ΤΟΠΙΚΑ

Με δεμένα χέρια, παρά τη φρίκη του εμπρησμού

με-δεμένα-χέρια-παρά-τη-φρίκη-του-εμπρη-256476

Δύο παθούσες μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το σοκ της βίαιης απώλειας των περιουσιών τους

Βίωσαν τη φρίκη καταστροφής της περιουσίας τους από τη μία στιγμή στην άλλη και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να αποκατασταθούν. Δύο Βολιώτισσες θύματα εμπρησμών μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τον εφιάλτη. Η μία είδε το λογιστικό της γραφείο στη Νέα Ιωνία να μετατρέπεται σε παρανάλωμα του πυρός, όταν διαρρήκτης χρήστης ναρκωτικών, που μπήκε στο μαγαζί της, έβαλε φωτιά για να βλέπει μέσα στο σκοτάδι. Η δεύτερη αντίκρισε το ολοκαίνουργιο αυτοκίνητό της να τυλίγεται στις φλόγες μετά από επίθεση εμπρηστών στον Αλμυρό.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Τα δύο συμβάντα σημειώθηκαν πριν από δύο μήνες, στις αρχές και στα τέλη Οκτώβρη. Ομως, οι παθούσες ακόμη προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί, ενώ βρίσκονται με δεμένα τα χέρια, καθώς δεν μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Ο διαρρήκτης καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο και οδηγήθηκε στη φυλακή. Ομως, εναντίον του προσφυγή στα αστικά δικαστήρια για αποζημίωση, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, δεν θα είχε τύχη. Ο δράστης δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο για να πληρώσει τη ζημιά που προκάλεσε.

Επιδιόρθωση της ζημιάς για την ολοσχερή καταστροφή του αυτοκινήτου δεν μπορεί επίσης να υπάρξει, καθώς οι εμπρησμοί στον Αλμυρό δεν έχουν διαλευκανθεί. Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δρυμώνα και το Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού συνεχίζουν να αναζητούν ακόμη τους δράστες. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε με τις παθούσες. Υπέστησαν απερίγραπτη ζημιά στις περιουσίες τους χωρίς να φέρουν καμία απολύτως ευθύνη. Οι πυρκαγιές δεν προκλήθηκαν από κάποια αμέλειά τους, ούτε από τυχαίο παράγοντα. Οι φωτιές εκδηλώθηκαν μετά από κακόβουλες ενέργειες, από ανθρώπους με τους οποίους δεν είχαν καμία απολύτως διαπροσωπική σχέση, καμία διαφορά, κανένα προηγούμενο που να εξηγεί την ούτως ή άλλως αδικαιολόγητη και ποινικά καταδικαστέα δράση.

«Αν ήμουν μέσα, θα με έσφαζε;», διερωτάται η λογίστρια

Η Αικατερίνη Μοντεσάτου στέγαζε το λογιστικό της γραφείο στην οδό Βολίδη 29 στη Νέα Ιωνία από το 2008. Εδωσε μεγάλο αγώνα για να στήσει την επιχείρησή της και να γνωρίζουν οι πελάτες της τη μόνιμη επαγγελματική της στέγη, όπου θα μπορούσαν να την αναζητήσουν.

«Αποχώρησα βίαια από εκεί και αναγκάστηκα να βρω άλλο χώρο στην οδό Δορυλαίου 68 και Κρήτης 42, καθώς το γραφείο έπρεπε να λειτουργήσει αμέσως. Βλέπετε υπήρχαν προθεσμίες που έτρεχαν», περιγράφει η ίδια.

Η ζημιά που υπέστη από τον εμπρησμό είναι άνω των 10.000 ευρώ. «Δεν έχω τελειώσει ακόμη την αποκατάσταση του χώρου. Το παλιό γραφείο το έβαψα με δικά μου έξοδα, ενώ αντικατέστησα το παράθυρο που καταστράφηκε. Συνεχίζουμε ακόμη και σήμερα τις εργασίες. Ολα τα προγράμματα πρέπει να περαστούν εκ νέου στους υπολογιστές. Ολοι οι φάκελοι να αντικατασταθούν. Μέσα στην ατυχία μου στάθηκα πολύ τυχερή, που τουλάχιστον σώθηκαν τα αρχεία. Οι φάκελοι μαύρισαν απ’ έξω, αλλά τα αρχεία όπως και έγγραφα των υπολογιστών σώθηκαν. Παρακαλούσα ώρες την Παναγία να με βοηθήσει, ενώ οι πυροσβέστες κατέσβησαν τη φωτιά», περιγράφει.

Η κ. Μοντεσάτου δεν μπορεί να φαντασθεί τι θα μπορούσε να συμβεί αν, όταν «χτυπούσε» ο διαρρήκτης στο λογιστικό της γραφείο, τύχαινε να ήταν μέσα. «Τι θα έκανε τότε, θα με έσφαζε;», διερωτάται, ενθυμούμενη ότι η ίδια είχε πάντοτε την πόρτα της ανοιχτή και ποτέ μα ποτέ μέχρι τότε δεν είχε συμβεί το παραμικρό. «Πραγματικά, δεν σκέφτηκα να κάνω ασφάλεια πυρός. Δεν περίμενα ότι θα μου έβαζαν φωτιά το μαγαζί», συμπληρώνει.

Η παθούσα δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αποζημιωθεί καθώς στην προκείμενη περίπτωση ισχύει η ρήση «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Σε απεγνωσμένη προσπάθειά της να υποστηριχθεί προσέφυγε στο Επιμελητήριο Μαγνησίας και ζήτησε βοήθεια. Το Επιμελητήριο Αθηνών έχει προβλέψει ενίσχυση πληγέντων για παρόμοιες περιπτώσεις. Η ίδια είναι μέλος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας από το ’87.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί», λέει η 32χρονη Αλμυριώτισσα

Η 32χρονη Αλμυριώτισσα, κάτοχος του ενός εκ των δύο αυτοκινήτων που άγνωστοι δράστες έβαλαν φωτιά ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, συνέχεια επαναλαμβάνει στον εαυτό της μέχρι σήμερα το αναπάντητο ερώτημα: «Γιατί;».

Εκείνη τη νύχτα σημειώθηκαν εμπρησμοί αυτοκινήτων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Αθήνα. Η ίδια και η οικογένειά της αντιλήφθηκαν το συμβάν, όταν άκουσαν τις φωνές γειτόνισσας. Οταν βγήκαν έξω για να δουν τι συμβαίνει, τότε είδαν τις φλόγες στα λάστιχα να τυλίγουν αστραπιαία ολόκληρο το αυτοκίνητο. Οι πυροσβέστες που έσπευσαν δεν κατάφεραν να περισώσουν την περιουσία. Απέμεινε μόνο ο σκελετός του αυτοκινήτου.

Η παθούσα λέει ότι είναι εξοργισμένη. Οπως εξηγεί, το αυτοκίνητο ήταν παρκαρισμένο σε ιδιωτικό πάρκινγκ και δεν ενοχλούσε κανέναν. Ηταν καινούργιο, καθώς το είχε αγοράσει το 2016. Συγκέντρωνε χρήματα τέσσερα χρόνια για να έχει ένα μέσο να μετακινείται και έλαβε και δάνειο 8.500 ευρώ. Σήμερα όμως, που είναι και άνεργη, της έμεινε μόνο η υποχρέωση για την καταβολή των υπολοίπων δόσεων του δανείου.

«Εβαλαν φωτιά σε πλαστικό μπουκάλι που περιείχε εύφλεκτο υλικό. Στη συνέχεια τοποθέτησαν το μπουκάλι κάτω από το ντεπόζιτο της μηχανής. Ηθελαν να προκαλέσουν μεγάλη καταστροφή. Ομως, εγώ δεν έχω τίποτα προσωπικό με κανένα», επισημαίνει.

Η 32χρονη γνωρίζει ότι είναι πολύ δύσκολο να αποζημιωθεί και γι’ αυτό λέει ότι αν ποτέ βρισκόταν ο δράστης ή οι δράστες, τότε θα ήθελε παραδειγματική τιμωρία. Το αυτοκίνητο ήταν το πρώτο περιουσιακό στοιχείο που είχε αποκτήσει και μάλιστα με αγώνα, κόπους.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Η κείμενη νομοθεσία προβλέπει αποζημιώσεις των παθόντων από εμπρησμούς με προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια. Ο δικηγόρος, Στέφανος Καραγεώργος, ενημερώνει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, αν δεν έχει γίνει ασφάλεια πυρός. «Αυτός ο οποίος υφίσταται οικονομική ζημία από ένα έγκλημα έχει έναντι του δράστη αξίωση αποζημίωσης. Σε περίπτωση που δεν εξιχνιαστεί το έγκλημα και δεν εντοπιστεί ο δράστης, τότε ο παθών δεν μπορεί να αποζημιωθεί από πουθενά. Το ίδιο συμβαίνει και στις πιο προστατευτικές και ευνομούμενες κοινωνίες. Στη Σκανδιναβία, όπου υπάρχει το υπόδειγμα κοινωνικού κράτους, δεν προβλέπεται και πάλι αποζημίωση. Η ζημία εκλαμβάνεται ως ιδιωτική διαφορά», προσθέτει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου