ΑΛΜΥΡΟΣ

Προτεραιότητα τις λιμενικές υποδομές έχει ο Δήμος Αλμυρού

προτεραιότητα-τις-λιμενικές-υποδομέ-254550

Πρόταση στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» θα καταθέσει η δημοτική αρχή

Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των λιμενικών εγκαταστάσεων στον καλλικρατικό δήμο Αλμυρού αποτελεί προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή. Ο δήμος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην παράκτια ζώνη του, που ταλαιπωρούν τους ιδιοκτήτες και δυσχεραίνουν το έργο του Λιμενικού Σώματος. Επιπλέον, η επισκεψιμότητα των λιμανιών απαιτεί ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο η δημοτική αρχή θα καταθέσει πρόταση στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», ώστε να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες σκοπιμότητας και να υλοποιηθούν έργα αναβάθμισης. Ο κ. Χατζηκυριάκος ενημερώνει ότι στόχος είναι να εκσυγχρονιστεί το αλιευτικό καταφύγιο στο Τσιγκέλι Αλμυρού, να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση στην Αμαλιάπολη, να δημιουργηθεί προβλήτα στο Πηγάδι και να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερα τουριστικά έργα στο λιμανάκι του Αχιλλείου.

«Η κατάσταση των λιμανιών σήμερα στον δήμο Αλμυρού είναι τριτοκοσμική. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στο αλιευτικό καταφύγιο Αγίου Ιωάννη Τσιγκελίου, ώστε οι ντόπιοι αλιείς να ελλιμενίζουν σωστά τα αλιευτικά τους. Να φτιάξουμε λιμενοβραχίονα στον Πτελεό και να κάνουμε παρεμβάσεις στο Αχίλλειο ώστε σε συνδυασμό με την επισκεψιμότητα των καταδυτικών πάρκων να τονώσουμε τον τουρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Ενδεικτικά στον Αγιο Ιωάννη Τσιγκελίου ο λιμενοβραχίονας έχει σχεδόν βυθιστεί, ενώ για τους χρήστες του καταφυγίου δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα.

Ωστόσο, η επισκεψιμότητα των παράκτιων ζωνών απαιτεί ουσιαστικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνονται μέσα από το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο της Πολιτείας, να δίνουν λύσεις στους δημότες, άνεση στους επισκέπτες και ανταποδοτικότητα στους επενδυτές.

Η χρηματοδότηση των μελετών για την οριστικοποίησή τους είναι προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. «Έχουμε λάβει ήδη την έγκριση από το υπουργείο Ναυτιλίας. Ξέρουμε τι έργα θα κάνουμε. Για την παρέμβαση στο Αχίλλειο θα προηγηθεί διαβούλευση», προσθέτει ο ίδιος.

Η έκταση που καλύπτει η παράκτια ζώνη είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί ευκαιρία για να ωριμάσουν άμεσες επισκευαστικές και αναπτυξιακές ανάγκες. Παράλληλα ο δήμος θα χαράξει την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου, έτσι όπως την δικαιούνται οι επόμενες γενιές.

Μέσα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία και γραφεία της χώρας μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ωρίμανση των έργων για την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η παράκτια ζώνη.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» θα υπάρξει μια συγκροτημένη πολιτική ανάπτυξης μελετών για όλα τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία και γραφεία, που θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα εκπόνησης master plan για τα λιμάνια εθνικής σημασίας, τη δυνατότητα εκπόνησης προγραμμάτων έργων ανάπτυξης λιμένων για τα λιμάνια μείζονος σημασίας, αλλά και την εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα λιμάνια τοπικής σημασίας, με την ελάχιστη δυνατή γραφειοκρατία.

Τα παραπάνω, μπορούν μέσα από αυτή τη χρηματοδότηση να ωριμάσουν γρήγορα και να αποκατασταθούν προβλήματα, να νομιμοποιηθούν εγκαταστάσεις, ενώ παράλληλα δίνεται αναπτυξιακή ώθηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου