ΤΟΠΙΚΑ

Κούρεμα οφειλής 80% σε υπερχρεωμένο Βολιώτη

κούρεμα-οφειλής-80-σε-υπερχρεωμένο-βολι-265121

Το δικαστήριο έσωσε την κύρια κατοικία του από πλειστηριασμό

Γενναίο κούρεμα οφειλής υπερχρεωμένου Βολιώτη από το Ειρηνοδικείο Βόλου. Το δικαστήριο επέβαλε σε 50χρονο να πληρώσει ποσό 42.930 ευρώ από συνολική οφειλή 259.199 ευρώ και έσωσε την κύρια κατοικία του.

Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι ο 50χρονος περιήλθε σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής από το 2016 και δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Επιπλέον, αναγνώρισε ότι δεν συνέβη από δόλο.

Ο 50χρονος είναι υπάλληλος και έχει μηνιαίες αποδοχές ύψους 1.153,63 ευρώ. Η σύζυγός του είναι άνεργη και διαμένουν σε μονοκατοικία στον Βόλο με τη μικρή τους κόρη.

Ο οφειλέτης απέδειξε με την προσκόμιση οικονομικών στοιχείων ότι τα εισοδήματά του μειώθηκαν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και η οικογένειά του ζημιώθηκε από την ύφεση.

Η κρίση τούς βρήκε με άνοιγμα 259.000 ευρώ, καθώς είχαν λάβει στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια για να ανακαινίσουν την κατοικία τους και να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Το Ειρηνοδικείο Βόλου διαπίστωσε ότι τα χρήματα που απαιτούταν για τις δόσεις των δανείων ήταν σε μηνιαία βάση ύψους 2.258,30 ευρώ, ενώ οι αποδοχές του 50χρονου 1.153,63 ευρώ.

Το Δικαστήριο έκανε έτσι δεκτή την αίτηση του 50χρονου για ένταξη στον νόμο Κατσέλη και επέβαλε στους αιτούντες να καταβάλλουν ποσό 39.600 ευρώ σε 240 μηνιαίες δόσεις των 165 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι στο Ειρηνοδικείο Βόλου συζητούνται οι αιτήσεις ένταξης στον νόμο Κατσέλη που είχαν υποβληθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου καθώς ο επίμαχος νόμος καταργήθηκε τον Μάρτιο.

Αυτή τη στιγμή οι υπερχρεωμένοι μπορούν να αιτηθούν μόνο ένταξη στη πλατφόρμα ρύθμισης οφειλών.

Με την τετράμηνη παράταση, που δόθηκε πρόσφατα, παρέχεται η ευκαιρία αφενός σε περισσότερους οφειλέτες να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους και αφετέρου σε όσους έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλει την αίτησή τους, να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία, δεδομένου ότι αποτελεί την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης αυτού του πλαισίου προστασίας.

Επιπλέον, με την ολοκλήρωση της συναινετικής ρύθμισης των στεγαστικών του δανείων, ο κάθε επιλέξιμος οφειλέτης θα δικαιούται επιδότηση της μηνιαίας δόσης έως και 50% από το Ελληνικό Δημόσιο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου