ΤΟΠΙΚΑ

Λευκό τοπίο σε Πήλιο και Ανάβρα –Σε επιφυλακή Περιφέρεια και Δήμοι

λευκό-τοπίο-σε-πήλιο-και-ανάβρα-σε-επ-255216

Λευκό το τοπίο στην Ανάβρα και σε όλους τους προορισμούς του Πηλίου σε υψόμετρο πάνω από 300 μέτρα. Η κακοκαιρία «Ζηνοβία» έντυσε στα λευκά το βουνό των Κενταύρων, ωστόσο όλο το οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό για τα οχήματα. Η Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και οι καλλικρατικοί δήμοι βρέθηκαν σε πλήρη ετοιμότητα με αποτέλεσμα να μη σημειωθούν προβλήματα.

Η «Ζηνοβία» εκδηλώθηκε με χιονοπτώσεις που ξεκίνησαν από προχθές το μεσημέρι έως και χθες τα ξημερώματα, οι οποίες κατά τόπους ήταν ισχυρές. Πρόσκαιρα τα έντονα καιρικά φαινόμενα υποχώρησαν χθες το πρωί για να επιστρέψουν όμως νωρίς το απόγευμα με νέα ελαφριά χιονόπτωση στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας και στα Χάνια. Σήμερα, σύμφωνα με νεότερη πρόβλεψη των μετεωρολόγων αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

Ανοιχτό το οδικό δίκτυο

Προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο, συνολικά 24 μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων επιχειρούσαν από το Σάββατο το βράδυ με ρίψεις αλατιού στο οδόστρωμα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο παγετός εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών. Είναι ενδεικτικό πως στα Χάνια το θερμόμετρο έδειχνε – 6 Βαθμοί Κελσίου, χάρη ωστόσο στις αδιάκοπες προσπάθειες των συνεργείων το Επαρχιακό Δίκτυο παράμεινε ανοικτό και δεν προέκυψαν απρόοπτα.

Στα Χάνια το ύψος του χιονιού έφτασε τους 15-20 πόντους.

Προχθές το βράδυ επίσης χιόνισε στο Κεραμίδι, το Βένετο, το Πουρί, τη Ζαγορά, τη Μακρυράχη, το Ανήλιο, την Τσαγκαράδα, τη Λαμπινού, το Καλαμάκι, τη Χορεύτρα και την Αργαλαστή, στον Αγ. Γεώργιο Νηλείας, τις Πινακάτες, τη Βυζίτσα, τον Αγιο Λαυρέντιο και τη Δράκεια.

Χιονοπτώσεις επίσης σημειώθηκαν στην περιοχή της Ανάβρας, τη Βρύναινα και τους Κοκκωτούς.

Χθες στις 12.00 το μεσημέρι η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας δήλωνε ότι δεν υπήρχε απολύτως κανένα πρόβλημα.

Ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Πατής Κουτσάφτης με τη σειρά του ανέφερε ότι όλοι οι δρόμοι στα χωριά ήταν καθαροί και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Στο Νότιο Πήλιο η χιονόπτωση συνοδεύτηκε από χιονόνερο με αποτέλεσμα το χιόνι να μη διατηρηθεί παρά μόνο στις ψηλότερες κορυφές.

Στην Ανάβρα όπως προαναφέρθηκε, οι κάτοικοι ξύπνησαν σε λευκό τοπίο. Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αλμυρού Γεώργιος Παπαϊωάννου τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ότι το χιόνι φθάνει στους 15 πόντους. Ωστόσο, δεν υπήρξαν προβλήματα, καθώς με την κινητοποίηση των μηχανημάτων του δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας όλοι οι δρόμοι διατηρήθηκαν ανοιχτοί

Στον αποχιονισμό δούλευαν μία αλατιέρα, ένα εκχιονιστικό μηχάνημα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ένα γκρέιντερ, ένα φορτωτής και GCΒ στην Ανάβρα.

Διακοπές ηλεκτροδότησης στις Σποράδες

Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση παρουσιάστηκαν στις Βόρειες Σποράδων λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, τα οποία χαρακτηρίζονταν κατά κύριο λόγο από ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις. Στην Αλόννησο υπήρξε διακοπή στην ηλεκτροδότηση από τις 5.30 τα ξημερώματα της Κυριακής έως τις 9 το πρωί, οπότε η βλάβη αποκαταστάθηκε.

Στη Σκόπελο υπήρξαν παροδικές διακοπές ρεύματος. Προς αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων η δημοτική αρχή ζήτησε από τη ΔΕΗ και το Δασαρχείο να μαρκαριστούν τα δέντρα που εφάπτονται με καλώδια της ΔΕΗ.

Στη Σκιάθο προχθές στις 7 το απόγευμα σημειώθηκε χαλαζόπτωση, η οποία όμως δεν είχε μεγάλη διάρκεια και δεν προκάλεσε ζημιές.

Ταλαιπωρία στους επιβάτες του Skiathos Express

Λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Express Skiathos, που χθες στις 9 το πρωί επρόκειτο να εκτελέσει το δρομολόγιο Βόλος – Σκιάθος- Σκόπελος – Αλόννησος, δεν κατάφερε τελικά να δέσει στο λιμάνι του Πατητηρίου και αναγκάστηκε να αποβιβάσει τους επιβάτες στον Αγνώντα Σκοπέλου. Οι επιβάτες προωθήθηκαν τελικά στους προορισμούς τους χθες στη 1 το μεσημέρι με τον Πρωτέα.

Ο καιρός σήμερα

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν σήμερα και θα ενταθούν. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Νίκο Καντερέ, χιονοπτώσεις κατά κύριο λόγο στο Πήλιο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα συνθέτουν το σκηνικό του καιρού.

Η «Ζηνoβία» αναμένεται να φέρει χιόνι σε πολλές περιοχές και γι’ αυτό με την επικράτηση χαμηλών θερμοκρασιών αφού η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 5 Βαθμοί Κελσίου και η ελάχιστον -1 Βαθμοί Κελσίου οι κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή.

Οι άνεμοι θα πνέουν Β – ΒΑ εντάσεως 5 με 7 Μποφόρ και στα Ανατολικά 8 με 9 εντάσεως.

Η κακοκαιρία αναμένεται να υποχωρήσει από αύριο Τρίτη, παραμονή Πρωτοχρονιάς καθώς θα υπάρξει σχετική ύφεση των φαινομένων, όμως οι χαμηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν.

Νέο κύμα κακοκαιρίας το οποίο έρχεται από την Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και την Πέμπτη.

Συστάσεις από το Λιμεναρχείο Βόλου

Λόγω της επικράτησης θυελλωδών ανέμων το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου συστήνει στους ιδιοκτήτες και κυβερνήτες μικρών σκαφών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης και να μην αποπλεύσουν. Παράλληλα, παρακαλούνται οι χειμερινοί κολυμβητές να αποφεύγουν τη λήψη θαλάσσιου λουτρού.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου