ΤΟΠΙΚΑ

Καταδίκη εμπόρου χονδρικής από τη Μαγνησία για απάτη

καταδίκη-εμπόρου-χονδρικής-από-τη-μαγ-280105

Ελαβε 15.000 ευρώ για παραγγελία κριθαριού, που δεν εκτέλεσε ποτέ

Επεισε 59χρονο επιχειρηματία ζωοτροφών στον Τύρναβο ότι θα του πωλούσε 220.000 κιλά κριθαριού και άρπαξε 15.000 ευρώ για προκαταβολή χωρίς ποτέ να εκτελέσει την παραγγελία.

Καμπάνα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε 50χρονο έμπορο χονδρικής από την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας για απάτη, που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2016.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή, εφέσιμη, ενώ επέβαλε την ίδια ποινή και στην πρώην σύζυγό του που είχε στο παρελθόν συνεργάτιδά του, η οποία δικάστηκε ερήμην.

Ο παθών παρευρέθηκε στο δικαστήριο και περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα. Βρισκόταν σε αναμονή για την παραλαβή της παραγγελίας επί 45 μέρες, όταν απηυδισμένος πια αποφάσισε να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη και να καταγγείλει την απάτη.

Ολο αυτό το χρονικό διάστημα ο έμπορος χονδρικής επικαλούταν συνεχώς δικαιολογίες και δεν εκτελούσε την παραγγελία, ενώ είχε λάβει την προκαταβολή. Στην αρχή έλεγε ότι αδυνατούσε να κάνει τη μεταφορά του προϊόντος, λόγω των καιρικών συνθηκών, χιονιού και παγετού. Στην πορεία επικαλούταν άλλες δικαιολογίες και ταυτόχρονα βεβαίωνε ότι ήταν θέμα χρόνου να γίνει η αποστολή.

Ο παθών αποφάσισε να επισκεφτεί τον κατηγορούμενο στα γραφεία του και να διαπιστώσει τι συμβαίνει. Εκείνος τον υποδέχτηκε με εμφανή έκπληξη, όμως συνέχιζε να προβάλει δικαιολογίες.

Ο 59χρονος είπε ότι το ποσό των 15.000 ευρώ δόθηκε ως προκαταβολή, καθώς η συνολική αξία της αγοράς του εμπορεύματος ήταν 45.000 ευρώ. Χρειαζόταν το κριθάρι για να τροφοδοτήσει με τη σειρά του και ο ίδιος τους πελάτες του, όμως η καθυστέρηση στην αποστολή του προϊόντος συνεχιζόταν. Τελικά δεν έλαβε πίσω τα χρήματά του και εκτέθηκε και στους πελάτες του, που δεν κατάφερε να τους εξυπηρετήσει αν και ο ίδιος είχε προγραμματίσει τις ανάγκες τους έγκαιρα, ώστε να είναι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο.

Επισημαίνεται ότι μετά τη δίκη, ο καταδικασθείς άσκησε έφεση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου