ΤΟΠΙΚΑ

Στο περίμενε… 12 χρόνια Βολιώτης για απόφαση κληρονομιάς

στο-περίμενε-12-χρόνια-βολιώτης-για-απ-338726

Απερίγραπτη ταλαιπωρία με τα δικαστήρια για 58χρονο Βολιώτη κληρονόμο

Πόσο καιρό πρέπει να περιμένει κανείς για τελεσίδικη απόφαση για να ασκήσει το κληρονομικό του δικαίωμα; 58χρονος Βολιώτης κληρονόμος βρίσκεται σε αναμονή εδώ και δώδεκα χρόνια και ακόμη περιμένει…

Η πολυπόθητη συζήτηση στο Εφετείο Λάρισας τον ερχόμενο Νοέμβριο δεν γνωρίζει αν θα γίνει. «Μπορεί να προκύψει κάποια απεργία. Να δοθεί μία αναβολή. Να αλλάξει ο δικαστής και η υπόθεση να ξεκινήσει πάλι από την αρχή…», περιγράφει.

Η συζήτηση στο δικαστήριο προσδιορίστηκε μέσα σε ένα χρόνο από την απόφαση της τελευταίας δίκης. Ομως, ο 58χρονος περιμένει επί της ουσίας την απόφαση από το 2007από τότε που ενημερώθηκε για τη διαθήκη του πατέρα του.

Οι δύο προσφυγές που έκαναν τα αδέρφια του και η μία αναβολή που ζητήθηκε δεν φθάνουν, περιγράφει, για να περάσουν τόσα χρόνια. «Αν δεν γίνει η συζήτηση και η υπόθεση αναβληθεί, τότε πότε θα γίνει;», διερωτάται, φοβούμενος ότι και πάλι δεν θα προκύψει κάποια εξέλιξη, ταλαιπωρημένος από την πολύχρονη περιπέτεια.

Ο 58χρονος δεν είχε επισκεφθεί ποτέ στη ζωή του δικαστήρια μέχρι τον θάνατο του πατέρα του. Δεν είχε καταθέσει μήνυση ή αγωγή. Δεν είχε κληθεί ούτε ως μάρτυρας σε δίκη. Από τότε, όμως, που πέρασε το κατώφλι των δικαστηρίων έμελλε να αρχίσει να επισκέπτεται τακτικά το δικαστικό μέγαρο Βόλου στην αρχή και το Εφετείο της Λάρισας στη συνέχεια.

Σήμερα κουράστηκε και απηύδησε από την αναμονή. Με έγγραφό του απευθύνεται προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ζητώντας επιτέλους απονομή δικαιοσύνης. «Γιατί καθυστερεί τόσο πολύ η δικαιοσύνη;», διερωτάται. Σε άλλα κράτη της Ευρώπης, λέει με ισχυρή πεποίθηση, μέσα σε δύο χρόνια βγαίνουν αποφάσεις.

Ο 58χρονος επισκέφτηκε τα δικαστήρια για πρώτη φορά στα τέλη του 2007. Οι δύο αδερφοί του είχαν ερμηνεύσει αλλιώς το περιεχόμενο της διαθήκης. Το ελάχιστο κληρονομικό δικαίωμα για τέκνο ή άλλως, νομικά, η νόμιμη μοίρα, προσδιοριζόταν διαφορετικά για τα ποσοστά που πίστευε ο καθένας πως έχει από κατάθεση χρημάτων του πατέρα τους συνολικού ύψους περίπου 230.000 ευρώ.

Τελικά δικαστική απόφαση κατέληξε ότι το ποσοστό που αντιστοιχεί σε κάθε κληρονόμο από το επίδικο χρηματικό ποσό απαιτείται να συνεκτιμηθεί σε σχέση με τα ακίνητα που είχε κληροδοτήσει στο κάθε τέκνο. Το δικαστήριο διόρισε πραγματογνώμονα και ο 58χρονος διαφώνησε με το αποτέλεσμα για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2018.

Σήμερα ο ίδιος και η οικογένειά του περιμένουν τη συζήτηση της υπόθεσης τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ομως, πλέον έχουν περάσει δώδεκα ολόκληρα χρόνια… και τα χρήματα παραμένουν ακόμη σε λογαριασμό τράπεζας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου