ΤΟΠΙΚΑ

Αναζητούν δωρεάν νομική συνδρομή στο Πρωτοδικείο Βόλου

αναζητούν-δωρεάν-νομική-συνδρομή-στο-257098

Δεκάδες αιτήσεις κάθε χρόνο από πολίτες, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν ποσά για την υπεράσπισή τους ενώπιον της Δικαιοσύνης

Δεκάδες είναι κάθε χρόνο οι πολίτες, που καταφεύγουν στο Πρωτοδικείο Βόλου και αιτούνται δωρεάν νομικής συνδρομής, το γνωστό ευεργέτημα της πενίας, προκειμένου να έχουν υπεράσπιση στις δικαστικές τους υποθέσεις.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος πρόσβασης στη Δικαιοσύνη έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός πολιτών να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να ορίσει δικηγόρο.

Εκείνοι που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, ο οποίος υποδεικνύει ως δικαιούχους της δωρεάν συνδρομής τους πολίτες που έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα δύο τρίτα των κατώτατων εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, έχουν τη δυνατότητα το δικαστήριο να τους διορίσει δικηγόρο.

Ωστόσο, πάρα πολλά πολιτικά δικαστήρια είναι εκτός της λίστας της Πολιτείας για δωρεάν νομική συνδρομή, ενώ και η αμοιβή των δικηγόρων που εφαρμόζουν τον θεσμό γίνεται με καθυστέρηση δύο ετών, με αποτέλεσμα να μην παρέχονται επαρκή κίνητρα.

Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών, που ωστόσο δεν μπορεί να προσδιοριστεί, δεν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις και δικάζεται χωρίς δικηγόρο.

Τα στατιστικά στοιχεία

Το 2019 οι αιτήσεις στο Πρωτοδικείο Βόλου για δωρεάν νομική συνδρομή ήταν 160, ενώ το 2018 146, το 2017 228, το 2016 207, το 2015 160 και το 2014 μόλις 37!

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Στρατηγόπουλος, λέει ότι ο μεγάλος αριθμός αιτημάτων νομικής συνδρομής τα τελευταία χρόνια υποδεικνύει τις οικονομικές δυσκολίες που συναντά η πρόσβαση του Έλληνα πολίτη στη Δικαιοσύνη.

Ταυτόχρονα σημειώνει ότι η 16ετής εφαρμογή του θεσμού της νομικής βοήθειας με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο έχει αναδείξει τις δομικές αδυναμίες του συστήματος όπως εφαρμόζεται σήμερα κατά τρόπο που επιβάλλει τον εκ βάθρων ανασχεδιασμό του από την ελληνική πολιτεία.

«Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν αναδείξει το συγκεκριμένο ζήτημα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και αναμένουν από την τελευταία τις διορθωτικές εκείνες ενέργειες, προϊόν διαλόγου μεταξύ άλλων και με το δικηγορικό σώμα, προκειμένου το σύστημα νομικής βοήθειας να καταστεί και πάλι αποδοτικό για τη προοριζόμενη χρήση του από τους Έλληνες πολίτες», προσθέτει.

Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με τον νόμο 3226/2004, αρμόδια αρχή για την εξέταση της αίτησης παροχής νομικής βοήθειας σε ποινικές υποθέσεις είναι ο πρόεδρος του δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμεί προς εκδίκαση η υπόθεση του αιτούντος ή ενώπιον της οποίας πρέπει να ασκηθεί το σχετικό ένδικο μέσο ή βοήθημα.

Δικαιούχοι νομικής βοήθειας είναι οι χαμηλού εισοδήματος πολίτες κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δικαιούχοι είναι, επίσης, οι χαμηλού εισοδήματος πολίτες τρίτου κράτους και ανιθαγενείς, εφόσον έχουν, νομίμως, κατοικία ή συνήθη διαμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολίτες χαμηλού εισοδήματος, δικαιούχοι νομικής βοήθειας, είναι εκείνοι των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα δύο τρίτα των κατώτατων ετήσιων ατομικών αποδοχών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Σε περίπτωση ενδο-οικογενειακής διαφοράς ή διένεξης, δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα εκείνου με τον οποίο υπάρχει η διαφορά ή διένεξη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου