ΤΟΠΙΚΑ

Περιφέρεια και συνδικάτα αποφάσισαν κοινή κάθοδο στο υπ. Περιβάλλοντος

περιφέρεια-και-συνδικάτα-αποφάσισαν-395044

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και τα Συνδικάτα – Παράσταση διαμαρτυρίας χθες στο περιφερειακό συμβούλιο για την καύση RDF

Στην απόφαση να κατεβούν από κοινού στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να ζητήσουν προσωρινή παύση της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μολύνεται η ατμόσφαιρα ή όχι, κατέληξε η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας για την ΑΓΕΤ.

Η συζήτηση για την καύση του RDF, που έγινε με αφορμή επερώτηση που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, ξεκίνησε στις 7 χθες το απόγευμα με την έναρξη της συνεδρίασης και συνεχίστηκε έως και τις 9 το βράδυ.

Στη αίθουσα συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, που συνεδρίασε για τελευταία φορά, βρισκόταν εκπρόσωποι από τα Συνδικάτα Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας» και ΟΤΑ Μαγνησίας, τα Σωματεία Καθαριστριών Μαγνησίας και τους Συλλόγους Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας, τον Σύνδεσμο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδ. Υπαλλήλων Βόλου και Ν. Ιωνίας, το Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων Βόλου, μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάσος Τσιαπλές αναφέρθηκε στα αιτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας και εκφράζοντας πλήρη αντίθεση στην καύση RDF επέρριψε ευθύνες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την κατάσταση που επικρατεί, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αίθουσα συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου είχαν αναρτηθεί πανό από τα Συνδικάτα με συνθήματα όπως «Οχι στην καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ».

«Τα πανό δεν έχουν θέση στην αίθουσα, έπρεπε να αναρτηθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος», είπε παίρνοντας τον λόγο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος επέμενε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει αρμοδιότητα για να κλείσει την τσιμεντοβιομηχανία.

«Εμείς ως Περιφερειακό Συμβούλιο πήραμε τις αποφάσεις που έπρεπε για το RDF, πλέον είναι θέμα του υπουργείου. Εμείς κάνουμε τους ελέγχους που πρέπει να κάνουμε και αιφνιδιαστικούς και προγραμματισμένους και έχουμε εγκαταστήσει και ειδικό μηχάνημα για τους ρύπους», ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι όλα τα αποτελέσματα είναι εντός ορίων.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη υπενθύμισε ότι το περιφερειακό συμβούλιο έχει λάβει δύο αποφάσεις κατά της καύσης απορριμμάτων.

«Είναι θέμα του υπουργείου να αφαιρέσει τους συγκεκριμένους κωδικούς. Η Περιφέρεια δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο γι’ αυτό όσες αποφάσεις και αν βγάλει ακόμη», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Η αντιπεριφερειάρχης έκανε λόγο για συναισθηματικό μπούλινγκ που της γίνεται το τελευταίο διάστημα από μερίδα πολιτών του Βόλου, επισημαίνοντας ότι δεν της αξίζει κάτι τέτοιο διότι η ίδια κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να διευθετηθεί το ζήτημα.

Τόνισε ότι το υπουργείο θα πρέπει να απαγορεύσει την καύση απορριμμάτων για ένα χρονικό διάστημα, έστω ένα μήνα, για να διαπιστωθεί αν για την οσμή στον Βόλο ευθύνεται η ΑΓΕΤ και η καύση σκουπιδιών.

Ο τέως βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου που παρενέβη στη συζήτηση φέρεται να ζήτησε να κλείσει η ΑΓΕΤ εάν η τσιμεντοβιομηχανία δεν σταματήσει να καίει απορρίμματα.

Δεδομένων των αμφιβολιών που εκφράζονταν για το εάν υπάρχει ή όχι ρύπανση στην ατμόσφαιρα ο κ. Αγοραστός συμφώνησε να κατέβει η περιφερειακή αρχή από κοινού με εκπροσώπους των Συνδικάτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να ζητήσουν να σταματήσει προσωρινά η ΑΓΕΤ να καίει RDF για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει μόλυνση στην ατμόσφαιρα ή όχι.

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου