ΤΟΠΙΚΑ

Δημ. Βερβεσός: «Προ των πυλών φαινόμενα Βαρκελώνης»

δημ-βερβεσός-προ-των-πυλών-φαινόμενα-349457

Φαινόμενα μαζικών πλειστηριασμών, παρόμοια της Βαρκελώνης, φοβάται ο νομικός κόσμος ότι θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα τον φετινό χειμώνα με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, έπειτα από τετράμηνη παύση, λόγω των εκλογών και του καλοκαιριού. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Δημήτρης Βερβεσός λέει ότι τα περιβόητα funds είναι πλέον εδώ και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε επιθετικές κινήσεις. Ο στόχος για την κάλυψη του 10% των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τον νόμο Δραγασάκη δεν επετεύχθη.

Ο Δημ. Βερβεσός, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε στον Βόλο για την εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η πρώτη κατοικία, ενώ αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που απασχολούν τον νομικό κόσμο, στους νέους Κώδικες στη Δικαιοσύνη, στις προκλήσεις της εποχής, στα φορολογικά ζητήματα, αλλά και στην υποχρεωτική υπαγωγή των διαφορών στη διαμεσολάβηση.

  • Συνέντευξη στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Παλαιότερα παρακολουθούσαμε τους πλειστηριασμούς από τα ακροατήρια των Ειρηνοδικείων, ενώ σήμερα οι πλειστηριασμοί γίνονται ηλεκτρονικά. Εσείς πώς βλέπετε να κυλά αυτή η διαδικασία; Υπάρχουν πάρα πολλές διαμαρτυρίες.

Εχω την εντύπωση ότι ακόμη δεν έχουμε δει παρά την κορυφή του παγόβουνου. Τα περιβόητα funds, τα οποία θα έπαιρναν τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών και τα οποία ήταν άφαντα μέχρι πρότινος, είναι πλέον εδώ και έχουν μπει στην πραγματικότητά μας. Ηδη, μεγάλη τράπεζα έχει δώσει τις επισφάλειές της σε εταιρεία. Αρα σε λίγο θα ενταθούν οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας, με αποτέλεσμα να έχουμε φαινόμενα Βαρκελώνης.

Θεωρώ ότι τα fund θα χρησιμοποιήσουν πολύ τη δύναμη που έχουν, την αδυναμία των πολιτών, αλλά και την αδυναμία διαχρονικά των κυβερνήσεων να υπερασπιστούν τα νοικοκυριά. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε επιθετικές κινήσεις σε πλειστηριασμούς α’ κατοικίας ανθρώπων, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των δανείων.

Σας θυμίζω ότι η τελευταία πλατφόρμα με τον νόμο Δραγασάκη είχε φιλοδοξία να καλύψει το 10% των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών. Φοβούμαι ότι αυτός ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί. Δεν είναι εύκολο να καλυφθούν τα κενά στα «κόκκινα» δάνεια με τη δεδομένη οικονομική κατάσταση της χώρας και την παγκόσμια οικονομία με τα αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη.

Τα funds δεν έχουν έρθει για να δώσουν τα λεφτά τους έτσι. Εχουν δει την κατάσταση και τους συσχετισμούς και ξέρουν πού να επενδύσουν και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα ζήσουμε πολύ μεγάλα προβλήματα στην α’ κατοικία, ειδικά σε χαμηλές περιοχές, εκεί όπου οι φτωχοί πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν σε δάνεια της εποχής των παχιών αγελάδων, τότε που ο τράπεζες μοίραζαν αφειδώς δάνεια για να καλύπτουν τα μεγαλοστελέχη τους και τα πλάνα τους. Κάποια στιγμή η φούσκα έσκασε. Ομως, όταν τσακώνονται οι Κένταυροι, την πληρώνουν οι βάτραχοι

Η νέα κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για αναθεώρηση των Κωδίκων της Δικαιοσύνης. Πού βρίσκεται το θέμα; Υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες.

Οι Κώδικες έγιναν βιαστικά. Επρεπε να γίνουν, γιατί είχαμε καθυστερήσει πολλά χρόνια.Ηταν μία αναγκαία υποχρέωση του νομικού μας πολιτισμού και του νομικού συστήματος να προχωρήσει στην αναμόρφωσή τους. Δυστυχώς έπεσαν στην προεκλογική διελκυστίνδα και ταλαιπωρήθηκαν και οι πολίτες και η κοινωνία και το δικαστικό σύστημα. Υπήρχε ανάγκη κάποιων τροποποιήσεων. Εγιναν κάποιες, δεν έχουν γίνει όλες που έπρεπε να γίνουν. Δυστυχώς θα προκληθούν πάρα πολλά προβλήματα ερμηνευτικά από την εφαρμογή των Κωδίκων κυρίως στους εισαγγελείς της χώρας. Νομίζω όμως ότι η γέννηση κάθε νέου πράγματος και ειδικά νέων ποινικών κωδικών έχει κάποιες ωδίνες μετά τον τοκετό.

Ενα από τα θέματα που απασχολούν τον νομικό κόσμο είναι η υποχρεωτική υπαγωγή διαφορών στη διαμεσολάβηση. Πού βρίσκεται αυτό;

Το νομοσχέδιο που δημοσιεύτηκε δεν κάνει αλλαγές επί τα βελτίω που είχαμε ζητήσει ως Ολομέλεια, αλλά επί τα χείρω. Τροποποιεί το σχέδιο του υφιστάμενου Νόμου 4512 με σημαντικότερη αρνητική για εμάς εξέλιξη ότι δεν προβλέπει την υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου κατά το στάδιο της μεσολάβησης, με πολύ μεγάλο κίνδυνο υποθέσεις όπως οικογενειακών διαφορών που υπάγονται στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης, να αναθέτονται σε έναν ο οποίος δεν είναι δικηγόρος και ωστόσο θα κληθεί να ρυθμίσει ζητήματα όπως της επικοινωνίας με τα τέκνα.

Αυτό δημιουργεί μία πολύ μεγάλη ανασφάλεια δικαίως στην κοινωνία, η οποία θα βρεθεί μπροστά στο ενδεχόμενο άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τα νομικά να προσπαθούν να επιλύσουν μία υπόθεση η οποία θα πρέπει να γίνει δικαστική απόφαση και να έχει ισχύ.

Το εν λόγω ζήτημα συγκαταλέγεται στην ατζέντα της Συντονιστικής Επιτροπής που θα συνεδριάσει εκτάκτως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Αρτα και στα τέλη Νοέμβρη στη Λάρισα.

Οι δικηγόροι περιμένουν βελτίωση σε μία σειρά από φορολογικά ζητήματα, όπως τη μείωση ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες. Πού βρίσκονται αυτά;

Η κυβέρνηση, όπως ξέρετε, μείωσε τον φορολογικό συντελεστή στην πρώτη κλίμακα από το 20% στο 9% και τον φόρο των δικηγορικών εταιρειών από το 28% στο 24%. Αυτό δίνει μία καταρχήν φορολογική ελάφρυνση.

Για εμάς μεγάλο ζήτημα είναι η μείωση του ΦΠΑ στην κατώτερη κλίμακα για τα δικαστήρια. Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι ακριβή για τον πολίτη, να είναι αποτρεπτική και προκαλεί προβλήματα σε κάποιον που αναζητεί το δίκαιο του. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι ότι δυστυχώς το μόνο μέτρο που ήταν φιλολαϊκό από τις μνημονιακές υποχρεώσεις, η επέκταση της απαλλαγής του ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ στις 25.000, δεν έχει επιτευχθεί να εφαρμοστεί, ενώ ήταν δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης και της παρούσας στο πλαίσιο των μνημονιακών ρυθμίσεων της χώρας.

Ωστόσο, η εν λόγω δέσμευση είναι η μόνη κατ’ εμάς που είναι στην κατεύθυνση απαλλαγής μεγάλης μερίδας ελεύθερων επαγγελματιών από ένα βάρος που είναι ο ΦΠΑ ειδικά αυτοί που είναι στα χαμηλά εισοδήματα μέχρι τις 25.000 ευρώ. Νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να το δει. Μας είπε ο υπουργός και προς τιμήν του ότι θα πρέπει να το εντάξει στον προϋπολογισμό του επομένου έτους γιατί ο δημοσιονομικός χώρος δεν δίνει πολλά περιθώρια για ελιγμούς ενόψει των γενικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ζούμε σε μία εποχή, που είναι γεμάτη προκλήσεις με τα προβλήματα που έφερε η οικονομική κρίση. Οι προκλήσεις για εσάς ποιες είναι;

Οι προκλήσεις είναι να μπορέσουμε να μπούμε στην επόμενη μέρα, τη μέρα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, το λεγόμενο e- justice. Να μεταφέρουμε όλη μας τη δουλειά σε ένα περιβάλλον ηλεκτρονικό, να απλοποιήσουμε την καθημερινότητά μας και κυρίως να βρούμε νέες μορφές δικηγορικής ύλης και να απαντήσουμε στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αργά, αλλά σταθερά, εισβάλλει στην Ευρώπη και σε λίγο πίσω από τους ανθρώπους θα βρίσκονται μηχανές, οι οποίες θα απαντούν πολύ πιο γρήγορα και έγκυρα στα νομικά προβλήματα, που θα αντιμετωπίζει ο Ελληνας πολίτης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου