ΤΟΠΙΚΑ

Ακόμη να γίνει η προσαρμογή στα νέα δεδομένα για τις 120 δόσεις

ακόμη-να-γίνει-η-προσαρμογή-στα-νέα-δεδ-386571

Σε αναμονή οι φορολογούμενοι, ενώ η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει

Στην αναμονή βρίσκονται εκατοντάδες φορολογούμενοι για ένταξη στην τροποποιημένη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα και στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από οικονομολόγους, το ηλεκτρονικό σύστημα του Taxis και των ασφαλιστικών ταμείων δεν έχει προσαρμοστεί ακόμη στα νέα δεδομένα της καινούργιας ρύθμισης, η οποία ψηφίστηκε στις 31 του περασμένου Ιουλίου, με συνέπεια η διαδικασία να πηγαίνει πίσω.

Οπως είπε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Μαγνησίας Αλέκος Κεχαγιάς, αυτή τη στιγμή είναι πολλοί οι φορολογούμενοι που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά θέλουν να κάνουν χρήση της τροποποιημένης και έτσι χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση. Παράλληλα, πολλοί είναι και οι οφειλέτες που περιμένουν να προσαρμοστούν τα ηλεκτρονικά συστήματα στα νέα δεδομένα και στη συνέχεια να ενταχθούν, ώστε να μη χρειάζεται να υποβάλουν δύο φορές αιτήσεις.

Ο κ. Κεχαγιάς είπε ότι η προσαρμογή πρέπει να γίνει άμεσα.

Σε διαφορετική περίπτωση επισήμανε ότι ειδικά με το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Αναγκαστικών Οφειλών), που λειτουργεί περισσότερο δυσκίνητα σε σχέση με το Taxis, θα προκύψουν προβλήματα.

Πολλά ταμεία του ΚΕΑΟ δεν συνεργάζονται με την αποστολή των στοιχείων που ζητούνται, ενώ ούτως ή άλλως η αποπληρωμή οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία γίνεται με πολύπλοκο τρόπο, καθώς ζητείται εγγραφή ποσών για κάθε ταμείο με διαφορετικούς κωδικούς, ενώ η εξόφληση γίνεται με διαφορετικές ρυθμίσεις, εξήγησε ο ίδιος.

Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα, εδώ και μία εβδομάδα το σύστημα του ΚΕΑΟ είναι κλειστό και το Taxis προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, ενώ το ενδιαφέρον και η αγωνία για την ένταξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων εντείνονται. «Φορολογούμενοι τηλεφωνούν στα γραφεία μας και ζητούν ενημέρωση συνεχώς», πρόσθεσε ακόμη.

Επισημαίνεται ότι το θεσμικό πλαίσιο της τροποποιημένης ρύθμισης είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό.

Συγκεκριμένα ορίζει:

– Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.
– Το επιτόκιο που επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% που είναι σήμερα στο 3%, τόσο για να μην προκύψει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.
– Διευρύνεται η ρύθμιση σε έως και 120 δόσεις, με την υπαγωγή σε αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή, δηλαδή το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, μέχρι 1 εκατ. ευρώ.
– Ο οφειλέτης μπορεί, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, με ταυτόχρονη απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων σε ποσοστό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά επιλέγονται.
– Εφόσον κατά την ένταξη στη ρύθμιση προκαταβληθεί ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης, χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
– Για όσους εντάσσονται και τηρούν τη ρύθμιση αναστέλλονται οι κατασχέσεις και η συνέχιση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
– Στους οφειλέτες που έχουν ήδη προβεί στη ρύθμιση των οφειλών τους με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούν, να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του παρόντος θεσμικού πλαισίου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου