ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης έσωσε το σπίτι από πλειστηριασμό στο παρά πέντε

βολιώτης-έσωσε-το-σπίτι-από-πλειστηρι-267794

Τράπεζα έβγαλε στο «σφυρί» τα περιουσιακά του στοιχεία, αλλά κρίθηκε επιλέξιμος για την προστασία της κύριας κατοικίας του

Αιτήθηκε προστασία της κύριας κατοικίας του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και έσωσε το σπίτι του από πλειστηριασμό στο παρά πέντε. Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια με την κατάσχεση του σπιτιού του για 40χρονο Βολιώτη, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, άνεργο επί σειρά ετών.

Ο δανειολήπτης, που έχει οφειλές της τάξεως των 120.000 ευρώ και δεν μπορεί να τις ρυθμίσει, είδε το σπίτι του, διαμέρισμα α’ ορόφου, έκτασης μόλις 80 τετραγωνικών μέτρων, να κατάσχεται και στη συνέχεια να ανεβαίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας πλειστηριασμών.

Από το 2018, που ξεκίνησαν τα εξώδικα και οι διαταγές πληρωμών, μέχρι και αρχές του περασμένου Νοεμβρίου ο 40χρονος δεν είχε ασκήσει τα νόμιμα μέσα, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν είχε ψυχικές δυνάμεις.

Εβλεπε τη διαδικασία να τρέχει, αλλά δεν μπορούσε να σταματήσει τον εφιάλτη και ζούσε υπό την απειλή της κατάσχεσης καθημερινώς, τον φόβο ότι τα τέκνα του θα έμεναν στον δρόμο, αν και πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις.

Τελικά τον περασμένο Οκτώβριο μάζεψε τα όποια ψυχικά αποθέματα είχε και για πρώτη φορά απευθύνθηκε σε δικηγόρο.

Η πληρεξούσια δικηγόρος του, Κωνσταντίνα Ευσταθίου, κινητοποιήθηκε ταχύτατα για να σώσει την κύρια κατοικία.

Ο οφειλέτης κρίθηκε επιλέξιμος από την ηλεκτρονική πλατφόρμα και ενημερώθηκε για την αναστολή των αναγκαστικών μέτρων στις 28 Νοεμβρίου, έναν μήνα πριν φθάσει η ημερομηνία και η τράπεζα εκποιήσει την περιουσία του.

Η Κωνσταντίνα Ευσταθίου ενημερώνει ότι η αίτησή του βρίσκεται στο στάδιο «σχέδιο σύμβασης», που διαρκεί έναν μήνα. «Στη διάρκεια του οριζόμενου χρονικού διαστήματος, η τράπεζα επεξεργάζεται την αίτηση προκειμένου να αναρτήσει σχέδιο σύμβασης. Η πρώτη κατοικία του οφειλέτη προστατεύεται από πλειστηριασμό από την κοινοποίηση της αίτησης στους πιστωτές και αφού προηγουμένως ο οφειλέτης έχει κριθεί επιλέξιμος κατά τον προέλεγχο επιλεξιμότητας που διενεργεί η πλατφόρμα, μέχρι και 15 εργάσιμες ημέρες μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας της συναινετικής ρύθμισης, δηλαδή έναν μήνα από την οριστική υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης πλέον 15 εργασίμων ημερών μετά την οριστική ρύθμιση των δανείων, αναστέλλεται αυτοδικαίως κάθε πλειστηριασμός της κύριας κατοικίας του αιτούντος».

Η ίδια επισημαίνει: «Η αναστολή αντιτάσσεται στο σύνολο των πιστωτών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Εναντι των πιστωτών, που δεν περιλαμβάνονται στην αίτηση, δηλαδή έχουν οφειλές μη επιδεκτικές ρύθμισης, η αναστολή αρχίζει να ισχύει από τη μεταγραφή ή την καταχώριση της αίτησης στο βιβλίο μεταγραφών ή στο κτηματολογικό φύλλο της κύριας κατοικίας του αιτούντος. Η αναστολή εκτέλεσης συνεπάγεται αυτοδίκαια την απαγόρευση της διάθεσης ή της επιβάρυνσης της κύριας κατοικίας του οφειλέτη (άρθρο 78 §§ 1 και 4 ν. 4605/2019)».

Με την ολοκλήρωση της συναινετικής ρύθμισης των στεγαστικών του δανείων, ο 40χρονος όπως και κάθε επιλέξιμος οφειλέτης, θα δικαιούται επιδότηση της μηνιαίας δόσης έως και 50% από το Ελληνικό Δημόσιο, καθιστώντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο μακροπρόθεσμα βιώσιμη τη ρύθμιση των οφειλών του έναντι των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Επισημαίνεται ότι το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει λάβει παράταση ισχύος μέχρι 30 Απριλίου 2020.

Με την τετράμηνη παράταση, παρέχεται η ευκαιρία αφενός σε περισσότερους οφειλέτες να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους, αφετέρου σε όσους έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλει την αίτησή τους, να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία προετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία, δεδομένου ότι αποτελεί την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης του πλαισίου προστασίας.

Γενναία περικοπή οφειλών για ζευγάρι Βολιωτών

Χαμόγελα συνεχίζει να σκορπά ο νόμος Κατσέλη. Το Ειρηνοδικείο Βόλου με πρόσφατη απόφασή του προχώρησε σε περικοπή οφειλής ύψους 78% σε ζευγάρι Βολιωτών, ηλικίας περίπου 60 ετών, αν και έχει υψηλό εισόδημα.

Στο δικαστήριο αποδείχτηκε ότι οι δόσεις των δανείων που καλούταν να πληρώσει το ζευγάρι ήταν αθροιστικά μεγαλύτερες από τις μηνιαίες αποδοχές, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε οικονομική αδυναμία.

Η κ. Ευσταθίου ενημερώνει ότι με την απόφαση του δικαστηρίου το ζευγάρι, το οποίο έχει οφειλές συνολικού ύψους 365.000 ευρώ από στεγαστικά δάνεια και από εγγυήσεις υπέρ τρίτου σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, υποχρεώνεται να αποπληρώσει συνολικά το ποσό των 80.000 ευρώ, ενώ διασώζεται η κύρια κατοικία του, υπό τον όρο τήρησης της ως άνω ρύθμισης.

«Τα μηνιαία οικογενειακά εισοδήματα των αιτούντων ανέρχονταν στο ποσό των 2.000 ευρώ και οι δόσεις των δανείων που θα έπρεπε να καταβάλουν προς τα πιστωτικά ιδρύματα ανέρχονταν στο ποσό των 2.231 ευρώ. Γι’ αυτό τον λόγο το Δικαστήριο έκρινε ότι οι αιτούντες έχουν περιέλθει σε μόνιμη και γενική αδυναμία, αφού οι δόσεις των δανείων υπερβαίνουν τα μηνιαία εισοδήματά τους, ενώ από όλα τα προσκομιζόμενα έγγραφα αποδείχθηκε ότι το ζευγάρι περιήλθε σε μόνιμη αδυναμία χωρίς δική του υπαιτιότητα, κρίθηκε η έλλειψη δόλου, καθόσον όταν ανέλαβαν τα παραπάνω δάνεια, τα εισοδήματά τους ήταν επαρκή για να καλύψουν τις μηνιαίες δόσεις. Τα τελευταία χρόνια τα εισοδήματα των αιτούντων υπέστησαν ραγδαία μείωση για λόγους που δεν οφείλονται στους ίδιους, αλλά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που επακολούθησε με τις δυσμενείς συνέπειες που είχε στην ελληνική οικονομία και λόγω περικοπής συντάξεων και μισθών», ενημερώνει η ίδια.

Με την τελεσίδικη απόφαση ορίζεται οι αιτούντες να αποπληρώσουν το ποσό των 80.000 ευρώ σε 240 μήνες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου