ΤΟΠΙΚΑ

Μαζική κατάθεση πινακίδων στη Μαγνησία

μαζική-κατάθεση-πινακίδων-στη-μαγνησ-253031

Περί τις 5.060 οι δηλώσεις ακινησίας στις Εφορίες Βόλου και Νέας Ιωνίας

Ουρές στις Εφορίες Βόλου και Νέας Ιωνία έξω από τα Τμήμα Αυτοκινήτων. Οι κάτοχοι οχημάτων σπεύδουν κατά δεκάδες να υποβάλουν δηλώσεις ακινησίας και να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Η προθεσμία καταβολής των τελών κυκλοφορίας έληγε σήμερα, όμως, λόγω του μεγάλου όγκου των αιτήσεων πανελλαδικά, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τελικά να δώσει παράταση έως 15 Ιανουαρίου.

Σε επίπεδο Μαγνησίας από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα κατατέθηκαν συνολικά 5.060 πινακίδες.

Τα τέλη κυκλοφορίας φαίνεται ότι αποτελούν δυσβάσταχτη υποχρέωση. Οι κάτοχοι οχημάτων δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να κυκλοφορούν τα οχήματά τους, καθώς είναι σε οικονομική αδυναμία και δεν μπορούν να επιβαρυνθούν και περαιτέρω.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις οι δηλώσεις ακινησίας γίνονται για κληρονομικούς λόγους, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί το νομικό κομμάτι μεταβίβασης ή επειδή οι κάτοχοι των οχημάτων επιστρέφουν στο εξωτερικό όπου ζουν και εργάζονται.

Χθες στη Εφορία Βόλου κατατέθηκαν τουλάχιστον 200 πινακίδες. Η εξυπηρέτηση γινόταν με σειρά προτεραιότητας, με τους υπαλλήλους να πασχίζουν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες με κάθε τρόπο.

Την περασμένη Παρασκευή είχαν κατατεθεί άλλες 130 πινακίδες, ενώ από την αρχή του χρόνου μέχρι και χθες οι δηλώσεις ακινησίας είναι 1.560.

Παρόμοιο σκηνικό επικρατούσε και στην Εφορία Νέας Ιωνίας, όπου χθες απευθύνθηκαν περίπου 100 πολίτες. Οι δηλώσεις ακινησίας από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα ανήλθαν στις 3.500 και αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι, που ήταν 3.400.

Μεγάλος αριθμός πινακίδων αφορούσε σε επιχειρήσεις με ενοικιαζόμενα δωμάτια και μηχανές, οι οποίες κάθε χρόνο είναι περίπου 3.000.

Παράταση έως 15 Ιανουαρίου

Παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας έως τις 15 Ιανουαρίου αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.

Η ίδια ημερομηνία ισχύει και για την κατάθεση πινακίδων. Η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας (αλλά και για τις πινακίδες) έληγε σήμερα Τρίτη 31 Δεκεμβρίου, με την παράταση από το ΥΠΟΙΚ δίνεται ευκαιρία σε όσους δεν πρόλαβαν να τακτοποιήσουν την πληρωμή στην ώρα της.

Τα δικαιολογητικά

Για την κατάθεση πινακίδων οχήματος απαιτούνται τα εξής:

  1. Αίτηση Κατάθεσης Πινακίδων Οχήματος (εις διπλούν),
    2. Πινακίδες κυκλοφορίας οχήματος,
    3. Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο του αιτούντα,
    4. Πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας,
    5. Υπεύθυνη δήλωση με γνήσιο υπογραφής από την Αστυνομία ή τα ΚΕΠ, στην οποία θα αναφέρεται ο χώρος που βρίσκεται σταθμευμένο το όχημα. Συγκεκριμένα:
    Αν το όχημα σταθμεύσει σε ιδιωτικό χώρο συμπληρώνετε μια υπεύθυνη δήλωση.
    Αν το όχημα σταθμεύσει σε χώρο που σας έχει παραχωρήσει κάποιος τρίτος, ζητήστε του να συμπληρώσει μια υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα πρέπει να είναι θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από την Αστυνομία ή το ΚΕΠ.
    Αν το όχημα σταθμεύσει σε χώρο που ενοικιάζεται, τότε θα χρειαστεί το μισθωτήριο θεωρημένο από την εφορία.
    6. Επιπλέον για εταιρείες: Καταστατικό, εάν πρόκειται για εταιρείες Ο.Ε και Ε.Ε. και ΦΕΚ εάν πρόκειται για Α.Ε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΟΡΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου