ΤΟΠΙΚΑ

Δικογραφία για την απάτη ΦΠΑ από το Τελωνείο Βόλου

δικογραφία-για-την-απάτη-φπα-από-το-τελ-249083

Δέκα εννέα Βολιώτες έπεσαν θύματα απάτης εταιρείας φάντασμα στη Βουλγαρία

Ολοκληρώνεται από το Τελωνείο Βόλου η δικογραφία για την απάτη από εταιρεία φάντασμα στη Βουλγαρία που πούλησε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και καρπώθηκε τα χρήματα από την καταβολή του ΦΠΑ.

Το Τελωνείο Βόλου άρχισε την έρευνα πριν από δύο χρόνια, όταν έγινε αντιληπτή η ύπαρξη πλαστών δικαιολογητικών εκτελωνισμού ΙΧ. Στην πορεία διαπίστωσε ότι συνολικά δέκα εννέα Βολιώτες κάτοχοι αυτοκινήτων έχουν πέσει στα δίχτυα της εταιρείας – φάντασμα.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι πολίτες πρέπει τώρα να καταβάλλουν τον ΦΠΑ για δεύτερη φορά και να πληρώσουν ποσά που ξεκινούν από 500 έως και 6.000 ευρώ.

Κάποιοι από τους ιδιοκτήτες των ΙΧ έχουν δεχθεί να καταβάλουν το φόρο, άλλοι όχι. Το Τελωνείο Βόλου κάλεσε το προηγούμενο διάστημα όλους τους κατόχους των αυτοκινήτων με το ερώτημα διάπραξης λαθρεμπορίας. Παράλληλα τους κάλεσε να παραδώσουν τα αυτοκίνητά τους στην περίπτωση που δεν δέχονταν να καταβάλουν το φόρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Τελωνείο Βόλου απευθύνθηκε και στις αρχές της Βουλγαρίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει καταβληθεί όντως εκεί ο φόρος, ο οποίος σημειωτέον είναι απαιτητός έστω και στην περίπτωση που καταβλήθηκε στο εξωτερικό. Οι ιδιοκτήτες των ΙΧ έπρεπε να προσκομίσουν στο Τελωνείο Βόλου το αποδεικτικό πληρωμής του ΦΠΑ.

Το Τελωνείο Βόλου βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης. Στην πορεία η δικογραφία της υπόθεσης θα διαβιβασθεί στην Εισαγγελία Βόλου με όλα τα στοιχεία γύρω από την υπόθεση για κάθε ενέργεια.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των οχημάτων λένε ότι είναι βέβαιοι ότι έχει πληρωθεί ο ΦΠΑ στην Ιταλία, τη χώρα προέλευσης των αυτοκινήτων τους, και αναμένουν νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος. Όπως ισχυρίζονται, τα ΙΧ που αγόρασαν και η συναλλαγή που έγινε είναι πραγματική, ανεξαρτήτως αν η εταιρεία πώλησης είναι ανύπαρκτη.

Επισημαίνεται ότι θύματα του εν λόγω κυκλώματος λαθρεμπορίας διαπιστώθηκε ότι έχουν πέσει πολλοί κάτοχοι αυτοκινήτων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Αθήνα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου