ΤΟΠΙΚΑ

Δείχνουν τρίτα άτομα πίσω από την κομπίνα με τις «μαϊμού» δωρεές

δείχνουν-τρίτα-άτομα-πίσω-από-την-κομπ-226850

Ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή η λήψη καταθέσεων από τον πταισματοδίκη Βόλου

Δράση τρίτου ή τρίτων ατόμων πίσω από τη χρυσή κομπίνα με τις μαϊμού δωρεές υπέρ του δημοσίου δήθεν φιλάνθρωπων υποδεικνύουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στον πταισματοδίκη Βόλου οι ποινικά ελεγχόμενοι της απίστευτης απάτης.

Η κατ’ επείγουσα προκαταρκτική εξέταση ολοκληρώνεται και αύριο Παρασκευή αναμένεται να δοθούν και οι τελευταίες καταθέσεις στον πταισματοδίκη Βόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι από τους μάρτυρες υποδεικνύουν για την απάτη τη δράση προσώπων λογιστικού ή λογιστικών γραφείων. Οι ποινικά ελεγχόμενοι φέρονται να είναι επιχειρηματίες, έμποροι και συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με μήνυση, φέρονται να έλαβαν επιστροφές της τάξεως των 800 έως και 3.000 ευρώ μετά από δωρεές – απάτη με πρόσχημα την ενίσχυση του λογαριασμού για την απόσβεση του εθνικού χρέους.

Οι εν δυνάμει κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι δεν υπέβαλαν δηλώσεις που να οδηγούν σε επιστροφή τέτοιων ποσών. Υποστηρίζουν ότι κάποιο άλλο άτομο λειτούργησε για λογαριασμό τους πιθανώς από λογιστικό ή λογιστικά γραφεία του Βόλου ή άλλων περιφερειών.

Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν είδαν καν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους και ότι ακόμη και οι επιστροφές στην Εφορία έγιναν εν αγνοία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλες τις περιπτώσεις οι επιστροφές φόρου αποδόθηκαν στο δημόσιο, εις βάρος του οποίου φαίνεται να μην έχει προκληθεί ζημία.

Η επιστροφή των ποσών έγινε το 2018, ενώ η αποκάλυψη της υπόθεσης έγινε από το ΣΔΟΕ το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Οι απατεώνες δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό δήλωσης δωρεών στο δημόσιο για την απομείωση του κρατικού χρέους και δηλώνοντας «μαϊμού» δωρεές να λαμβάνουν επιστροφές φόρου που δεν δικαιούνταν.

Το «πάρτι» με επιστροφές φόρων στήθηκε το 2015, έναν χρόνο πριν τα capital controls, ενώ ακόμη υπήρχε διάχυτη αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας. Σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και στον Βόλο επιτήδειοι δήλωναν αρχικώς μικρά ποσά για να μην κινούν υποψίες. Στη συνέχεια όμως φαίνεται ότι αποθρασύνθηκαν και μπήκαν στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ.

Οι δωρεές που δηλώνονταν ηλεκτρονικά μέσω του taxisnet έφθασαν να είναι πολλών χιλιάδων ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε επιστροφή φόρου που ήταν 30.000 ευρώ. Η ζημία του δημοσίου το 2018 εκτιμάται ότι πανελλαδικά ήταν πάνω από 5 εκατ. ευρώ.

Στον Βόλο υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον δέκα ελεγχόμενοι φορολογούμενοι για ποινικό αδίκημα. Η Εισαγγελία Βόλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με διερευνώμενα αδικήματα την απάτη σε βάρος του δημοσίου, την πλαστογραφία και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου