ΤΟΠΙΚΑ

Φυλάκιση 3,5 ετών για τους εμπρησμούς σε καταστήματα στον Βόλο

φυλάκιση-35-ετών-για-τους-εμπρησμούς-σε-271193

Σε πρακτορείο ΟΠΑΠ και κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Βόλο το 2015

Ποινές φυλάκισης 3,5 ετών επέβαλε χθες το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας στους κατηγορούμενους για τους εμπρησμούς πρακτορείου ΟΠΑΠ και καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, που σημειώθηκαν το 2015 στον Βόλο.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους δύο Βολιώτες, ηλικίας 37 και 65 ετών, για πρόκληση πυρκαγιάς και όχι έκρηξη, όπως ήταν η αρχική κατηγορία, και για φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Αποφάσισε ότι η ποινή του 37χρονου επιδέχεται μετατροπής προς πέντε ευρώ ημερησίως και η ποινή του 65χρονου έχει αναστέλλουσα δύναμη, ενώ αναγνώρισε και στους δύο το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου.

Η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ελήφθη κατά πλειοψηφία (με ψήφους 6 – 1), καθώς ένορκος έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι έπρεπε να αθωωθούν.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, έγινε άρση των απαγορευτικών μέτρων που είχαν επιβληθεί σε βάρος των καταδικασθέντων και διατάχθηκε να επιστραφούν τα χρήματα που είχαν δοθεί για εγγυήσεις ύστερα τις απολογίες τους στον ανακριτή Βόλου.

Απολογούμενοι στο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν συμμετοχή στους εμπρησμούς των καταστημάτων. Ο 65χρονος, που φέρεται να ήταν ο φυσικός αυτουργός, υποστήριξε ότι δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τον συγκατηγορούμενό του, ώστε να τον παρακινήσει να προχωρήσει σε τέτοιου είδους πράξεις.

Οι καταδικασθέντες μετά τη δίκη άσκησαν έφεση, με τους συνηγόρους τους να εκτιμούν ότι σε δεύτερο βαθμό θα απαλλαχτούν από τις κατηγορίες και θα αθωωθούν.

Κατά την ακροαματική διαδικασία εξετάστηκαν πέντε μάρτυρες, ανάμεσα στους οποίους και οι παθόντες, που υπέδειξαν τους δύο κατηγορούμενους ως φυσικό και ηθικό αυτουργό των εμπρησμών.

Ωστόσο, οι συνήγοροι υπεράσπισης επισήμαναν στις αγορεύσεις τους ότι από καμία από τις καταθέσεις που δόθηκαν δεν προέκυψε συμμετοχή.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε να εκδικαστεί από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας ως κακούργημα, αλλά με τον νέο Ποινικό Κώδικα οι κατηγορίες μετατράπηκαν σε βαθμό πλημμελήματος.

Ακόμη με πρόταση του εισαγγελέα αποφασίστηκε να μην ακουστούν στο δικαστήριο οι απομαγνητοφωνήσεις συσχετιζόμενης υπόθεσης που αφορά σε εκβίαση καταστηματαρχών για παροχή προστασίας.

Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν κατηγορηθεί αρχικά και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, όμως το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου έκρινε με βούλευμά του ότι οι εν λόγω κατηγορίες δεν προέκυπταν.

Υπενθυμίζεται ότι για την εν λόγω υπόθεση είχαν γίνει συνολικά έντεκα συλλήψεις, με επτά από τους κατηγορούμενους να προφυλακίζονται. Ωστόσο, στην πορεία είχαν αφεθεί ελεύθεροι και οι επτά με απαλλακτικά βουλεύματα.

Οι δύο καταδικασθέντες μετά τις απολογίες στον ανακριτή δεν είχαν προφυλακισθεί και είχαν αφεθεί ελεύθεροι με όρους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου