ΤΟΠΙΚΑ

Αστυνομικοί θα …σβήνουν τσιγάρα

αστυνομικοί-θα-σβήνουν-τσιγάρα-340068

Στο πλευρό της ΠΟΑΣΥ, που αντιδρά στον ρόλο του αστυνομικού ελεγκτή για το κάπνισμα, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας

Ως ένα ακόμη πάρεργο, ένα καθήκον που είναι έξω και πέρα από τη φύση της Αστυνομίας, βλέπει η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας την ανάθεση του ρόλου ελεγκτή στον αστυνομικό για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, η οποία θα ψηφιστεί από τη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Η Ενωση συντάσσεται πλήρως με τη θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, που πιστεύει ότι η ΕΛ.ΑΣ. θα πρέπει να συνδράμει στους ελέγχους σε άλλες Υπηρεσίες και όχι να βεβαιώνει παραβάσεις. Ο πρόεδρος της Ενωσης Αργύρης Διχτάς επισημαίνει ότι το σενάριο με το μπόνους για τους ελέγχους υποτιμά τη νοημοσύνη των αστυνομικών και προειδοποιεί ότι η ανάθεση του καθήκοντος θα φέρει αντιμέτωπη την Ελληνική Αστυνομία με την κοινωνία σε μία δύσκολη εποχή.

Συνέντευξη στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου είναι πλέον θέμα χρόνου να τεθεί σε ισχύ. Εσείς πώς βλέπετε τον ρόλο ελεγκτή για τον αστυνομικό; Προκύπτουν ήδη έντονες αντιδράσεις από την ΠΟΑΣΥ.

Είναι ένα ακόμη πάρεργο, που καλούμαστε να αναλάβουμε επειδή, όπως είπε και ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρηγόρης Γερακάκος, απέτυχαν να το υλοποιήσουν οποιοιδήποτε άλλοι αρμόδιοι φορείς. Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε λόγω της κρίσης η Αστυνομία καλείται να παίξει τον ρόλο του κακού. Να επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα. Είναι έξω και πέρα από τη φύση του λειτουργήματός μας το νέο καθήκον.

Πώς σχολιάζετε το σενάριο για παροχή μπόνους από τους ελέγχους;

Δεν το καλοβλέπουμε. Είναι σαν να σε βάζει στο στόχαστρο της ίδιας της κοινωνίας. Εμείς δεν θέλουμε άλλα πάρεργα. Αρκετά έχουμε επιφορτιστεί όλα αυτά τα χρόνια με δουλειές, που έπρεπε να κάνουν άλλες Υπηρεσίες. Εμείς πρέπει να επιφορτιστούμε με την ασφάλεια του πολίτη, γι’ αυτό το οποίο ορκιστήκαμε στους νόμους και στο Σύνταγμα και αφορά στην εγκληματικότητα και την ασφάλεια του πολίτη και όχι στα τραπεζοκαθίσματα, τις άδειες μουσικής, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Καλό είναι κάποιοι άλλοι αρμόδιοι φορείς να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο ελεγκτή, ώστε να μην έρθουμε αντιμέτωποι για μία ακόμη φορά με την ίδια την κοινωνία σε περιόδους κρίσης. Πρέπει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος. Ας τον αναλάβουν, όμως, άλλοι.

Φτάσατε στο φθινόπωρο μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι λόγω των εκλογών και των αυξημένων αστυνομικών μέτρων για τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Εάν αναλάβετε ρόλο ελεγκτή για τον αντικαπνιστικό νόμο, θα περισσεύει, τελικά, χρόνος για την ασφάλεια του πολίτη;

Η προστασία του πολίτη είναι αυτό για το οποίο έχουμε ορκιστεί και έχουμε σπουδάσει. Αυτό θεωρούσαμε ότι είναι η δουλειά μας πριν μπούμε στην Αστυνομία. Να είμαστε για την ασφάλεια του πολίτη και όχι να ασχολούμαστε με θέματα, όπως επιδόσεις στρατιωτικών εγγράφων, δικογράφων, εγγράφων πριν από τις εκλογές, που σπαταλούν πολύ ανθρώπινο δυναμικό, με αποτέλεσμα να μην μένει κανείς έξω για να δουλέψει. Ο αντικαπνιστικός νόμος είναι κάτι επιπλέον.

Νομίζω ότι αυτό το μπόνους είναι κάτι υποτιμητικό για τον αστυνομικό. Ρίχνοντας λίγο ψίχουλα δεν μπορούν να μας δελεάσουν να έρθουμε αντιμέτωποι με την κοινωνία. Γνωρίζουμε ποιος είναι ο μισθός μας, με αυτόν ζούμε τις οικογένειές μας. Εμείς θέλουμε τα μπόνους για το επικίνδυνο και ανθυγιεινό της εργασίας μας, την εκτός έδρας αποζημίωση που έχει να διατεθεί εδώ και τρία με τέσσερα χρόνια. Αυτά τα μπόνους ας τα κρατήσουν για τις αρμόδιες υπηρεσίες για τους ελέγχους.

Ποια είναι τα μέτωπα της Ελληνικής Αστυνομίας;

Τα μέτωπα της Αστυνομίας είναι πάρα πολλά. Ο κόσμος θέλει να μας βλέπει να τον προστατεύουμε από την καθημερινότητα, τις κλοπές, τις ληστείες, τα αδικήματα, που σημειώνονται κάθε μέρα. Οχι να γίνουμε φοροεισπράκτορες. Οχι να βεβαιώνουμε παραβάσεις μόνο και κλήσεις σε αντικείμενα που αφορούν σε άλλες υπηρεσίες. Δεν ξέρουμε και ποιες είναι οι υπηρεσίες αυτές, που είναι αρμόδιες για τον αντικαπνιστικό νόμο και αν υπάρχουν. Ομως, αν υπάρχουν ή όχι δεν είναι δικό μας θέμα. Ας προσλάβει κόσμο το κράτος να φάει και ο κόσμος ψωμί και να αφοσιωθούμε κι εμείς στη δουλειά που έχουμε. Πληρώνουμε τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης με τους χαμηλούς μισθούς, μη μας φορτώνουν κι επιπλέον καθήκοντα.

Τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Αστυνομία δεν έχει αναλάβει τον ρόλο αυτό. Υπάρχουν άλλες Υπηρεσίες. Αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά. Οπως δεν έχει αναλάβει η Αστυνομία ούτε να φυλά τα γήπεδα και να συνοδεύει ποδοσφαιρικές ομάδες. Υπάρχουν σεκιούριτι και ιδιωτικές εταιρείες. Η Αστυνομία δεν ασχολείται με παραβάσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ούτε με διαταράξεις, ούτε μετρά τραπεζοκαθίσματα στα καταστήματα και ομπρελοκαθίσματα στις παραλίες. Αυτά μόνο σε εμάς συμβαίνουν.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί εν μέσω κρίσης. Εσείς έχετε ενισχυθεί με τα ανάλογα μέσα για να ανταποκριθείτε;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας. Είναι λογικό αυτό λόγω της οικονομικής κατάστασης και πράγματι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι περισσότεροι σύγχρονες. Εμείς υπολειπόμαστε σε μέσα. Δουλεύουμε μόνο με το φιλότιμο και ωστόσο επιτυγχάνουμε πολλές επιτυχίες. Ας μας αφήσουν λοιπόν να δουλέψουμε σε αυτό που έχουμε μάθει να κάνουμε.

Τι περιμένατε από τη νέα κυβέρνηση;

Εμείς αυτά που περιμένουμε είναι αυτά που είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Τα είχαμε επισημάνει πολύ έντονα και στη ΔΕΘ και αφορούν κυρίως στην αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, κάτι για το οποίο προσπαθούμε εδώ και πολλά χρόνια, κάτι για το οποίο όλοι δεσμεύονται, όταν είναι στην αντιπολίτευση. Αυτό είναι το κύριο αίτημά μας και η επαναφορά του μισθολογίου. Δηλαδή να σεβαστεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση τις αποφάσεις του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις στα μισθολόγια των ένστολων. Δηλαδή θέλουμε τα αυτονόητα… Απλώς να σεβαστεί το κράτος τις αποφάσεις των ίδιων του των οργάνων.

Ο «Καλλικράτης» έφερε μεγάλες αλλαγές στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας και τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Υπάρχει επαρκές προσωπικό για την αστυνόμευση των τεράστιων γεωγραφικών ενοτήτων, στις οποίες καλείστε να επιχειρείτε;

Οχι μόνο δεν υπάρχει επαρκές αστυνομικό προσωπικό, αλλά δυστυχώς φέτος είχαμε και μηδενικές θέσεις σε όλη την επαρχία για τις έκτακτες μεταθέσεις και η ΠΟΑΣΥ βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση με το υπουργείο. Οι μετακινήσεις αφορούσαν μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια είδαμε «κουλούρια» σε όλες τις επαρχιακές πόλεις. Αυτό προξένησε πολύ άσχημη εντύπωση και ήρθε και σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού. Η Αστυνομία της επαρχίας έχει αρχίζει και γεράζει. Ο πιο νέος αστυνομικός στη Μαγνησία έχει καλύψει υπηρεσία 22 ετών…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου