ΤΟΠΙΚΑ

Ουρές για την επισιτιστική συνδρομή στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Βόλου

ουρές-για-την-επισιτιστική-συνδρομή-σ-270502

Η διανομή προϊόντων άρχισε χθες στις 9 το πρωί και συνεχιζόταν στις 3 μετά το μεσημέρι

Οχτακόσιες σαράντα δύο οικογένειες Βολιωτών προμηθεύτηκαν χθες προϊόντα και απορρυπαντικά από τον Δήμο Βόλου, στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας. Οι ωφελούμενοι σχημάτιζαν ουρά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε με τους δικαιούχους της βοήθειας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Ανέστης είπε ότι είναι άνεργος. Η σύζυγός του δεν έχει επίσης εργασία, ενώ έχουν ανήλικο γιο, μαθητή Λυκείου. Οι υποχρεώσεις της οικογένειας δεν μπορούν να καλυφθούν, καθώς δεν υπάρχει εισόδημα. Ο 53χρονος Βολιώτης είπε ότι στις μέρες των «παχιών αγελάδων» εργαζόταν στην οικοδομή. Με την έναρξη της κρίσης τα μεροκάματά του άρχισαν να λιγοστεύουν. Πλέον έχει φθάσει να εργάζεται μόλις δύο φορές τον μήνα.

Από την πλευρά του ο κ. Αποστόλης ζει στο πατρικό του σπίτι, όπου φιλοξενεί τον ανιψιό του. Ο 49χρονος έχει δύο πτυχία, του νοσηλευτή και του μάγειρα. Ωστόσο, από το 2012 και μετά δεν μπορεί να βρει εργασία. Από την τελευταία του δουλειά αποχώρησε, όταν σταμάτησε να έχει χρήματα για τις μετακινήσεις του. Δεν πληρωνόταν για την εργασία του και μοιραία οδηγήθηκε οικειοθελή αποχώρηση. Σε κατάσταση απόγνωσης λέει ότι εδώ δεν υπάρχει μέλλον και γι’ αυτό σκέφτεται να φύγει στο εξωτερικό.

Πολύ χαμηλό μηνιαίο εισόδημα, της τάξεως των 200 ευρώ, έχει και η οικογένεια της 49χρονης κ. Ευανθίας, ωφελούμενης του προγράμματος. Η κ. Ευανθία είπε ότι ο σύζυγός της εργάζεται στη λαϊκή αγορά, αλλά έχει πολύ χαμηλές αποδοχές. Το ζευγάρι έχει ανήλικο παιδί και δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, ενώ επιβαρύνεται με δυσβάσταχτες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Το χειρότερο, όμως, απ’ όλα είναι ότι η οικογένεια αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Σε δυσμενή οικονομική κατάσταση βρίσκεται και ο κ. Νίκος. Ο 59χρονος Βολιώτης λέει ότι η οικογένειά του μεγαλώνει παιδί με ειδικές ανάγκες και δεν έχει πηγή εισοδήματος. Εμεινε άνεργος από το 2009, όταν σταμάτησε να δουλεύει η οικοδομή. Εκτοτε δεν έχει εργασία. «Ενα – δύο μεροκάματα τον Αύγουστο μπορούν να προσφέρουν κάτι;», διερωτάται. Ο κ. Νίκος λέει ότι μαζεύει παλιοσίδερα από τους κάδους απορριμμάτων και τα πουλά, για ένα κερδίζει μερικά ευρώ. «Αν βρω θερμοσίφωνα και τον πουλήσω, τότε θα πάρω δύο με τρία ευρώ», αναφέρει για τα οικονομικά του και επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση δεν πέρασε.

Από κοινού οι ωφελούμενοι αναγνωρίζουν ότι η προσφορά των προϊόντων και των απορρυπαντικών είναι μία μεγάλη βοήθεια για τις οικογένειές τους. Τα ράφια στα ψυγεία θα γεμίσουν και οι ανάγκες των οικογενειών τους θα καλυφθούν, έστω και προσωρινά.

Τα τρόφιμα που διανεμήθηκαν ήταν συνολικού προϋπολογισμού 2.347.000 ευρώ, ενώ τα απορρυπαντικά 343.655 ευρώ.

Η χορήγηση της επισιτιστικής και υλικής συνδρομής συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και ολοκληρώνεται. Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Παρασκευή Αναγνώστου, ενημέρωσε ότι οι ωφελούμενοι στον Δήμο Βόλου ανέρχονται στους 5.023. Σε επίπεδο Μαγνησίας οι ωφελούμενοι είναι 6.081. Η χορήγηση των προϊόντων θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, την Τρίτη στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, την Τετάρτη στον Δήμο Αλμυρού, την Πέμπτη στον Δήμο Ρήγα Φεραίου και την Παρασκευή στα νησιά των Β. Σποράδων, με πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί στις επόμενες ημέρες.

Η διανομή στον Δήμο Ν. Πηλίου

Η διανομή των προϊόντων θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17/12 στο διάστημα 10:00 – 14:00 στην Αργαλαστή στο κτίριο του ΚΕΓΕ (απέναντι από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αργαλαστής).

Για την αποφυγή ταλαιπωρίας, οι δικαιούχοι θα προσέρχονται στον χώρο μόνο κατόπιν τηλεφωνικής ενημέρωσης για την ώρα προσέλευσής τους.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους αντίγραφο αίτησης ΚΕΑ ή επίσημο έγγραφο πιστοποίησης ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα για τους ημεδαπούς ή το διαβατήριο για τους αλλοδαπούς. Εάν η παραλαβή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί για σοβαρούς λόγους από τον ωφελούμενο ή μέλος της οικογένειάς του, τα προϊόντα θα μπορεί να παραλάβει τρίτο πρόσωπο προσκομίζοντας εξουσιοδότηση με το γνήσιο της υπογραφής του ωφελούμενου.

Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των προϊόντων θα πρέπει να αναληφθεί ειδική μέριμνα από τους δικαιούχους για τη μεταφορά των προϊόντων τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου