ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πάλεψαν με μανιασμένα κύματα και ανέμους στην Σκιάθο

πάλεψαν-με-μανιασμένα-κύματα-και-ανέμ-245162

Στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μιλούν ο κυβερνήτης του τουριστικού σκάφους «Καλυψώ» Λάμπρος Χούμας και ο ιδιοκτήτης θαλασσίων ταξί Δημήτρης Διολέττας

Πάλεψαν με τα κύματα, τους ανέμους, τη βροχή και μετεπιβίβασαν ασφαλώς 53 επιβάτες στο τουριστικό σκάφος «Καλυψώ», θέτοντας αίσιο τέλος στον τρόμο, που έζησαν επιβάτες και πλήρωμα στο οχηματαγωγό πλοίο «Πρωτεύς», όταν την περασμένη Κυριακή στις 18:15, λόγω βλάβης στο σύστημα πηδαλιουχίας, το επιβατηγό οχηματαγωγό προσάραξε στη βραχονησίδα «Δασκαλονήσι», ενώ είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Σκιάθου και ετοιμαζόταν να βάλει πλώρη για τη Γλώσσα.

Ο ιδιοκτήτης του τουριστικού σκάφους Λάμπρος Χούμας, που ανταποκρίθηκε άμεσα για τη μεταφορά των επιβατών, όταν ειδοποιήθηκε από το Λιμεναρχείο Σκιάθου και ο Δημήτρης Διολέττας, που συμμετείχε επίσης στην επιχείρηση, μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την εμπειρία που έζησαν κινητοποιούμενοι από κοινού με το Λιμενικό και την περιγράφουν καρέ – καρέ.

«Κάναμε τρεις αναγνωριστικές προσεγγίσεις με σκάφος του Λιμενικού για να καταφέρουμε να πλησιάσουμε τον «Πρωτέα»», λέει ο κ. Χούμας. Τα κύματα ήταν πελώρια, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 8 Μποφόρ, έβρεχε, επικρατούσε σκοτάδι. «Ηταν επικίνδυνα και έπρεπε όλες οι ενέργειες να ακολουθηθούν σωστά. Ανάμεσα στους επιβάτες υπήρχαν ηλικιωμένοι με προβλήματα, γυναίκες με μωρά», περιγράφει ο ίδιος.

Το τουριστικό σκάφος κατάφερε να προσεγγίσει το οχηματαγωγό πλοίο σε περίπου 20 λεπτά και να ρίξει άγκυρα με την πλώρη του να κοιτάζει τον καταπέλτη του «Πρωτέα». «Κατέβασα τη σκάλα μου και τη δέσαμε με τον καταπέλτη με σχοινιά δεξιά και αριστερά πολλές φορές ώστε να υπάρχει ασφάλεια. Μας έχουν τύχει και άλλες πολλές διασώσεις, όμως όχι σαν κι αυτή, με τόσο πολύ κόσμο. Ενώ επιχειρούσαμε, έριχνε χιονόνερο», περιγράφει ο ίδιος.

Ο κ. Χούμας μετεπιβίβασε ασφαλώς στο τουριστικό του σκάφος 53 επιβάτες με τη συνεργασία του πληρώματος του πλοίου, των λιμενικών, το δικό του προσωπικό, αλλά και αρκετούς εθελοντές.

«Ευτυχώς ο κόσμος ήταν ήρεμος και επεδείκνυε τη δέουσα ψυχραιμία, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες», περιγράφει ο ίδιος για την επιχείρηση, η οποία διήρκεσε μία ώρα και στέφθηκε με επιτυχία.

Ο κ. Χούμας είναι καπετάνιος εδώ και είκοσι χρόνια και έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές στο παρελθόν δύσκολες καταστάσεις. «Οταν υπάρχει συνεργασία, όλα γίνονται», λέει ο ίδιος. Το καλοκαίρι συμμετείχε σε διάσωση τεσσάρων ατόμων που έφυγαν με ιστιοφόρο σκάφος από τη Σκιάθο για Εύβοια με χαλασμένη μηχανή και έπεσαν σε καιρό. «Αν αργούσαμε δέκα λεπτά οι επιβάτες του ιστιοπλοϊκού θα ήταν πνιγμένοι. Οταν υπάρχει ανάγκη, τότε προέχει να βοηθήσεις τον κόσμο. Να πάνε καλά τα πράγματα, να βοηθήσει ο Θεός, ο Αγ. Νικόλας», λέει.

Στην επιχείρηση μετεπιβίβασης, που συντόνιζε το Λιμεναρχείο Σκιάθου με σκάφος του με πέντε λιμενικούς, συμμετείχαν και άλλοι εθελοντές. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Δημήτρης Διολέττας ιδιοκτήτης θαλάσσιων ταξί. «Ολα έγιναν με ηρεμία», περιγράφει ο ίδιος.

«Η επιχείρηση εξελίχθηκε γρήγορα και κανένας από τους επιβάτες δεν τραυματίστηκε. Από κει και πέρα είναι δουλειά μας να βρίσκουμε τον τρόπο όποτε παρουσιάζεται ανάγκη», λέει ο ίδιος.

Το τουριστικό σκάφος μετέφερε ασφαλώς στη Σκιάθο τούς επιβάτες. Στο λιμάνι βρίσκονταν σύσσωμη η δημοτική αρχή και ασθενοφόρα για παν ενδεχόμενο. Ευτυχώς, όμως δεν απαιτήθηκε κανένας από τους επιβάτες να διακομιστεί στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, καθώς όλοι ήταν καλά στην υγεία τους. Οι επιβάτες διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία στη Σκιάθο με δαπάνες της εταιρείας και προωθήθηκαν στους προορισμούς τους χθες με το πρωινό δρομολόγιο του «Εξπρές Σκιάθος».

Απαγορεύτηκε ο απόπλους στον «Πρωτέα»

Το οχηματαγωγό πλοίο επέστρεψε χθες αυτοδύναμα στη Σκιάθο και έδεσε στο λιμάνι. Το Λιμεναρχείο Σκιάθου απαγόρευσε τον απόπλου του «Πρωτέα». Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την προσάραξη υπέστη ρήγμα στο στεγανό της πλώρης. Το Λιμεναρχείο Σκιάθου αναμένει οδηγίες από τον νηογνώμονα για την επανδρομολόγησή του. Παράλληλα, συνεργεία περίμεναν εντολές από επιθεωρητή για τις εργασίες αποκατάστασης.

Το Λιμεναρχείο Σκιάθο συντάσσει δικογραφία για τις ακριβείς συνθήκες της προσάραξης και στο πλαίσιό της λαμβάνει καταθέσεις από το πλήρωμα του πλοίου και κάθε αρμόδιο. Η προανάκριση είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ενημέρωσε ότι η προσάραξη στη βραχονησίδα ήταν αποτέλεσμα μηχανικής βλάβης.

Στο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι υπήρξε βλάβη στο σύστημα πηδαλιουχίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου