Αφήστε τις καταγγελίες κάντε πράξεις

αφήστε-τις-καταγγελίες-κάντε-πράξεις-193829

Την προηγούμενη φορά, που οι εργατοπατέρες «νέκρωσαν» το μετρό, στις 17 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, σπεύσατε κ. πρόεδρε, με ανάρτησή σας στον προσωπικό σας λογαριασμό στο Τουίτερ, να δώσετε υπόσχεση, αναλαμβάνοντας δέσμευση: «Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται, επειδή απλώς ζητήθηκε σε 21 άτομα να κάνουν τη δουλειά τους. Αμεσα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας. Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία των Αθηναίων».

Δεν λέω, καλό και ευγενές ότι ζητήσατε «συγγνώμη» από τους Αθηναίους, αλλά μετά τη «συγγνώμη» περίμεναν και κάποια αποτελεσματικότερη κίνηση. Πέρασαν έκτοτε δύο ολόκληροι μήνες, αλλά τη νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας, που εξασφαλίζει ότι τουλάχιστον τις ώρες αιχμής, που πάνε οι άνθρωποι στις δουλειές τους, θα μπορούν να κινηθούν κάποιοι συρμοί, δεν την είδαμε. Το αποτέλεσμα ήταν να ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, άλλοι πεζοπορώντας για να φθάσουν στον προορισμό τους και άλλοι στοιβαγμένοι σε ατελείωτο μποτιλιάρισμα των ιδιωτικών αυτοκίνητων, που επιβάρυνε και την ατμόσφαιρα με πρόσθετη μόλυνση από τα καυσαέρια.

Η καθιέρωση προσωπικού ασφαλείας δεν είναι κάτι το καινοφανές. Είναι καθεστώς, που ισχύει ήδη σε ευρύ φάσμα δημοσίων υπηρεσιών, από τα νοσοκομεία ώς τις εταιρείες διανομής ενέργειας και ύδατος, αλλά και πολλές άλλες δημόσιες υπηρεσίες και ΔΕΚΟ. Επομένως, ήταν ιδιαιτέρως εύκολο να γίνει επέκταση της νομοθετημένης πρόβλεψης και στην περίπτωση των μέσων αστικών συγκοινωνιών, που διαχειρίζονται εταιρείες με όλα τα τυπικά και ουσιαστικά χαρακτηριστικά ΔΕΚΟ.

Τι πρέπει, λοιπόν, να υποθέσουμε; Οτι ξεχάσατε τη δέσμευσή σας; Οτι η έκφραση της «συγγνώμης» σας ήταν απλώς επικοινωνιακό εύρημα της στιγμής; Οτι κάποιος υπουργός σας δεν έκανε τη δουλειά του, μετουσιώνοντας, εγκαίρως, τη «συγγνώμη» σας σε πρακτικό αποτέλεσμα;

Τώρα οι πολίτες περιμένουν κάτι αποτελεσματικότερο από το ότι καταγγέλλετε, ως κυβέρνηση, τις …ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και του ελεγχόμενου από το ΚΚΕ συνδικαλιστικού φορέα ΠΑΜΕ, για το εύρος της απεργίας. Δικαίωμα της αντιπολίτευσης να «επενδύει» σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά δική σας ευθύνη, πέρα από τις «καταγγελίες», να πάρετε και καμία γάτα. Κάποιο πρακτικό μέτρο, που θα διευκολύνει τους χρήστες των μέσων αστικών συγκοινωνιών στην επόμενη απεργιακή κινητοποίηση, κομματικώς ή άλλως πώς «υποκινούμενη» ή μη.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου