ΤΟΠΙΚΑ

Φωνή δικαστή για βιασμό στον Βόλο

φωνή-δικαστή-για-βιασμό-στον-βόλο-260271

Η κατάθεση της ανήλικης για την υπόθεση – Για κατάχρηση σε ασέλγεια παραπέμπεται ο 50χρονος Βολιώτης εργοδότης – Η ενδιαφέρουσα άποψη της προέδρου Πλημμελειοδικών, που μειοψήφησε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου

Ανατροπή στην υπόθεση του καταγγελλόμενου βιασμού ανήλικης μαθητευόμενης από τον εργοδότη της, Βολιώτη επαγγελματία, ηλικίας 50 ετών, που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2018. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου έκρινε με βούλευμά του ότι ο βιασμός αποτελούσε τελικά ηθελημένη συνουσία χωρίς τη χρήση βίας και παραπέμπει τον κατηγορούμενο στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας με την κατηγορία της κατάχρησης ανήλικης σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση.

Το Συμβούλιο δέχτηκε τον ισχυρισμό του κατηγορουμένου ότι η ερωτική πράξη σε ταξίδι για εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Αθήνα ήταν αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης. Ωστόσο, στην απόφαση μειοψήφησε δικαστής, που κρίνει ότι συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις του βιασμού. Η ανήλικη φέρεται να κατάθεσε στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης ότι «πάγωσα», ένιωσε «μαγκωμένη και σφιγμένη», καθώς και ότι δεν μπορούσε να ξεφύγει.

Η δικαστής τεκμηριώνει την κρίση της επικαλούμενη τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αλλά και την κλινική συμπτωματολογία του συνδρόμου της Στοκχόλμης, του ψυχολογικού φαινομένου που συνιστά μορφή τραυματικής συγκόλλησης.

Η καταγγελία

Για την υπόθεση η Εισαγγελία Βόλου είχε ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για βιασμό και για κατάχρηση ανήλικης σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση υπό την επιβαρυντική περίσταση ότι ο δράστης παρέδιδε μαθήματα στην ανήλικη, που παρείχε υπηρεσία σε αυτόν.

Βιώνοντας απίστευτα τραυματική εμπειρία η κοπέλα, η οποία έχει συμπληρώσει τα 14 έτη της ηλικίας της, αλλά όχι και τα 18, σταμάτησε τον Οκτώβριο του 2018 να πηγαίνει στην επιχείρηση για την πρακτική της άσκηση, γεγονός που παραξένεψε την οικογένειά της.

Τότε αποκαλύφτηκε και ο εφιάλτης που ζούσε η ανήλικη, η οποία άνοιξε την καρδιά της και μίλησε στους γονείς της περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια το δράμα που βίωνε.

Ο 50χρονος φέρεται να ασελγούσε σε βάρος του κοριτσιού από τα τέλη του 2017 έως και τα μέσα του 2018, ενώ φέρεται να βίασε και μία φορά την ανήλικη. Οι γονείς της κοπέλας κατήγγειλαν τις φρικτές πράξεις σε βάρος του αγγελουδιού τους και η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου

Ο 50χρονος επιχειρηματίας αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή ότι τέλεσε βιασμό. Φέρεται να υποστηρίζει ότι η πράξη της συνουσίας έγινε με τη θέληση της ανήλικης. Στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης υπέβαλε φωτογραφίες και πλήθος αποτυπώσεων προσωπικών μηνυμάτων σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να αποδείξει ότι είχε τη συγκατάθεσή της.

Η ενδιαφέρουσα άποψη της μειοψηφούσας δικαστή του Συμβουλίου

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό της η δικαστής κάνει ειδική μνεία στη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, σε σχέση με το πότε υπάρχει συναίνεση σε σεξουαλική πράξη και επισημαίνει ότι η συγκατάθεση πρέπει να παρέχεται εκουσίως, ως αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης του ατόμου, η οποία αξιολογείται στο πλαίσιο των συνοδών περιστάσεων.

Οπως σημειώνει, για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος του βιασμού απαιτείται εξαναγκασμός κάποιου, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, σε ακούσια συνουσία ή σε ανοχή ή επιχείρηση ασελγούς πράξης. Επικαλούμενη σειρά άρθρων του Ποινικού Κώδικα σημειώνει μάλιστα ότι δεν απαιτείται κατ’ ανάγκη το θύμα να αντιστέκεται ενεργά, με μυϊκές κινήσεις, αλλά αρκεί το ότι η γενετήσια επαφή λαμβάνει χώρα παρά την αντίθετη βούληση του τελευταίου, την οποία εξωτερικεύει με οποιονδήποτε τρόπο το θύμα και γίνεται εμφανής στον δράστη και ότι ο δράστης ασκεί σωματική βία, η οποία εξουδετερώνει τη βούληση του θύματος να αντισταθεί. Η αντίθετη βούληση του θύματος μπορεί να εκφραστεί και λεκτικά, μόνη δε η σιωπή του θύματος δεν αποτελεί ένδειξη για τη συναίνεσή του.

Η δικαστής συμπεραίνει, λοιπόν, ότι στοιχειοθετείται βιασμός και όταν το θύμα λόγω του αιφνιδιασμού ή του φόβου των συνεπειών προβολής αντίστασης ή των ασθενών σωματικών του δυνάμεων ή άλλων περιστάσεων, που κρίνονται κατά περίπτωση, θεώρησε εύλογα ανέφικτη ή μάταιη την αντίσταση και δεν αντιστάθηκε στη σωματική βία του δράστη.

«Σύνηθες, άλλωστε, φαινόμενο σε περιπτώσεις βιασμού αποτελεί η κατάσταση ακούσιας προσωρινής παράλυσης του θύματος, η κατάσταση δηλαδή εκείνη κατά την οποία το θύμα δεν μπορεί να κινηθεί, γνωστή και ως «τονική ακινησία», που θεωρείται ως εξελικτική προσαρμοστική άμυνα σε μια επίθεση αρπακτικού, όταν όλοι οι άλλοι αμυντικοί μηχανισμοί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα, όταν έρθουν σε επαφή με το αρπακτικό, όπως και στην περίπτωση του βιασμού.

Δέον να σημειωθεί ότι η σωματική βία και, αντίστοιχα, η αντίσταση σ` αυτήν, δεν απαιτείται, κατά μείζονα λόγο, να είναι διαρκής, να διαρκεί δηλαδή μέχρι την αποπεράτωση της πράξης.

Προϋποθέσεις της ύπαρξης συναίνεσης είναι: α) η γνησιότητα της βούλησης, ώστε ο συναινών να έχει πλήρη επίγνωση της σημασίας της, η δε απόφασή του να είναι προϊόν ελεύθερης επιλογής, β) η προΰπαρξη αυτής από την προσβολή του έννομου αγαθού και η μη ανάκλησή της όσο διαρκεί η τελευταία, έτσι ώστε να καλύπτει όχι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και αυτή τη συγκεκριμένη κατά τόπο, χρόνο και περιστάσεις συμπεριφορά του δράστη, η δε μεταγενέστερη συναίνεση, δηλαδή η έγκριση, δεν αρκεί για να αποκλείσει αναδρομικώς τον άδικο χαρακτήρα της προσβολής του έννομου αγαθού, αλλά αποτελεί απλή παροχή συγγνώμης από πλευράς του παθόντος, που δεν είναι ικανή να παραμερίσει την γεννηθείσα ήδη κρατική αξίωση να επιβληθεί ποινή για την τελεσθείσα εγκληματική πράξη. Η συναίνεση είναι δυνατόν να ανακληθεί σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο της ερωτικής συνεύρεσης, οπότε εάν αυτή συνεχισθεί με άσκηση βίας, τελείται βιασμός», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ακόμη, η δικαστής αναφέρει ότι ο ενδεχόμενος δόλος για την πράξη του βιασμού συνίσταται στη γνώση του δράστη

όπως, με σωματική βία ή απειλή σπουδαίου και άμεσου κίνδυνου ή και με τις δύο μαζί, εξαναγκάσει άλλον σε συνουσία ή σε ανοχή ή επιχείρηση ασελγούς πράξεως και περιλαμβάνει και τη γνώση ότι το θύμα δεν συναινεί στη συνουσία ή στην ασελγή πράξη.

Συνδυάζοντας την κείμενη νομοθεσία με την κρινόμενη υπόθεση και το περιεχόμενο της δικογραφίας η δικαστής διατυπώνει διαφορετική άποψη από το Συμβούλιο.

Προς επίρρωση επικαλείται την κατάθεση της ανήλικης, που ελήφθη στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης για τις αδιάκοπες προσπάθειες του δράστη να μείνουν σε κάποιο κατάλληλο χώρο εντελώς μόνοι και το ταξίδι στη Αθήνα για την παρακολούθηση εκπαιδευτικού σεμιναρίου. Ο δράστης φέρεται να εξανάγκασε την ανήλικη να μείνουν στο ίδιο δωμάτιο. Για την πράξη του βιασμού η ανυπεράσπιστη κοπέλα είπε ότι είπε στον κατηγορούμενο ότι δεν ήθελε να βγάλει τα ρούχα της, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι όταν τον είδε με το μπουρνούζι «πάγωσε», ένιωσε «μαγκωμένη και σφιγμένη», καθώς και ότι δεν μπορούσε να ξεφύγει.

«Η αντίθετη αυτή βούληση της ανήλικης δεν εκφράστηκε ιδιαίτερα σθεναρά, ακριβώς λόγω: α) των υπέρτερων σωματικών δυνάμεων του κατηγορουμένου, έναντι των σωματικών δυνάμεων της ανήλικης, β) της απειρίας της ανήλικης στις ερωτικές σχέσεις και επαφές, γ) της εκ του χαρακτήρα της, συστολής της, δ) της επαγγελματικής της σχέσης με τον κατά πολλά έτη μεγαλύτερό της και έμπειρο ερωτικά κατηγορούμενο, που ήταν ταυτόχρονα ο εργοδότης – εκπαιδευτής της, αλλά και ο πρώτος άντρας με τον οποίο ήρθε, έστω και με την εκ μέρους του άσκηση σωματικής βίας, σε ερωτική επαφή», σημειώνει.

Ακόμη, επικαλείται τις καταθέσεις της, στις οποίες χαρακτηριστικά αυτή αναφέρει «είχα κολλήσει μαζί του» και πλέον «είχα αρχίσει να τον μισώ γιατί ήθελα κάτι άλλο και περίμενα κάτι άλλο από εκείνον, πιο τρυφερό και μια σχέση κανονική», «με είχε πείσει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε σεξ», «εγώ τον αισθανόμουν πιο κοντά μου», «εγώ αισθανόμουν ότι εγώ έφταιγα για όλα κι ότι εκείνος δεν είχε κάνει κάτι κακό», «του τα έλεγα όλα, δεν ξέρω γιατί», «ένιωθα ότι μισούσα τους γονείς μου γιατί με εμπόδιζαν και δεν μπορούσα να τον δω», αναφορές οι οποίες όπως επισημαίνει η δικαστής συνάδουν με κλινική συμπτωματολογία του συνδρόμου της Στοκχόλμης, που το θύμα εκφράζει συμπάθεια και συμπόνια και έχει θετικά συναισθήματα προς τον θύτη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου