ΤΟΠΙΚΑ

Οι πρόγονοί μας θυσιάστηκαν μετά από έναν δικό μας διχασμό

οι-πρόγονοί-μας-θυσιάστηκαν-μετά-από-έ-373623

Επίκαιρο περισσότερο από ποτέ είναι σήμερα το μήνυμα της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Σε εκδηλώσεις για την Ημέρα εθνικής Μνήμης επισημάνθηκε με κάθε τόνο ότι οι πρόγονοί μας θυσιάστηκαν μετά από έναν δικό μας διχασμό.

Οι εκδηλώσεις μνήμης συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν χθες στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας που είναι σύμβολο των ξεριζωμένων προσφύγων και σημείο αναφοράς της πόλης.

Συνδυάστηκαν με την εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης του νέου.

Στο Ιερό Ναό τελέστηκε όρθος και η πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Ακολούθησε μνημόσυνο από τους Μικρασιατικούς Συλλόγους Νέας Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι», «Ιωνες» και «Μνήμες Προσφύγων» για τους κεκοιμημένους πρόσφυγες και αμέσως μετά στις 10.30 επίσημη επιμνημόσυνη ακολουθία.

Στις εκδηλώσεις ήταν παρόντες οι βουλευτές Μαγνησίας της Ν. Δ. Χρήστος Μπουκώρος και Αθανάσιος Λιούπης, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας και δημοτικών κοιμητηρίων Χρήστος Στεφόπουλος άλλοι σύμβουλοι και πλήθος εκπροσώπων της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Σήμερα είναι μία Ημέρα Μνήμης, η οποία συνδυάζεται με την εορτή του Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου του νέου Επισκόπου Σμύρνης μαζί με τους συνεπισκόπους ιερείς, κληρικούς και λαϊκούς που θυσιάστηκαν στη μικρασιατική καταστροφή και η Εκκλησία μας τους ανακήρυξε Αγίους. Είναι μία μέρα που πρέπει να θυμόμαστε ότι οι πρόγονοί μας θυσιάστηκαν μετά από ένα δικό μας διχασμό και μετά από την αβελτηρία των συμμάχων και ανθρώπων να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εποχής» είπε σε δήλωσή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. κ. Ιγνάτιος.

Ο ίδιος προέτρεψε: « Ας γίνεται μάθημα. Δεν θα λησμονήσουμε ποτέ αυτές τις πατρίδες και θα πρέπει να κρατήσουμε την αιωνιότητάς μας, που είναι και η πεμπτουσία της Ορθόδοξης πίστης μας, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες καταστάσεις και στο μέλλον».

«Το μήνυμα της σημερινής Ημέρας εθνικής Μνήμης είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των μικρασιατών προγόνων μας», είπε από την πλευρά της η πρόεδρος της

Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ιωνες» Αννα Πετσιάβα Παπανικολάου.

«Οι καιροί είναι δύσκολοι και πρέπει φανούμε και εμείς αντάξιοι. Να σταματήσει η διχόνοια που ήταν ένας από τους κύριους λόγους της αποτυχίας της εκστρατείας και όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τον τουρκικό κίνδυνο που μας απειλεί», επισήμανε η ίδια.

«Μας στεναχωρούν όλα αυτά τα πράγματα που γίνονται στην Τουρκία και αφορούν και εμάς και όλη την Ευρώπη. Αυτό είναι το μήνυμα που δίνουμε: Να πάρουμε δύναμη να γιγαντωθούμε και να φανούμε και εμείς αντάξιοι των προγόνων μας», είπε ακόμη.

Η μικρασιατική καταστροφή δεν είναι το 1922 είπε τέλος ο κ. Γεώργιος Κροτόπουλος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καππαδοκών Μαγνησίας που απηύθυνε και ομιλία. «Υπάρχει μέχρι σήμερα και συνεχίζεται. Η πρόθεση των Τούρκων είναι να μας εξαφανίσουν», διευκρίνισε.

Για την Ημέρα μνήμης προέβη η πρώην υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου εξέδωσε ανακοίνωση. Η κ. Παπανάτσιου τόνισε: «Οι Ελληνες της Μ. Ασίας, ο διωγμός, ο πόνος, η διαδρομή και η μετέπειτα εξέλιξή τους, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ελληνισμού. Τα γεγονότα δεν παραγράφονται και η ιστορία δεν λησμονιέται».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου