ΤΟΠΙΚΑ

Δεκάδες καταγγελίες για κλοπές σε Βόλο και Μαγνησία

δεκάδες-καταγγελίες-για-κλοπές-σε-βόλ-236384

Εξιχνιάστηκε από τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές το 80,74% των περιστατικών

Δεκάδες ήταν και το περασμένο έτος οι κλοπές – διαρρήξεις σε καταστήματα και οικίες στον Βόλο και στη Μαγνησία, αν και τα κρούσματα κατέγραψαν μείωση της τάξεως του 26,63% σε σχέση με το 2018. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, οι καταγγελθείσες κλοπές το 2019 ήταν 135.

Μεγάλο μέρος των κλοπών εξιχνιάστηκε από τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές, καθώς στο 80,74% των διαρρήξεων οι δράστες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πλειονότητα των περιπτώσεων δράστες ήταν χρήστες ναρκωτικών ουσιών, που έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές επανειλημμένα με διάφορα αδικήματα.

Εξάλλου, απολογούμενοι στις έδρες των δικαστηρίων οι δράστες στις περισσότερες από τις περιπτώσεις ισχυρίζονταν ότι δεν θυμούνταν τίποτα για τις πράξεις τους και για να δικαιολογηθούν υποστήριζαν ότι είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Σε επίσης αξιοσημείωτο αριθμό κλοπών, όχι όμως αντικειμένων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, δράστες των κλοπών διαπιστώθηκε ότι ήταν ανήλικοι, με παραβατική συμπεριφορά που απασχολούν επίσης επανειλημμένα.

Οργανωμένη δράση διαρρηκτών σημειώθηκε σε μεμονωμένες περιπτώσεις, κατά κύριο λόγο από άτομα εκτός Μαγνησίας που διανυκτέρευαν στον Βόλο για μικρά διαστήματα με στόχο να ξαφρίσουν οικίες και να εξαφανιστούν.

Σε όλες τις υποθέσεις οι δράστες οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη και εναντίον τους κινήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.

Το Δικαστήριο επέβαλε αυστηρές ποινές. Ενδεικτικά το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου καταδίκασε πρόσφατα σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών χωρίς μετατροπή, χωρίς αναστολή και χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη τρεις Ρομά, που κρίθηκαν ένοχοι για κλοπή αντικειμένων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από κοινού κατ’ εξακολούθηση.

Οι καταδικασθέντες διέπραξαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2018 τρεις κλοπές σε Βόλο, Φυτόκο και Ρυζόμυλο.

Για την αποφυγή κλοπών η Ελληνική Αστυνομία προτρέπει τους πολίτες να τοποθετούν στη κύρια είσοδο της πολυκατοικίας τους μηχανισμό αυτόματου κλεισίματος πόρτας, να κλειδώνουν την κύρια πόρτα και τις κύριες πόρτες των διαμερισμάτων τους με κλειδαριά ασφαλείας και να κλειδώνουν πάντοτε όταν φεύγουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ακόμη, η Αστυνομία προτρέπει: Μην αφήνετε ποτέ την κύρια είσοδο ανοιχτή µε στηρίγµατα και προσέχετε ιδιαίτερα αν σας ακολουθήσει κάποιος µέσα στο κτίριο. Τα συστήµατα ασφαλείας της κυρίας εισόδου (θυροτηλέφωνο µε οπτική εικόνα), θα πρέπει να σας επιτρέπουν να αναγνωρίζετε και να ελέγχετε τους επισκέπτες σας. Μην ανοίγετε ποτέ την πόρτα, χωρίς να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον επισκέπτη. Μην αφήνετε ποτέ τις πόρτες των εξόδων κινδύνου ανοιχτές µε στηρίγµατα. Μην αφήνετε ποτέ ξεκλείδωτες ή ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα των µπαλκονιών. Αποφεύγετε να δίνετε τα κλειδιά του σπιτιού σας σε τρίτους. Οταν µετακοµίζετε να αλλάζετε τις κλειδαριές και τα κλειδιά. Μην αφήνετε δεύτερα κλειδιά της οικίας σας κάτω από γλάστρες ή χαλάκια.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου