ΤΟΠΙΚΑ

Με επιτυχία η ημερίδα για το πειθαρχικό δίκαιο

με-επιτυχία-η-ημερίδα-για-το-πειθαρχικ-224127

Παρουσία του γ.γ. της ΑΔΕΔΥ Δημήτρη Μπράτη η εκδήλωση

Πλήρης ενημέρωση για το πειθαρχικό αδίκημα των δημοσίων υπαλλήλων στην ημερίδα του Νομαρχιακού Τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ και του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσία πλήθους κόσμου.

Το πειθαρχικό δίκαιο έχει υποστεί πολλές αλλαγές από το 2007 μέχρι το 2019. Η ημερίδα παρουσίασε τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι λόγω της ειδικής σχέσης που έχουν με τη διοίκηση έρχονταν πολλές φορές αντιμέτωποι με καταγγελίες για αδικήματα, όπως παράβαση καθήκοντος.

Μέχρι και πριν από λίγο καιρό εάν δημόσιος υπάλληλος αντιμετώπιζε καταγγελία στην ιδιωτική του ζωή, θα μπορούσε αυτομάτως να βρεθεί εκτός της υπηρεσίας μέχρι να διαλευκανθεί τι συνέβη και να κριθεί η υπόθεση.
Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ Φίλιππος Κωνσταντινίδης περιέγραψε ότι οι καταγγελίες παραπτωμάτων κρίνονταν από τα δικαστήρια και με τις αναβολές παρατεινόταν η αγωνία.

Στα χρόνια των μνημονίων ψηφίστηκαν πάνω από δεκαπέντε νόμοι, επισήμανε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης.

Ο κ. Μπράτης είπε ότι οι νόμοι προέβλεπαν πολύ αυστηρές κυρώσεις, τις οποίες χαρακτήρισε άδικες σε πολλές περιπτώσεις.

«Θεώρησαν ότι το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης είναι η λειτουργία των δημοσίων υπαλλήλων. Η ΑΔΕΔΥ έχει πει ότι φαινόμενα διαφθοράς και σοβαρών αδικημάτων όχι μόνο πρέπει να παταχθούν, αλλά και να τιμωρηθούν αυστηρά μέχρι της οριστικής παύσης, έτσι ώστε να μη σπιλώνουν αυτοί οι λίγοι τη λειτουργία των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων, που κάνουν ευσυνείδητα τη δουλειά τους», ανέφερε ο ίδιος.

Ο κ. Μπράτης επισήμανε ότι χρειάζεται μέτρο. Ερωτηθείς αν υπάρχουν απολύσεις για υπαλλήλους που είχαν καταδικαστεί είπε ότι υπάρχουν, όμως τόνισε ότι υπήρξε πολιτική εκμετάλλευση του θέματος.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος Νίκος Παπαπέτρος εστίασε στις κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις των πειθαρχικών παραπτωμάτων στα θέματα αργίας, παραβάσεων καθήκοντος και αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς και τόνισε ότι το πειθαρχικό δίκαιο εργαλειοποιήθηκε στα χρόνια του μνημονίου, καθώς προστέθηκαν διατάξεις που στόχευαν στην καταπολέμηση της διαφθοράς που αποσκοπούσαν στον περιορισμό του δημόσιου τομέα.

Στη σχέση των πειθαρχικών παραπτωμάτων με τους καταλογισμούς αναφέρθηκε ακολούθως ο πρώην αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου Γεώργιος Κωνσταντάς. Ο ίδιος τόνισε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δυνατότητα να αντικρούσουν καταγγελία ή καταλογισμό με επίκληση πολλών επιχειρημάτων.

Τέλος, ο δικηγόρος Στέφανος Καραγεώργος μίλησε για τις γενικές αρχές της πειθαρχικής διαδικασίας κατά τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου