ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση 619% στις κατασχέσεις κάνναβης στη Μαγνησία

αύξηση-619-στις-κατασχέσεις-κάνναβης-στη-247092

Το 2019 εξιχνιάστηκαν στον Βόλο και τη Μαγνησία 354 υποθέσεις ναρκωτικών και οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη 382 άτομα

Ποιοτικές υποθέσεις ναρκωτικών, με κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης και κάνναβης και συλλήψεις μεγαλεμπόρων χαρακτήρισαν τον απολογισμό του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου και των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, όπως της ΟΠΚΕ για το 2019. Το περασμένο έτος οι κατασχεθείσες ποσότητες ηρωίνης κατέγραψαν αύξηση 31,28% σε σχέση με το 2018, ενώ η κάνναβη που εντοπίστηκε στις διάφορες επιχειρήσεις ήταν αυξημένη κατά 619,39%!

Οι περισσότεροι δείκτες με τις ποσότητες ναρκωτικών που κατασχέθηκαν ήταν αυξημένοι. Τα δενδρύλλια που εκριζώθηκαν ήταν περισσότερα κατά 222,27%. Μόνο οι κατασχέσεις ναρκωτικών χαπιών κατέγραψαν πτώση ύψους 9,49% όπως και της κοκαΐνης (28,9%).

Οι υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν ήταν στα ίδια περίπου επίπεδα, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ήταν 354 το 2019 από 352 το 2018, ενώ και ο αριθμός των συλληφθέντων είχε μικρή διαφορά στο συγκρινόμενο διάστημα, καθώς το 2019 έγιναν 382 συλλήψεις, ενώ το 2018 375.

Οι σημαντικότερες υποθέσεις

Υποθέσεις με μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών που εξιχνιάστηκαν έκαναν τη διαφορά. Τον Μάρτιο οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ εντόπισαν σε μπλόκο στο 292ο χιλιόμετρο της ΠΑΘΕ φορτηγό αυτοκίνητο να μεταφέρει 87 συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη βάρους 99,5 κιλών. Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στους δύο επιβάτες του οχήματος ηλικίας 32 και 38 ετών και τους οδήγησαν στη Δικαιοσύνη.

Τον Ιούνιο το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου εξάρθρωσε εγκληματική ομάδα με τρία μέλη που επρόκειτο να διακινήσουν 100 γραμμάρια ηρωίνης.

Τον Οκτώβριο συνελήφθη στον Βόλο 43χρονος με 13,5 κιλά κάνναβης, ενώ τον Νοέμβριο 33χρονος επρόκειτο να διακινήσεις 415 γραμμάρια ηρωίνης. Η εξάρθρωση των δύο εγκληματικών οργανώσεων με πάνω από 700 γραμμάρια ηρωίνης πρόσφατα ήταν από τις πιο σημαντικές υποθέσεις που απασχόλησαν.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου δουλεύουν με μεθοδικότητα και στοχευμένα επί μήνες. Από την περαιτέρω επεξεργασία των υποθέσεων, προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών δραστηριοποιούνται κατά 50% ημεδαποί και κατά 50% αλλοδαποί. Η πλειοψηφία των συλληφθέντων είναι άνδρες ηλικίας από 20 έως 35 ετών.

Σεσημασμένο το 80% των συλληφθέντων

Από τα σημαντικότερα συμπεράσματα είναι ότι το 80% των συλληφθέντων είναι σεσημασμένο. Αξιοσημείωτος αριθμός συλληφθέντων απασχολεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου για δεύτερη και τρίτη φορά. Στις δύο εγκληματικές οργανώσεις που εξαρθρώθηκαν πρόσφατα οι τέσσερις από τους εννέα συλληφθέντες είναι γνωστοί στις αστυνομικές αρχές και είχαν απασχολήσει με εγκληματικές οργανώσεις.

Ωστόσο, η πλειονότητα των διακινητών κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών και επωφελείται των ευεργετικών προβλέψεων του Νόμου, με απτό παράδειγμα 54χρονου που συνελήφθη αρχές Δεκέμβρη με 640 γραμμάρια ηρωίνης και αφέθηκε ελεύθερος κάνοντας χρήση δικαστικών αποφάσεων που επιβεβαίωναν ότι ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών.

Ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει ότι όταν υπάρχει εθισμός στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, τότε αδίκημα που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος μετατρέπεται σε βαθμό πλημμελήματος.

Αυξημένες περιπολίες σε χώρους γύρω από σχολεία

Ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχουν και αρκετοί ανήλικοι εναντίον των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με αποτέλεσμα η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις περιπολίες σε χώρους γύρω από σχολικά συγκροτήματα.

Η μάχη με τον πόλεμο της διακίνησης ναρκωτικών είναι συνεχής για το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, που δουλεύει ακατάπαυστα και σε ημέρες εορτών και αργιών. Για να εξαρθρωθεί μία εγκληματική οργάνωση οι αστυνομικοί εργάζονται συστηματικά επί μήνες προχωρώντας σε διακριτική παρακολούθησαν. Για τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους απαιτούνται στοιχεία, ώστε να μη «χαλάσουν» οι δουλειές, να εντοπισθεί το παράνομο φορτίο πριν διανεμηθεί και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι διακινητές, οι οποίοι θησαυρίζουν παράνομα πουλώντας θάνατο και καταστρέφοντας ανθρώπινες ζωές.

Γι’ αυτό τον λόγο οι έμποροι ναρκωτικών σκαρφίζονται όλα και πιο πολλά κόλπα και αναζητούν καβάντζες στα πιο απίθανα μέρη, σε υπαίθριες εκτάσεις, στον κήπο ή σε μέρη του αυτοκινήτου όπως ο ουρανός και ο αεραγωγός. Ο εντοπισμός των ναρκωτικών και η κατάσχεσή τους είναι σημαντικό κομμάτι της δουλειάς για να στοιχειοθετηθούν οι δικογραφίες.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Τα δρομολόγια θανάτου

και οι κατασχεθείσες ποσότητες σε αριθμούς

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας το 2019 κατασχέθηκε ηρωίνη βάρους 1.737,17 γραμμαρίων από 1.323,29 γραμμάρια που κατασχέθηκαν το 2018, ενώ η κοκαΐνη που κατασχέθηκε ήταν βάρους 66,31 γραμμαρίων από 92,6 γραμμαρίων. Η κάνναβη που κατασχέθηκε το 2019 ήταν βάρους 120.920 γραμμαρίων, ενώ το 2018 16.808 γραμμαρίων. Τα ναρκωτικά χάπια που κατασχέθηκαν ήταν 1.432,5 από 1.582,75. Τέλος τα δενδρύλλια κάνναβης που εκριζώθηκαν ήταν 72 το 2019 από 22 το 2018.

Τα δρομολόγια θανάτου καλύπτουν συνήθως μεγάλες αποστάσεις για τη μεταφορά των ναρκωτικών. Στις περισσότερες υποθέσεις η πηγή προέλευσης είναι η Αλβανία. Συνήθως οι διακινητές σπρώχνουν τα ναρκωτικά από την Αλβανία και σε μικρότερο βαθμό από άλλες πόλεις της Ελλάδας όπως την Αθήνα, όπου συνήθως διαμοιράζονται οι ποσότητες σε μικρότερες για τη διανομή. Η ηρωίνη που κατάσχεται έχει προέλευση από Αθήνα, Αλβανία αλλά και από Τουρκία και Βουλγαρία. Σε ορισμένες περιπτώσεις με μικρότερη μεταφορά ημεδαποί διακινητές ταξιδεύουν οι ίδιοι στην Αλβανία για τις προμήθειες. Στη Βουλγαρία, που ανήκει στην ΕΕ και έχει προσχωρήσει στη συνθήκη Σένγκεν, ο έλεγχος στα σύνορα εκτιμάται ότι είναι χαλαρός. Αντίθετα οι έλεγχοι στην Αλβανία είναι περισσότερο αυστηροί. Ετσι οι διακινητές σπρώχνουν τα ναρκωτικά από μη ελεγχόμενες μεθοριακές διαβάσεις κινητοποιώντας ακόμη και ζώα όπως όνους που έχουν εκπαιδεύσει να κάνουν συγκεκριμένα δρομολόγια χωρίς συνοδό.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου