ΤΟΠΙΚΑ

Μαζικά λαμβάνουν Βολιώτες μηνύματα εξαπάτησης

μαζικά-λαμβάνουν-βολιώτες-μηνύματα-ε-330638

Απατεώνες επιχειρούν να αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα

Απίστευτα κόλπα σκαρφίζονται επιτήδειοι για να εξαπατήσουν Βολιώτες χρήστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τώρα προσποιούνται εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών διαδικτυακών υπηρεσιών για δήθεν επιχορηγήσεις.

Ωστόσο, πίσω από τα μηνύματα που τάζουν λαγούς με πετραχήλια κρύβονται απατεώνες. Στην ουσία αποσκοπούν να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα και να τα πωλήσουν σε εμπορικές εταιρείες.

Παρόμοια μηνύματα εστάλησαν μαζικά σε πολλούς Βολιώτες τον τελευταίο μήνα. Ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου Αλέκος Κουτσελίνης λέει ότι οι πολίτες δεν πρέπει να απαντούν σε τέτοιου είδους email.

Ενδεικτικά ένα από τα πιο χαρακτηριστικά email με ανάλογο περιεχόμενο είναι το εξής: «Γεια σας, το Google σάς επέλεξε ως νικητή, Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, κέρδισε ευτυχώς 946.000 αγγλικές λίρες στις χορηγήσεις επιχορηγήσεων Google 2019. Παρακαλούμε επιβεβαιώστε την παραλαβή αυτού του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να σας στείλουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το βραβείο Google σας και πώς να το διεκδικήσετε».

Μάλιστα, το εν λόγω μήνυμα φέρει δήθεν την υπογραφή του αντιπρόεδρου του Google Cloud UK.

Με στόχο την προστασία των χρηστών από επιτήδειους η Ένωσης Καταναλωτών Βόλου προτρέπει τους καταναλωτές να μην απαντούν σε sms από άγνωστα άτομα και να μην καλούν σε άγνωστους αριθμούς από αναπάντητες κλήσεις, να μην κοινοποιούν προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία για κανένα λόγο, να μην απαντούν σε email από αγνώστους και να να μην ανοίγουν συνημμένα αρχεία και κυρίως αυτά με κατάληξη .exe, .pif, ή .vbs.
Επιπλέον, να καταγγέλλουν άμεσα τις περιπτώσεις αυτές στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλεφωνικά 111 88 με e-mail στο: [email protected].

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου