ΤΟΠΙΚΑ

Δεκάδες τα εργατικά ατυχήματα σε Βόλο και Μαγνησία

δεκάδες-τα-εργατικά-ατυχήματα-σε-βόλο-205141

Επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 100.000 ευρώ για τα μέτρα ασφαλείας το 2019

Δεκάδες είναι κάθε χρόνο τα εργατικά ατυχήματα στη Μαγνησία. Το 2019 το βιβλίο συμβάντων του Σώματος Επιθεωρητών Μαγνησίας κατέγραψε 99 ατυχήματα, εκ των οποίων τα 85 ήταν εργατικά, τα 10 παθολογικά και τα 4 τροχαία.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Το 2018 αντίστοιχα καταγράφηκαν 105 εργατικά ατυχήματα. Η προϊσταμένη του Τμήματος Υγιεινής και Ασφάλειας της Επιθεώρησης Εργασίας Μαγνησίας Μάγδα Ηλιδάκη τονίζει ότι πολλοί εργοδότες εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση και δεν εφαρμόζουν τα μέτρα ασφαλείας, με το αιτιολογικό ότι η επιχείρηση δεν έχει χρήματα για να μπορέσει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων ασφαλείας.

«Ομως αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα διότι η πρόληψη δεν στοιχίζει», είναι το μήνυμα που μεταφέρει η ίδια, τονίζοντας ότι απαιτείται να αυξηθεί η αντίληψη για τον επαγγελματικό κίνδυνο, τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων.

Η Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας πραγματοποίησε το περασμένο έτος 610 ελέγχους για τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, οι οποίοι ήταν αυξημένοι κατά 33% σε σχέση με τους ελάχιστους που είχε θέσει το υπουργείο Εργασίας για το 2019.

Επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 100.000 ευρώ. Τα πρόστιμα αφορούσαν μεταξύ άλλων στη μη λήψη μέτρων ασφαλείας για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, στα πιστοποιητικά καταλληλότητας ανυψωτικών μηχανημάτων, άλλα μέτρα που μπορεί να αποβούν σωτήρια στην περίπτωση ενός συμβάντος εντός του χώρου εργασίας.

Τα εργατικά ατυχήματα ήταν ανεπαίσθητα λιγότερα από εκείνα του 2018. Απασχολούν κάθε χρόνο με μία συχνότητα περί τα 80 – 100 ατυχήματα κάθε έτος. Η πλειονότητά τους αφορά σε μικροατυχήματα και σε μικρότερο βαθμό σε σοβαρούς τραυματισμούς.

Ολα τα ατυχήματα σε ώρες εργασίας πρέπει να δηλώνονται στην Επιθεώρηση Εργασίας εντός 24 ωρών από τον εργοδότη, ο οποίος θα πρέπει πάντοτε να τηρεί στο ακέραιο την κείμενη νομοθεσία.

«Οι εργαζόμενοι πολλές φορές αψηφούν τον κίνδυνο. Λόγω της οικονομικής κρίσης μπορεί να μην πληρώνονται κανονικά ή να εργάζονται περισσότερες από τις επιτρεπόμενες ώρες. Ετσι ο εργοδότης είναι εκείνος που χρειάζεται να λαμβάνει τα μέτρα και να επιβλέπει την τήρησή τους.

Επίσης, σημαντικό ρόλο για την αποτροπή ατυχήματος παίζει ο τεχνικός ασφαλείας, ο οποίος οφείλει να επιβλέπει τις συνθήκες εργασίας και να προτείνει μέτρα για τη βελτίωσή τους. Μάλιστα το έργο του πρέπει να ελέγχεται από τον εργοδότη», αναφέρει η κ. Ηλιδάκη.

Οταν σημειώνεται εργατικό ατύχημα, η Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας επεμβαίνει άμεσα. Ο εργοδότης θα πρέπει να τηρεί αμετάβλητα όλα τα στοιχεία του συμβάντος, ώστε να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια.

Το Σώμα ενημερώνει με κάθε ευκαιρία για τις υποχρεώσεις τήρησης της νομοθεσίας. Στο πλαίσιο αυτό έκανε παρέμβαση από το προσυνέδριο του ΕΛΙΝΥΑΕ, ενώ προχώρησε σε σχετική ενημέρωση των εργαζομένων στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Βόλου και των μαθητών του Α’ ΕΠΑΛ Αλμυρού.

Χρειάζεται επιχειρησιακή, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια

Οι συνδικαλιστές του κλάδου τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι το Σώμα θα λειτουργούσε καλύτερα, αν ήταν Γενική Γραμματεία. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του κλάδου εδώ και χρόνια που δεν έχει ικανοποιηθεί από καμία κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας Σταύρος Χαλάτσης, επισημαίνει ότι «χρειάζεται να έχουμε τη δυνατότητα για επιχειρησιακή, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια».

«Πρέπει να έχουμε δικό μας προγραμματισμό στην αρχή του χρόνου και στο τέλος του να κάνουμε λογοδοσία. Αυτό δυστυχώς γίνεται κεντρικά από το υπουργείο Εργασίας όπου υπάρχει ένας προϋπολογισμός και κανένας δεν ξέρει πότε και με ποιο τρόπο θα δοθούν χρήματα.

Οι έλεγχοι που χρειάζεται να προγραμματιστούν και απαιτούν κόστος, πάνε πίσω. Όμως, όταν σημειωθεί ατύχημα, πρέπει να είσαι εκεί άμεσα για να μην αλλοιωθούν τα στοιχεία», επισημαίνει ο ίδιος.

Τα άλλα αιτήματα είναι να δοθεί μία σοβαρή κατεύθυνση στην προώθηση θεμάτων ασφάλειας και υγείας, που διαχρονικά έχουν μείνει πίσω, καθώς καλύπτονταν από τον αγώνα που έδιναν όλες οι κυβερνήσεις να καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία.

«Εχουμε σταθερά αύξηση των εργατικών ατυχημάτων πανελλαδικά και αυτό γίνεται γιατί από την πλευρά της Πολιτείας υπάρχει αδιαφορία για το συγκριμένο κομμάτι. Ποτέ κανένας δεν μέτρησε το κόστος των εργατικών ατυχημάτων ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Σε έρευνες παλαιότερων ετών αντιστοιχούσε στο 5%. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο», σημειώνει.

Οι επιχειρήσεις μειώνουν συνεχώς το κόστος λειτουργίας τους όσον αφορά στο κομμάτι της προστασίας της ασφάλειας και της υγείας. «Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Φοβούμενοι ότι θα χάσουν την εργασία τους δεν απαιτούν και δεν λαμβάνουν οι ίδιοι μέτρα, ούτε εντοπίζουν και επισημαίνουν τα επικίνδυνα σημεία.

Κι εδώ έχουμε ένα μεγάλο και σοβαρό ζήτημα που είναι αιτία της αύξησης εργατικών ατυχημάτων και αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης», προσθέτει ο ίδιος.

Τέλος, μεταξύ των αιτημάτων των συνδικαλιστών του κλάδου είναι η επικαιροποίηση και ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας και η χορήγηση σύγχρονων εργαλείων για τους ελέγχους. Αυτή τη στιγμή στο Σώμα υπάρχουν δυο πληροφοριακά συστήματα που μπορούμε να χρησιμοποιούμε πλήρως, αλλά αυτά δεν είναι εκμεταλλεύσιμα στο 100%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου