ΤΟΠΙΚΑ

Πανθεσσαλική συνάντηση για τις σοβαρές ελλείψεις στα φάρμακα

πανθεσσαλική-συνάντηση-για-τις-σοβαρ-226705

Παρέμβαση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο – Σύντομα αποφάσεις από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια

Συνάντηση των προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων Μαγνησίας θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες για το μείζον θέμα της μεγάλης έλλειψης φαρμάκων, που κατέγραψε χθες με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, ενώ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) έχει ήδη προχωρήσει σε δύο παρεμβάσεις στον ΕΟΦ και στο υπουργείο Υγείας.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κωνσταντίνος Ματσιόλης ενημέρωσε ότι θα αναζητηθεί από κοινού τρόπος αντιμετώπισης του μείζονος προβλήματος, που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Παράλληλα, είπε ότι επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Αποστόλη Μπαλτά και είχε την ενημέρωση ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας πρόκειται να ανακοινώσει συγκεκριμένες αποφάσεις, όταν θα έχει τα στοιχεία για τις ελλείψεις.

Η έλλειψη φαρμάκων αποτελεί κυρίαρχο πρόβλημα στην καθημερινότητα των φαρμακοποιών, που συνεχώς επιδεινώνεται.

Οι φαρμακοποιοί παρατηρούν ότι όσο μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων, τόσο αυξάνονται οι ελλείψεις, καθώς αυξάνονται και οι εξαγωγές.

Στην αγορά δεν υπάρχει επάρκεια φαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, αλλά και καρδιοπάθειες, παθήσεις του νευρικού συστήματος.

Οι αποθήκες δεν εφοδιάζουν επαρκώς τους φαρμακοποιούς ούτε και οι φαρμακευτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα ο πολίτης να αντιμετωπίζει Γολγοθά προκειμένου να βρει τα φάρμακά του.

Ο ΠΦΣ ζητά από τους φαρμακευτικούς συλλόγους εντός μιας εβδομάδας να αποστείλουν κατάσταση με τις σημαντικότερες ελλείψεις φαρμάκων στον νομό τους (δηλαδή σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη σε πολλά φαρμακεία και για ένα εύλογο χρονικό διάστημα), προκειμένου να καταρτιστεί συγκεντρωτικός κατάλογος ελλείψεων πανελλαδικά, «που θα αποτελέσει ισχυρό αποδεικτικό υλικό για την τεκμηρίωση του προβλήματος».

Σημειώνει ότι «στόχος είναι να δοθεί επιτέλους μια οριστική λύση στο θέμα που ταλαιπωρεί ασθενείς και φαρμακοποιούς και να αναδειχθεί η τεράστια έκτασή του πανελλαδικά» και δηλώνει αποφασισμένος να κινητοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου, για την επίλυσή του.

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου