ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αντικαταστάθηκαν οι πτήσεις της Thomas Cook στις Β. Σποράδες

αντικαταστάθηκαν-οι-πτήσεις-της-thomas-cook-στ-244166

Εν αναμονή των άτοκων δανείων οι πληγείσες επιχειρήσεις

Επουλώνουν σταδιακά τις πληγές της από το κανόνι της Thomas Cook η Σκιάθος και τα υπόλοιπα νησιά των Β. Σποράδων. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Αλέξανδρος Ευσταθίου, ενημέρωσε ότι με πρωτοβουλία των ξενοδόχων και των τουριστικών πρακτόρων αντικαταστάθηκαν όλες οι πτήσεις από άλλες εταιρείες.

«Ο βρετανικός κολοσσός έφερνε στη Σκιάθο 60.000 – 70.000 τουρίστες, οι οποίοι αντιπροσώπευαν το 35% της τουριστικής κίνησης του αεροδρομίου. Είμαστε ικανοποιημένοι που καταφέραμε να καλύψουμε το κενό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, οι ξενοδόχοι αναμένουν να ενημερωθούν για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση των δανείων επιδοτούμενων τόκων προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν.

Επίσης έχει γίνει προς το παρόν αναστολή καταβολής ΦΠΑ, είπε ο ίδιος και τόνισε ότι τώρα αυτό που ενδιαφέρει τον κλάδο είναι οι ξενοδόχοι μην καταβάλλουν ΦΠΑ για ποσά που δεν έχουν εισπράξει, αλλά έχουν τιμολογηθεί και να μην υπολογιστούν στα εισοδήματά τους.

«Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε ρίξει και όλο το βάρος των ενεργειών μας με την Ομοσπονδία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Thomas Cook κάλυπτε στις Β. Σποράδες μεγάλο αριθμό πτήσεων από σκανδιναβικές χώρες, αλλά ο σκανδιναβικός βραχίονας του ομίλου αγοράστηκε από όμιλο Δανών και Σουηδών επιχειρηματιών, οι οποίοι πλήρωσαν τις υποχρεώσεις της Thomas Cook.

Η ζημιά σε Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο προήλθε κατά κύριο λόγο από το αγγλικό κομμάτι των αγορών με τις απώλειες να φθάνουν στο 1,5 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις έχασαν δεδουλευμένα μηνών από τα συμβόλαια που είχαν κλείσει. Για την αντιμετώπιση των αλυσιδωτών προβλημάτων που προκλήθηκαν η κυβέρνηση κάλυψε ήδη το έλλειμμα των ενσήμων που υπήρχε για τη χορήγηση ταμείου ανεργίας στους εργαζόμενους, ενώ τον Οκτώβριο ο ΟΑΕΔ κατάρτισε πρόγραμμα για 4.500 εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου