεχόμενο κρούσμα θα είχε αντίκτυπο στο σύνολο των κρατουμένων.

Επισημαίνεται ότι οι κρατούμενοι τηρούν πιστά τις οδηγίες για την ατομική υγιεινή.

Οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας εφαρμόζονται ήδη εδώ και τρεις εβδομάδες και στο διάστημα αυτό έχουν μειωθεί τα επισκεπτήρια. Διακομιδές στο Νοσοκομείο Βόλου γίνονται για άκρως επείγοντα περιστατικά, ενώ οι υπάλληλοι περνούν από σχολαστικό έλεγχο τήρησης των μέτρων.

Επιπλέον, τα σχολεία και τα φροντιστήρια των φυλακών ήταν τα πρώτα που έκλεισαν μετά την πανδημία του νέου ιού, ενώ οι υπάλληλοι των φυλακών θερμομετρούνται πριν την είσοδό τους στα καταστήματα κράτησης για εργασία και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και για τις απολυμάνσεις των χώρων και για την ατομική υγιεινή.

Στις φυλακές λόγω του μεγάλου αριθμού των κρατούμενων η πρόληψη έχει πολλαπλάσια αξία. Ετσι έχουν προβλεφθεί ειδικοί χώροι σε περίπτωση που χρειαστεί κρατούμενοι να μπει σε καραντίνα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου