ΤΟΠΙΚΑ

Θα ζητήσουν συλλογική καταβολή των οφειλών για τα πνευματικά δικαιώματα

θα-ζητήσουν-συλλογική-καταβολή-των-οφ-338974

Οργάνωση εκ μέρους των επαγγελματιών εστίασης απέναντι στα ασφαλιστικά μέτρα της GΕΑ

Συλλογικά θα κινηθούν τα καταστήματα εστίασης για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, που προέκυψε με τα «μπιλιετάκια» από την εταιρεία συγγενικών πνευματικών δικαιωμάτων GEA (Grammo, Ερατώ, Απόλλων). Συνολικά 113 καταστήματα εστίασης στον Βόλο και τη Μαγνησία καλούνται να καταβάλλουν ποσά από 1.000 έως 15.000 ευρώ με τις πρώτες υποθέσεις να συζητούνται στα δικαστήρια τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφέ Μπαρ Εστίασης Στέφανος Στεφάνου στη χθεσινή συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου επισήμανε ότι ο κλάδος θα πρέπει να είναι δυνατός για να αντιμετωπίσει το θέμα.

«Τα χρήματα πρέπει να πληρωθούν, αλλά τα ποσά που ζητούν είναι υπέρογκα και δεν μπορούν να καταβληθούν σε συνάρτηση με την όλη λειτουργία των επιχειρήσεων. Θα ζητήσουμε λοιπόν από κοινού να υπάρξουν επιείκεια και μεγάλη έκπτωση, να γίνει διακανονισμός και την επόμενη χρονιά ο Σύλλογος να πάρει έκπτωση όχι μόνο από τη GΕΑ, αλλά και από όλους τους Οργανισμούς Πνευματικών Δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το κράτος πρέπει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. «Διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε», εξήγησε.

Η χθεσινή συνεδρίαση του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφέ Μπαρ Εστίασης ήταν η πρώτη του Συλλόγου με την καινούργια του σύνθεση. Ωστόσο, η γνωριμία με τα μέλη συνέπεσε με σοβαρά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος με κυρίαρχο τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων της εταιρείας συγγενικών πνευματικών δικαιωμάτων κατά των επαγγελματιών.

Ο Σύλλογος είχε καλεσμένους στη συνεδρίαση νομικούς συμβούλους που απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα των παρευρισκόμενων. Είχε καλεσμένο όμως και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στυλιανό Μωραΐτη, ο οποίος συμμετείχε στην επιτροπή της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και χειρίστηκε το θέμα με τα πνευματικά δικαιώματα το διάστημα που αποκαλύφτηκε στην ΑΕΠΙ η «τρύπα» εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Μωραϊτης πρότεινε στους καταστηματάρχες να κινηθούν από κοινού και να διαπραγματευτούν συλλογικά το ποσό που θα δίνουν για τα πνευματικά δικαιώματα. Μεταφέροντας την εμπειρία της Ξάνθης επισήμανε ότι το Σωματείο της Εστίασης θα πρέπει να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στην GΕΑ και να διαπραγματευτεί μαζί της για το ύψος του ποσού.

Οπως είναι γνωστό η GEA αξιώνει αποζημιώσεις για τα συγγενικά πνευματικά δικαιώματα από τα καταστήματα που παίζουν μουσική για περασμένα έτη που αφορούν στο διάστημα από το 2012 έως και το 2018.

Τα ποσά που αξιώνει να της καταβληθούν με ασφαλιστικά μέτρα ποικίλλουν ανάλογα με το είδος της επιχείρησης και τα τετραγωνικά του κάθε καταστήματος και κυμαίνονται από 100 ευρώ έως και 3.000 ευρώ τον χρόνο. Το δεύτερο ποσό αφορά κυρίως σε κλαμπ που κατατάσσονται στην υψηλότερη κατηγορία καθώς η μουσική είναι απολύτως απαραίτητη για τη λειτουργία τους,.

Καταστηματάρχες καλούνται να πληρώσουν στη GEA ποσά από 1.000 έως και 15.000 ευρώ για τα χρόνια που προηγήθηκαν, με αποτέλεσμα ο κλάδος να είναι ανάστατος.

Στη συνεδρίαση του συμβουλίου χθες συζητήθηκαν και άλλα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες όπως ο αντικαπνιστικός νόμος, αλλά και τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα. Η συνέλευση ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα και στο πλαίσιό της δεν προβλεπόταν να ληφθεί κάποια απόφαση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου