ΑΛΜΥΡΟΣ

Πρόταση για δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων στο Νεοχωράκι

πρόταση-για-δημιουργία-καταφυγίου-αδ-254522

Η δημοτική αρχή Αλμυρού δέσμευσε ήδη οικόπεδο και περιμένει την έγκριση από την Κτηνιατρική Υπηρεσία

Οριστικά σκοπεύει να διευθετήσει το θέμα με τα αδέσποτα ζώα η δημοτική αρχή Αλμυρού. Στον Δήμο δεν λειτουργεί καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Η δημοτική αρχή συνεργάζεται με ιδιώτη που λειτουργεί άτυπο κυνοκομείο και παρέχει τρόφιμα. Επίσης, υλοποιεί πρόγραμμα περισυλλογής και στείρωσης σε συνεργασία με κτηνιάτρους.

Ωστόσο, το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα είναι μείζον, καθώς και το κυνοκομείο είναι πλήρες και παντού στον καλλικρατικό δήμο υπάρχουν αγέλες αδέσποτων ζώων που σκορπούν φόβο και τρόπο.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η δημοτική αρχή έχει δεσμεύσει ήδη οικόπεδο έκτασης 6 στρεμμάτων στην περιοχή Νεοχωράκι, ενώ θα καταθέσει πρόταση στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» για κατασκευή καταφυγίου.

Ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγ. Χατζηκυριάκος ενημερώνει ότι έχει κατατεθεί ήδη πρόταση στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Το κυνοκομείο προβλέπεται να είναι χωρητικότητας 48 θέσεων και στους χώρους του θα λειτουργούν ιατρείο και γραφεία.

«Περιμένουμε τις εγκρίσεις. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι μέχρι 300.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να παρέμβομε με ό,τι μέσα διαθέτουμε με εμβολιασμούς και τροφές», προσθέτει ο ίδιος.

Η πρόταση θα υποβληθεί στον άξονα προτεραιότητας Κοινωνικές και Πολιτιστικές Υποδομές και δραστηριότητες δήμων με τίτλο «Κατασκευή, επισκευή συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς».

Το πρόγραμμα προβλέπει τη χρηματοδότηση των Δήμων και των Νομικών Προσώπων για κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και τον εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς καθώς και κάθε άλλης συναφούς δράσης.

Βασικοί στόχοι είναι η δημιουργία και η βελτίωση των εν λόγω υποδομών (εφόσον υπάρχουν) με σκοπό την αδειοδότησή τους και τη νόμιμη λειτουργία τους καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους Δήμους στον τομέα της εφαρμογής των προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την προστασία αυτών σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 20.000.000 ευρώ. Το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, με δυνατότητα παράτασης σε περιπτώσεις δικαιολογημένων αιτημάτων των δικαιούχων.

Στο πλαίσιο αυτού επιλέξιμες δαπάνες είναι κάθε είδους που αφορούν σε κατασκευή, επισκευή και συντήρηση εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς των Δήμων, στην αναβάθμιση του εξοπλισμού και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της εφαρμογής των προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους Δήμους και στην προστασία των ζώων συντροφιάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου