ΑΛΜΥΡΟΣ

Πλούσια είναι η δράση της οργάνωσης Ανάβρα – ΖΩ

πλούσια-είναι-η-δράση-της-οργάνωσης-αν-373333

Για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος

Σημαντική είναι η δράση της εθελοντικής οργάνωσης Ανάβρας Ανάβρα – Ζω με στόχο την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της πρώην κοινότητας και της ευρύτερης περιοχής σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας.

Η οργάνωση προβαίνει σε σειρά δράσεων με σκοπό τη διαφύλαξη και ανάπτυξη της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς. Από τους στόχους της είναι και η καλλιέργεια συμπεριφορών και πολιτικών διαχείρισης, καθώς και ο συντονισμός ενεργειών και κινητοποιήσεων ενάντια σε επιλογές με δυσμενή αντίκτυπο σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού.

Πιο συγκεκριμένα η δράση της οργάνωσης για την ευόδωση των σκοπών της στην Ανάβρα και τη γύρω περιοχή αφορά στις πηγές Ανάβρας και το περιβαλλοντικό πολιτισμικό πάρκο «Γούρα», στο αιολικό πάρκο Αλογόραχης, στα αναρριχητικά πεδία και τα καταφύγια θηραμάτων και στο Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής Ανάβρας Μαγνησίας.

Ακόμη αφορά στην κοινοτική βιβλιοθήκη Ανάβρας (βιβλιοθήκη Δημ. Αντωνίου, πτέρυγα Ματίκα) και στους αρχαιολογικούς χώρους (Κάστρο Μόριας, Γριντιάς κ.ά.) και τα διατηρητέα μνημεία (εκκλησίες, γεφύρια).

Για την επίτευξη των στόχων της η οργάνωση προβαίνει σε πολλές και διάφορες δραστηριότητες όπως τη συμμετοχή σε αναπτυξιακά προγράμματα (εθνικά και ευρωπαϊκά) προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος και τη συνεργασία και συμμετοχή με άλλους φορείς (Ο.Τ.Α., Περιφέρεια, Υπουργεία κ.ά.) σε μελέτες, έρευνες και προγράμματα με τους παραπάνω σκοπούς

Ακόμη αναπτύσσει δραστηριότητες που αφορούν στη συνεργασία με ερευνητικά κέντρα, πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού, καθώς και με περιβαλλοντικές οργανώσεις, στην υποστήριξη των Ο.Τ.Α., των επιχειρήσεων των Ο.Τ.Α., των συνεταιρισμών και άλλων φυσικών ή νομικών προσώπων και στην ενθάρρυνση τοπικών πρωτοβουλιών σε θέματα σχετικά με τους σκοπούς της εταιρείας.

Παράλληλα η εθελοντική οργάνωση υποστηρίζει και προωθεί πρωτοβουλίες που αφορούν σε θέματα πράσινης ανάπτυξης (αγροτουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ κ.ά.), ενημέρωσης και διαφώτισης του κοινού, καθώς και εκπαίδευσης, επιμόρφωσης των μελών της οργάνωσης (τακτικών και αρωγών), περιβάλλοντος και πολιτισμού.

Ετσι αναλαμβάνει τη διοργάνωση και διεξαγωγή συνεδρίων, σεμιναρίων, συμποσίων, ξεναγήσεων, εκδρομών, κύκλων μαθημάτων, δημοσίων συγκεντρώσεων και εκθέσεων που στόχο έχουν την προώθηση των σκοπών της οργάνωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου