ΤΟΠΙΚΑ

Κώστας Αγοραστός: «Τρομοκρατούν τον κόσμο για τη ρύπανση»

κώστας-αγοραστός-τρομοκρατούν-τον-κ-287158

Δριμεία επίθεση από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κατά όσων διασύρουν τον Βόλο

Αστραψε και βρόντηξε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός για το θέμα της αέριας ρύπανσης, ξεκαθαρίζοντας ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε κανέναν ούτε να διασύρει τον Βόλο, ούτε να τρομοκρατεί τον κόσμο.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας προχώρησε χθες σε δηλώσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά «κέντρων που φέρνουν ψευδείς ειδήσεις», κατήγγειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι κορόιδεψε τους Θεσσαλούς, ενώ επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, λέγοντας ότι «οφείλουν σεβασμό στον κόσμο, που έδωσε αγώνες για να έρθει το Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλία και τον Βόλο και ήρθαν εδώ να γίνουν καθηγητές».

«Αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το θέμα και καλό θα είναι να μιλούν για τη δημόσια υγεία εκείνοι που έχουν στοιχεία από πιστοποιημένες πηγές και έχουν την ευθύνη των λόγων τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός και εξαπέλυσε επίθεση.

«Εμείς δεν περιμέναμε να μας δώσουν χρήματα από το υπουργείο. Φέραμε στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας άμεσα έναν πιο σύγχρονο σταθμό μέτρησης που ανήκε στην πρώην ΤΕΔΚ και είναι μετακινούμενος», ενημέρωσε, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι σύντομα θα ξεκινήσει να μετρά.

Μεταξύ άλλων, ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έγινε τροποποίηση και η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενέταξε οκτώ νέους σταθμούς, δύο για κάθε Νομό, ενώ προχωρεί τη μελέτη με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που, όπως ανέφερε, είναι το μόνο πιστοποιημένο εργαστήριο για να εξετάσει τη μυρωδιά, την ποιότητα του αέρα. Ακόμη, έχει συνεργασία με τον «Δημόκριτο» για τα φουράνια και τις διοξίνες, κάνει ελέγχους στο έδαφος, κάνει μετρήσεις για το νερό και τον αέρα.

«Κέντρα φέρνουν ψευδείς ειδήσεις»

«Εμείς μιλάμε υπεύθυνα και έχουμε την ευθύνη των λόγων. Ο,τι δείχνουν οι μετρήσεις και λένε οι ειδικοί, αυτό μεταφέρουμε στον κόσμο. Μην τρομοκρατείτε τον κόσμο. Να’ στε σίγουροι ότι κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να μην προκύπτει πρόβλημα στη δημόσια υγεία. Υπάρχουν κέντρα που φέρνουν ψευδείς ειδήσεις, είτε για να πουλήσουν την είδηση, είτε για να πουλήσουν εκδούλευση. Η αλήθεια είναι η μοναδική κόρη του χρόνου και αποδείχτηκε», επισήμανε.

Ο περιφερειάρχης υπενθύμισε: «Εμείς βγήκαμε μπροστά, όταν βγάλαμε αποτελέσματα δειγμάτων. Δεν αποκλείσαμε κανέναν. Δεν λογοκρίναμε, αλλά δεν προκαλούμε τοξικότητα στην κοινωνία, δεν χρησιμοποιούμε βία για να επιβάλλουμε την άποψή μας και είμαστε οι μοναδικοί που συνεργαζόμαστε και έχουμε συνέργεια και αυτό φαίνεται από τις ενέργειές μας».

Επίθεση κατά καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Παράλληλα, ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι «υπάρχει υποβόσκουσα μία άλλη κατάσταση». Ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια κατηγορήθηκε, επειδή «δεν έδωσε τη μελέτη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας». «Δεν έχουν ούτε ένα πιστοποιημένο εργαστήριο και είναι λυπηρό που το λέω αυτό» τόνισε, ενώ υπενθύμισε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι υπεύθυνο για την ποιότητα του αέρα.

Από κει και πέρα, ο ίδιος επισήμανε: «Εμείς με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνεργαζόμαστε και τώρα θα συνεργαστούμε. Θα τους δώσουμε τον σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ. Βοηθάμε τα παιδιά με το «Κένταυρος». Βάζουμε 1,5 εκατ. για να παίρνουν ερευνητικά προγράμματα οι καθηγητές για βοηθούν τους φοιτητές. Αναβαθμίζουμε όλα τα κτίρια. Εχουμε δώσει πάνω από 70 εκατ. ευρώ στο Πανεπιστήμιο».

Ο κ. Αγοραστός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον εκείνων που, όπως είπε, βγαίνουν και να λένε διάφορα. «Είναι υπόλογοι, γιατί ο Βόλος τούς θρέφει και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που τους ανέδειξε καθηγητές. Οφείλουν σεβασμό στον κόσμο που έδωσε αγώνες για να έρθει το Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλία και στον Βόλο και ήρθαν εδώ να γίνουν καθηγητές. Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ότι χρειάζεται συμπληρωματικό εισόδημα. Ολοι μας θέλουμε συμπληρωτικό εισόδημα. Αλλά, να μην τρομοκρατούν κανένα. Αν υπάρχει πρόβλημα να έρθουν να μας το πουν και να μας πουν και τις λύσεις για να συνεργαστούμε. Εμείς συνεργαζόμαστε, άλλοι περιχαρακώνονται για λόγους που εκείνοι γνωρίζουν και εξυπηρετούν».

«Η πρόσφατη ημερίδα δεν συνέβαλε σε κάτι»

Ο κ. Αγοραστός ρωτήθηκε αν η πρόσφατη ημερίδα των επιστημονικών φορέων για την αέρια ρύπανση συνέβαλε στη ενημέρωση του κόσμου, ώστε να μην προκύπτουν πανικός και σύγχυση και απάντησε ότι «όταν οι ημερίδες είναι σοβαρές, και η σοβαρότητα φαίνεται από την απήχηση που έχει στο ακροατήριο και στους ανθρώπους που μιλούν με αποδεικτικά στοιχεία και μετρήσεις, τότε βεβαίως συμβάλλουν στην ενημέρωση. Οταν δεν υπάρχει συνεργασία και γίνεται μία ημερίδα απλώς για να υπάρξει ημερίδα στην κοινωνία, τότε αυτό δεν συμβάλλει», είπε.

Ο κ. Αγοραστός είπε ότι ο ίδιος δεν βρισκόταν στην ημερίδα, επειδή ήταν στην Αθήνα σε συνέντευξη. Ομως επισήμανε: «Η συμμετοχή στην ημερίδα μίας Περιφέρειας, που είναι και το εργαλείο πολλές φορές αντιμετώπισης προβλημάτων, είναι συμμετοχική και συνεργατική. Δεν είναι προσχηματική. Εμείς είμαστε επί της ουσίας στην ουσία της επίλυσης του προβλήματος και όχι στην ταμπέλα και την ετικέτα», πρόσθεσε.

«Το υπουργείο κορόιδεψε τους Θεσσαλούς»

Τέλος, κατηγόρησε το υπουργείο ότι «κορόιδεψε την Περιφέρεια και τους Θεσσαλούς. Είχε πει ότι θα φέρει δύο νέους σταθμούς, έναν στον Βόλο και έναν στη Λάρισα και δεν έδινε την έγκριση για να πάρουμε εμείς τους σταθμούς μέσω του ΕΣΠΑ. Τελικά άφησε έξω τη Θεσσαλία εξυπηρετώντας τους «ημετέρους»».

«Σε εμάς έδωσαν έναν σταθμό από τα Οινόφυτα που τον τοποθέτησαν σε σχολείο στη Γαλλίας. Εχουν εκείνοι τα κλειδιά και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε καμία επισκευή», είπε. «Ο σταθμός κάνει τις μετρήσεις κανονικά, αλλά δεν τις καταγράφει online. Προσπαθούμε για την καταγραφή, αλλά χρειάζεται το «ok» από το υπουργείο. Αν κάνει να απαντήσει πέντε – έξι μήνες καταλαβαίνετε… Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Στοχοποιούμαστε γιατί έχουμε άλλη γλώσσα, του λαού, και όχι της γραφειοκρατίας, της κακονομίας, της πολυνομίας και της αργοπορίας. Αυτό δημιουργεί μία δυσαρέσκεια σε εκείνους, οι οποίοι πάνε αργά, είτε ηθελημένα, είτε αθέλητα», συμπλήρωσε ακόμη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου