ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση των προσημειώσεων υποθηκών καταγράφεται στο Ειρηνοδικείο Βόλου

αύξηση-των-προσημειώσεων-υποθηκών-κα-208138

Στις 184 ανήλθαν το 2019 οι σχετικές αιτήσεις στα δικαστήρια

Αύξηση παρουσιάζουν μετά από πολλά χρόνια οι προσημειώσεις υποθηκών στο Ειρηνοδικείο Βόλου, καθώς η αγορά ακινήτων έχει αρχίσει να κινείται και πάλι και οι καταναλωτές εγγυώνται ακίνητά τους για να προχωρήσουν σε δανεισμό.

Από το 2012 και μετά λόγω της οικονομικής κρίσης οι προσημειώσεις είχαν μειωθεί δραστικά με τους διαδρόμους του Ειρηνοδικείου Βόλου να αδειάζουν από κόσμο.

Είχαν φθάσει να αριθμούν μερικές δεκάδες από εκατοντάδες που ήταν κάποτε φθάνοντας το 2012 να ξεπερνούν τις 1.000.

Το 2019 φαίνεται ότι άρχισαν να παρουσιάζουν και πάλι αύξηση. Εφθασαν τις 184 από 121 που ήταν το 2018.

Από το σύνολο των υποθέσεων ένα μικρό μέρος αυτών εκτιμάται ότι οφείλεται σε προσημείωση για υποθήκη δεύτερου ακινήτου έναντι της εξασφάλισης παλαιών χρηματικών απαιτήσεων. Οι προσημειώσεις μεταξύ ιδιωτών είναι λίγες στον αριθμό, η πλειονότητα αφορά στις τράπεζες και γίνεται με τη συναίνεση του δανειολήπτη.

Οι περισσότερες αφορούν σε νέα δάνεια που φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να παίρνουν δειλά – δειλά οι καταναλωτές για στεγαστικές κατά κύριο λόγο ανάγκες.

Οι αιτήσεις συζητούνται στην ειδική διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων των κατά τόπους Ειρηνοδικείων, εν προκειμένω του Ειρηνοδικείου Βόλου.

Η προσημείωση υποθήκης αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα προσωρινά μέτρα προστασίας ενός δανειστή και είναι ένας πολύ διαδεδομένος τρόπος εξασφάλισης χρηματικών απαιτήσεων. Γι’ αυτό άλλωστε συναντάται πολύ συχνά ως προϋπόθεση σε συναλλαγές με τράπεζες, προκειμένου π.χ. να εγκριθεί η σύναψη σύμβασης δανείου με φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Είναι δυνατό να γίνει είτε με τη συναίνεση του οφειλέτη είτε κατόπιν δικαστηριακής (και/ ή διαιτητικής) απόφασης. Αρμόδιο δικαστήριο για την εγγραφή και την άρση της προσημείωσης είναι, μετά από πρόσφατη τροποποίηση, το Ειρηνοδικείο της έδρας όπου βρίσκεται το προς προσημείωση ακίνητο.

Η προσημείωση υποθήκης έχει κατεξοχήν εξασφαλιστικό χαρακτήρα, διασφαλίζει δηλαδή ότι ο δανειστής θα αποκτήσει δικαίωμα υποθήκης στη σειρά κατά την οποία έγινε η εγγραφή της προσημείωσης. Όταν η προσημείωση τραπεί σε υποθήκη, νοείται ότι η υποθήκη τελέσθηκε κατά την ημέρα εγγραφής της προσημείωσης και δίνει το δικαίωμα επίσπευσης ή συνέχισης της αναγκαστικής εκτέλεσης, καθώς ο δανειστής αποκτά προνομιακή κατάταξη.

Την προσημείωση νομιμοποιούνται να ζητήσουν ο δανειστής της ασφαλιζόμενης απαίτησης, ο οφειλέτης, ο τρίτος που έχει συναινέσει υπέρ του οφειλέτη να εγγραφεί η προσημείωση σε δικό του ακίνητο, ο σύνδικος της πτώχευσης και οι δανειστές του οφειλέτη, ο εγγυητής, ο επίτροπος και ο δικαστικός συμπαραστάτης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου